Főpróba helyett

A nyolcvanas évek gyors felfutású, de annál meghatározóbb zenekarai
között volt három, ami nem csak az én agyonmásolt kazettáimon álltak
kapcsolatban egymással, hanem jelentős személyi és szellemi átfedések
is voltak köztük. Ebből a triumvirátusból kettő már meglepte a
rajongóit azzal, hogy a XXI. században is megmutatta élőben a
színpadon, hogy mondanivalójuk ma is él. A harmadik kicsit váratott
magára, de most az Európa Kiadó és az URH után a Kontroll Csoport is
összeáll három koncert erejéig.

Az apropó a rendszerváltás huszadik évfordulója és egy new yorki rendezvény, amire meghívást kapott az egykor volt zenekar is. November 7-én lépnek fel a New York-i Magyar Évad hivatalos programjának részeként, a kicsit hosszú elnevezésű Rebel Waltz: Underground Music From Behind the Iron Curtain eseményén a Poisson Rouge-ban, ráadásul a közép-kelet európai underground zene reprezentatív képviselőit felvonultató rendezvény nyitóprogramjaként.

A zenekarnak már az első fellépése is méltó volt a későbbi karriertörténethez, Wahorn András szilveszteri bulijában 1980-ról 81-re fordulva. Az első hónapokban repülőrajtot vettek a Hajnóczy Által Angliából importált punkos alapokkal, és az akkor radikális mondott fellépésükkel. Ekkor még a Bárdos Deák Ágnes, Hajnóczy Csaba, Hajnóczy Árpád, Kistamás László és az azóta elhunyt dobos Iványi Norbert ősfelállásban játszott a banda, csak később csatlakozott az URH-val már hírnevet szerzett Müller Péter. Az ő érkezte, szövegei és egyénisége lendületet adott a zenekarnak a felfutáshoz, majd talán a korai véghez is. A működésük rövidnek mondható szűk két és fél évében viszont megkerülhetetlen és meghatározó dalokkal gazdagították a hazai szcénát.

1983-ban véget ért a történet, hogy a majdani utódzenekarok vigyék szana meg széjjel az örökséget. A Balkán FuTourist, az Ági és Fiúk, a Kampec Dolores és a különböző felállású és leosztású Sziámi zenekarok mind-mind fontos zenekarai lettek a magyar könnyűzenének. Az együttzenélés igénye egyetlen egyszer hozta össze a régi társakat, „Utoljára az életben” címmel adtak koncertet, és az ott készült felvétel lett az első legális és hivatalos Kontroll Csoport lemez.

De hogy nézne ki, és mi értelme lenne a 91-es Nap Nap fesztiválos reunion után 18 évvel egy újabb, ha itthon nem lépnének fel? A kérdés a tagokban is felmerült, válasz helyett pedig két időpontot és két helyszínt adtak a hazai rajongóknak. Október 24-én a debreceni Lovardában, október 30-án pedig Budapesten a PeCsa-ban, szólalnak meg a kultikussá vált dalok, nem csak főpróba gyanánt.

Csak hiú remény hogy megismétlődik a legendás 1983-as kétszer hatórás búcsúkoncert


Helyszín:
Debrecen, Lovarda / Budapest, Petőfi Csarnok
Időpont: október 24. 19.00 óra / október 30. 20.00 óra
Jegyár: 2800 Ft / 4500 Ft