Sziget-infó

A 2009-es Sziget fesztivál nem csak zenei kínálatban hozza a szokásost, hanem egyéb programok tekintetében is. Számos újdonság is bekerült a Sziget idei kínálatába, de nem a műsor vagy a fellépők névsora az egyetlen, amit érdemes figyelni, mielőtt kimegy az ember — nem árt némi praktikus információ a fesztiválról.

A külföldi és hazai fellépők, zenészek száma (több, mint 200, csak külföldről) eleve megmutatja, hogy a fesztivál már évek óta valóban Közép-Európa egyik legnagyobb és legváltozatosabb nyári zenei rendezvénye. A megszokott helyszíneken kívül idén bővül a választék: az A38-Wan2 összevont színpad, a Burn Party Aréna, vagy a Pesti Est-VOLT terasz már ismerősek lehetnek, most azonban felbukkan az új, ‘magyar nagyszínpadként’ működő MR2 Petőfi (a többi fesztiválról már ismerős, hiszen a VOLT-on olyan fellépőknek adott teret, mint pl. a Ladytron), és a 2010-es pécsi programokra készülve a Pécs 2010 Amfiteátrum is. A Hungarikum Falu sokszínű, de speciálisan magyar kulturális vonásokat hivatott bemutatni a fesztivál szintén sokszínű és soknemzetiségű közönségének. Igazi különlegesség az ARC és a Sziget együttműködésének eredményeképp létrejött 50 méter hosszú és 2 méter magas Arcadom-fal, mely a magyarországi rendszerváltás és a berlini fal leomlásának 20 éves évfordulóját hivatott megünnepelni; a fal festésében neves művészek mellett a fesztivállátogatók is részt vehetnek!   A színpadok és sátrak hangosítása mellett a hangszigetelésre is ügyelnek a szevezők: ebben az évben minden eddiginél kevesebb zaj megy ki, és több zene marad bent.

A programok mellett a praktikum szempontjából is érdemes kicsit áttekinteni, mi az új, mielőtt kimenne az ember. Az egyik legfőbb újdonság, hogy este 11 után féláron kapható a napijegy: ha nem kimondottan valamilyen koncertre mennél, csak bulizni szeretnél a többiekkel a Sziget-hangulatban, azt most olcsóbban teheted meg. Aki pedig sátrazással együtt is kényelemre vágyik, most igyekezhet bejutni a VIP Kempingbe: a strandmedence mellett elkerített külön őrzött és minden jóval (bolt, büfé, wifi) ellátott területen akár medence melletti koktélozgatásra is lehetőség adódik, és garantáltan nem vernek fel hajnalban részeg punkok.

Továbbra sem érdemes kocsival menni a Szigetre. A szervezők külön kérnek is mindenkit, hogy tartózkodjon ettől (bár a megszokott, mérsékelt árú taxijáratok természetesen idén is közlekednek): a széndioxid-lábnyomon kívül az is elrettentő, hogy a környéken alig van parkolóhely, tehát még idegességet is spórol, aki a sűrített HÉV-járattal, a már hagyományos Sziget-buszjárattal, vagy a belvárosi kikötőkből induló Sziget-hajójárattal megy. Aki minden józan ész ellenére mégis autóval megy, az a környéken mindenütt lezárásokba és megállási tilalmakba fog ütközni. Menjetek biciklivel, azt még meg is őrzik, sőt, meg is javítják, ha kell.

Kulináris élvezetekben sem lesz hiány: 6 vendéglátós centrum és irdatlan mennyiségű ételárus biztosítja a szigetlakók éhségének csillapítását. A kötelező fesztiválkaják (pizza, lángos, hot-dog, stb.) mellett tradicionális nemzeti ételekkel — a nagyszínpaddal szemben 6 nemzet specialitásaiba kóstolhatunk bele — és számtalan egyéb nyalánksággal is teletömheti a gyomrát az egyszeri fesztiválozó. Akik a sárban csúszás helyett a bólogatva becsiccsentést választanák, azoknak jó hír, hogy idén kibővült a Sziget borkínálata is. Az árak tekintetében íme pár kiindulási pont (köszönet érte kedves twitterező olvasóinknak): Dreher Classic csapolt (0,5): 450 Ft, Dreher Classic dobozos (0,5) 580 Ft, az alkoholmentes is ugyanennyi. Pilsner dobozos (0,5) 690 Ft, Gyros 800 Ft, lángos 490 Ft.

A Szigetre érkezők biztonságára és egészségére több ezer rendőr és biztonsági őr, valamint 400 fős orvos-ápoló-nővércsoport segít vigyázni. A H1N1-para miatt a fesztivál területén több ponton is fertőtlenítő kézmosókat állítanak fel. Gyógyszertár is lesz, ám fontos megjegyezni, hogy azok, akik naponta többször is gyógyszert szednek, jobban teszik, ha magukkal hozzák saját készletüket, melynek tárolásában az egészségügyi bázis dolgozói segítenek. Folyó- és egyéb ügyeink rendezését ezúttal 1550 illemhely segíti majd (mobil- és konténer WC-k, valamint az épületekben található társaik). Ha lány vagy és pont “azokon a napokon” mész a szigetre, természetesen ezúttal is tisztasági betét/tampon-hegyek és külön női mosdók állnak majd a rászorulók rendelkezésére. Aki a testi örömök mellett a védekezésre is figyel (és mindenki figyeljen rá!), annak sem lesz nehéz a megfelelő felszereléshez jutnia. Újdonság az új, non-stop rendőrőrs az internet-sátor mellett, ahol többnyelvű tolmácsok segítik a kommunikációt.

Miután tehát mindenki tisztába került az apró részletekkel, irány programot nézegetni, jegyzetelni, és már csak a koncertek hiányoznak. Ne feledjük azonban, hogy egy fesztiválon bizonyítottan lehetetlen napi 3-4 koncertnél többet meghallgatni: egyensúlyozzuk tehát a zenét a tartalmas punk szórakozással, evés-ivás-szex-üvöltözés vonalon. És akkor mindenkinek jó lesz.

Linkek: