Hogy biztonságban érezd magad: rendőrök a Szigeten

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a BRFK szigetes tevékenysége kimerül a sünök osztogatásában, el kell mondanunk, hogy a rend — nem mindig annyira — zord őrei a nap 24 órájában figyelnek ránk. Rendőr-sajtós dzemborin jártunk.

Elsőre azért kicsit félelmetes volt ennyire egyenruhás látványa egy helyen, de a Biztos Urak nagy része barátságosnak bizonyult, ami nem is annyira meglepő, tekintve, hogy a sajtótalálkozó éppen az ő presztízsüket hivatott megerősíteni. A bevezetőből megtudtuk, hogy naponta körülbelül 150 rendőr (nagy részük civil ruhás) járőrözik a fesztivál területén, immár három éve külföldi kollégákkal kiegészülve. A francia, holland, német és brit társak nem csupán Szigetre érkező honfitársaiknak jelentenek könnyebbséget, hanem a nemzetközi körözések kiadásában és ellenőrzésében is sokat segíthetnek. Az egyik angol bobby elmondta, hogy már ők is ismerik a SÜN-t, és nagyon jópofának tartják, bár nem igazán tudják, mi is ez az egész (belpolitikai elemzésekbe pedig saját érdekünkben nem mentünk bele).

Eddig körülbell 130 bűncselekményt jelentettek, ennek legnagyobb részét a sátrakban hagyott értékek eltulajdonítása teszi ki, mivel sokan nem veszik igénybe az értékmegőrző szolgáltatást. Páran droggal buktak le, valamint voltak rongálások is. Nagyjából 18 milliós eddig a kár, ami elképesztően soknak tűnik, bár megjegyezném, hogy aki hiperdrága műszaki cikkeket hagy a sátrában, az kihívja maga ellen a sorsot.  Szerencsére a szigetlakók biztonságáért felelős szervek közt gördülékeny az együttműködés, mivel 17 éve ugyanaz a szervező-, szekus- és rendőri állomány dolgozik együtt. Az új, non-stop rendőrőrsön lehetőség nyílik panasztételre, bűncselekmény bejelentésére, külön áldozatvédelmi és bevándorlási szekció is van.

Gerendai Károly is tiszteletét tette, aki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a balhé megfékezése alapvetően a security dolga, az egyenruhás rendőrök látványa viszont “biztonságérzetet nyújt”. Büszkén jelentette ki, hogy bár a fent említett lopások és kisebb bűncselekmények teljes körű kiszűrése lehetetlen, de igazán erőszakos, súlyos bűncselekmény még soha nem történt a Szigeten. (Majd ő is a csomagmegőrző használatát ajánlotta…) A tájékoztató utáni kötetlen beszélgetésen a magyar és a külföldi rendőrök meglehetősen jókedvűnek tűntek, egy holland hölgy szerint kifejezeten barátságos a fesztivál, általában a részegekkel van csupán gondjuk. Összességében tehát elmondható, hogy a Szigetes bűncselekmények nagy része egy kis odafigyeléssel megelőzhető, ha pedig mégis megtörténne a baj, érdemes azonnal értesíteni a hivatalos szerveket, valamint rendszeresen csekkolni a talált tárgyak osztályát — főleg ha nincsenek értéktárgyak a sátorban, mert az összeizzadt ruhákat és az üres táskákat általában kidobják valahol a tolvajok. Akinek pedig a sáros, szakadt sportcipőm kell, annak üzenem, hogy vigyázzon, mert lyukas a talpa.

És egy gyakorlott fesztiválozó ismerősöm tanácsa: ha lehet, ne minden ruhát egyetlen táskában tartsatok, hanem szórjátok szét a cuccokat a sátorban. Állítólag ez használ.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Alternatívák a Szigeten: Calexico Sorozatunkban megpróbálunk az ínyencek kedvére tenni és olyan előadókat bemutatni, akik nem feltétlenül tűnnek egyértelmű választásnak, ettől függetlenül rendkívül fontosak és érdekesek. Az egyik legkülönlegesebb csemegét rögtön az első nap tartogatj...
Vége, de csak erre az évre: az utolsó nap a Szigeten Minden fesztiválnál eljön az utolsó nap, akárhogy is próbálnak tenni ellene - ha nem is a szervezők, mert ők örülnek talán, hogy nyugalom lesz hamarosan, hanem a fesztivállátogatók. De az idei Sziget fesztivál ötödik (de valójában hetedik mint tudjuk...
Prodidzsáj, csapjad! Az amikor már mindenki"prodidzsájnak", vagy esetleg még "prodájdzsinak" mondja az egyébként Prodigy-t, az hihetetlen. De így visították bele még a telefonba is mellettem. Szerintem normál kiejtéssel már fel se ismerném. Nem úgy, mint a zenéjüket, mer...