Ti is vúctok? Woodstock-emléknappal kezd a SZIN

„Büdös hippik, utálom őket. Különösen Kenny-t”, mondaná Cartman, talán épp ezért nem ő a SZIN mínusz egyedik napjának fővédnöke, mert ott bizony Woodstock-emlékezés lesz, és valószínűleg senki nem  nyomja majd be a Slayert. Aki még mindig a 60-as, 70-es években él, az mindenképp nézzen be.

Nem feltétlenül szükséges részletezni, mi a baj a tribute-zenéléssel, mert akárcsak a hippik, ez is eléggé meg szokta osztani a zenehallgatókat. Vannak, akik szerint ez borzasztó érdekes műfaj, és Magyarországon különösen jó produkciókat termel ki; mások kiirtanák és bemondanák a Tilos Rádióban, mert hogy a világ legtétnélkülibb dolga Doors-számokat játszani lehetőleg ugyanúgy. Ebben nem foglalok most állást, viszont a SZIN ma mindenkinek lehetőséget ad, hogy maga döntse el, melyik táborba is tartozik. Itt nem csak nulladik, hanem mínusz egyedik nap is van: igaz, hogy csak este 6-kor kezdődik, de akkor is.

Annak idején a szegedi Rock Klubba jártam szombat esténként a Vági Band meg az Etna koncertjeire, ott találkoztam először a tribute műfajával, és az nagyon jó volt. Jimi Hendrix, Black Sabbath, na jó, na jó, volt Deep Purple meg Led Zep is, amiket már akkor is utáltam, de azért egy ‘Purple Haze’ vagy egy ‘Iron Man’ élőben, az akkor is üt. A SZIN egész színpaddal készül megemlékezni az idén 40 éve rendezett kultikus-emblematikus hippifesztiválról, ennek nyitányában pedig kedd este sorban lépnek fel az emlékzenekarok: Jimi Hendrix (bár a programban Jimmy-nek írják, lehet, hogy ez Hendrix ismeretlen féltestvérének progjazz zenekarára utal), Janis Joplin (ettől félek egy kicsit), Doors (ezt már láttam, azért félek tőle), aztán hajnalban még a Hairt is levetítik. A következő napokban is lesz itt hippiskedés hajversenytől hippi-divatbemutatón keresztül csókrekordig, aztán 27-én fellép a Tirke Honolulu, 29-én pedig Patkós Attila zenekara, az Easy DC is, közte meg levetítik a komplett Woodstock-filmet

Vannak, akiknek az életéből visszavonhatatlanul kimaradt a hippiség. Virágos cuccok helyett valahogy mindig anarchiajeleset hordtak, a haj hossza meg csak a taréjhoz kellett. Most azok is viszonylag kockázat nélkül kóstolhatnak bele, akik egyébként nem nagyon kóstoltak. Mert pl. a Jimi Hendrix-számok jók. Meg egy csomó Doors-szám is. Erre pedig időnként mindenkinek emlékeztetnie kell magát.

Kapcsolódó:

Woodstock-történet a B-oldalon

3 thoughts on “Ti is vúctok? Woodstock-emléknappal kezd a SZIN

  1. Nekem Sharonról kizárólag Ozzy jut eszembe (‘Hol a szemeteszsák, Sharon? a zongora alatt? a medencében? I’m Ozzy fucking Osbourne, Prince of fucking Darkness!’)

  2. A hippik mind hülyék, csak szívják a marihónalját… (E. Cartman)

Comments are closed.