Mi merre hogyan? A Sziget Fesztivál első napja

Eljött hát augusztus hava, ami Szent István körmenete mellett már több éve a Sziget fesztivált is jelenti. Idén a mínusz egyedik és nulladik napokkal ismét egy hetessé avanzsálódott rendezvény szinte mindenkinek kellő kínálattal bír, függetlenül attól, hogy milyen zenei stílus képviselőivel van tele az mp3-lejátszója. Nézzük, mik a lehetőségek az egyszeri Sziget-látogató előtt augusztus 12-én, szerdán, a Sziget fesztivál hivatalosan első napján.

Kezdjük az odajutással: én személy szerint ajánlanám a hajójáratot, amivel kiváló, hűsítő ellenszélben teheted meg az utat a Sziget bejáratáig (természetesen nem a K-hídra gondol itt a szerző). Mint nem is olyan régen Angyalföldön élő, szinte bizonyosan ezt fogom igénybe venni a Jászai Mari térről, ajánlom mindenkinek.

Na de ha már ott vagyunk, lássunk, mibe is szaladhatunk bele, ha nem vigyázunk: “délutáni matiné” jeligével lép színpadra a Nouvelle Vauge, az idei év hazai kiskedvencei, ha jól számolom, ez legalább a harmadik koncertjük ebben az évben Magyarországon (16:30, Nagyszínpad). A magyar gitáros pop (vagy mi) legismertebb terméke a nyugati világban, a The Moog is ezen a napon lép színpadra, fél órával később (17:00, MR2 színpad). Aki esetleg egyikükre sem kíváncsi – akad ilyen -, az irányba veheti a Pécs2010 sátrat/színpadot, ahol DST, Kebab és Gumilap tolja majd a talpalávalót MC Kemonnal kiegészülve (17:00, meduza-Pécs2010).

Innentől el is érkeztünk az este hat órás vízválasztóhoz, amikor már nem csak az unatkozó, vagy szabadságon lévő szigetelők vannak a Hajógyári szigeten, hanem azok is, akik a nap korábbi részén valamelyik irodában tologatták az egeret. Rájuk a Ska-Pvár a Nagyszínpadon, lendületes ska (tényleg) zenével, szóval jó lesz. Ha pedig jó idő lesz, akkor lesznek grátisz táncoló lányok kevés ruhában, mindenképpen megéri megnézni (18:00, Nagyszínpad). De akit a ska nem, ellenben az ősmagyar punkrockba oltott performansz érdekel, annak ott lesz a Beatrice, talán végre egyszer Ferónk megeszi azt az élő csirkét, nem csak a legendáriumok szólnak majd róla (18:00, MTV Headbangers Ball-Rock színpad).

Egy számomra értelmezhetetlen programpont következik. Illetve a program maga nem is lenne értelmezhetetlen, na de sok beszédnek sok az alga, lássuk mi is ez: hastánc, Seres Sándorral. Férfi hastáncol? Ez még a Magic Mirror sátorban is gáz, szerintem (ott lesz). Látott már valaki ilyet? Férfi minek hastáncol? Meg egyáltalán?

Na de folytassuk inkább a zenei vonalat, fél nyolctól pici chill következik a programban, hiszen Harcsa Veronika lép fel az ő Quartejével (19:30, A38-WAN2 színpad). Kell az a fél óra nyugalom, amit utána magunk mögött hagyva újúlt erővel tudjuk bevetni magunkat a lerészegedésbe bulizásba.

19:45 érkezik, amikor is három koncert kezdődik a Sziget különböző pontjain, lássuk mik ezek: a gimnazista kislányok kedvence, a 30Y az MR2 színpadon, az Oi Va Voi avilágzenei nagyszínpadon, a Snow Patrolpedig a nemvilágzenei nagyszínpadon csap a húrok és minden egyéb közé. Lesz választék, az már egyszer biztos, kinek mi tetszik.

Este kilenckor lép fel a pécsi Ska-Pécs, a korábban már fellépett Ska-P tribute zenekara (vagy mi), kiváncsi leszek, hogy a nagy elődök benéznek-e a plágiumzenekar (bocs!) előadására (21:00, Színpad). Húsz perccel később a beszédes nevű Blues B.R.others lép fel a Blues kocsmában, aki szereti a Blues Brothers filmeket, annak ott a helye (21:20, Blues kocsma). Fél tízkor pedig a brit mélynövésű énekesnő, aki egy időben többet szerepelt a hírekben szopásai, mint zenéje által, Lily Allen teszi magát majd a fő helyszínen (21.30, Nagyszínpad).

Innen igazából nincs nagyon értelme koncerteket ajánlani, hiszen aki délután óta kint van, az már amúgyis elég részeg ahhoz, hogy végigálljon/-táncoljon egy koncertet, és különben is, a Sziget arról szól, hogy megyünk, és új helyeket fedezünk fel. Mondhatnám még Barabás Lőrincet (21:50, Budapest Jazz Club), vagy Cadikék buliját, a Rewindot (22:00, Meduza-Pécs2010), vagy éjféltől Foka, Acid és Jr. Brown műsorát ugyanott. De akármi mást is, úgyis mindenki meg fogja találni, ami neki a legjobban tetszik.

Bár egy programot még ajánlanék, így a végére: SZANDIT. Az este megkoronázásának tűnik, a PestiEst-VOLT színpadon, a régi Táncdalfesztivál-sátoros időket hozza vissza majd (mindenki szerelmes volt Szandiba, amikor a kilencvenes évek elején előkerült – kár tagadni). Úgyhogy aki épp ráér, menjen nosztalgiázni, vicces lesz.