West-prém

Alighogy véget ért az Veszprémi Utcazene Fesztivál, a város két nap pihenőre tért, hogy a legközelebbi nagyszabású eseményre, a Veszprémi Ünnepi Játékokra ébredjen. A Veszprémfest immáron hatodszorra ad otthont az olyan zenei, kulturális eseményeknek, ami mindenfajta kötöttségektől mentesen, magát, a legmagasabb minőséget kívánja bemutatni az idelátogatóknak. Az újabb veszprémi élményt július 22-26-ig élhetjük át.

West-prém

Már az ünnepség nyitónapján erős kezdéssel találkozunk: a 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon már hatalmas sikert aratott West Side Story-t tekinthetjük meg, KERO® rendezésében, Miklósa Erika és Dolhai Attila főszereplésével. A mára már kultmusicalnek számító színházi produkció egyben tisztelgés is e 40 év előtt, mióta Magyarországon megtekinthető az előadás

Majd cigányútra megy

Hol vannak már azok az idők, mikor a Reyes és a Baliardo-fiúkkal Cannes utcáin találkozunk, egy-egy esküvőn visz táncba ritmusuk… A sokéves kalandozást mégsem bánjuk, hiszen a The Gipsy Kings zenéjét a tagok elmondása szerint az élet kiszámíthatatlansága ihlette, hogy mindezt örömzeneként szedjék rímbe. Pergő, s egyben pezsdítő ütemeikkel 23-án találkozhatunk e programsorozat keretében, ahol a flamenco, és latin ritmusok garantáltak, s némi teltházzal is számolhatunk, így jegyeinket érdemes időben kiváltani.

Hűvös jazz

A forró latinos pörgést másnap az egy-két fokkal hűvösebb Jan Garbarek néhol melankolikus szaxofon-szólóival hűthetjük le. A norvég népzenével vegyített Garbarek-produkció már szólista „korában” is méltó darabot hasított ki a jazz-tortából, mégis az igazi sikert a Keith Jarrett-féle European Quartet hozta meg számára a 70-es évek közepén. Garbarek zenéivel számos norvég és francia filmben találkozhatunk, így ha eddig nem is voltunk biztosak az egyezésben, e koncert hangzását követően szinte teljes bizonysággal állapíthatjuk meg a főcímek, és betétdalok Garbarek-i vonatkozását.

Szexi szaxisok

A fesztivál érzelmi görbéje akár egy jól megkomponált koncertté. A melankóliával vegyített átkötést egy gyors váltás, erotikával fűtött töltet követi, két remek zenész tolmácsolásában. Az egyik nem más, mint a gyönyörű szaxofonos, Candy Dulfer, aki már 7 évesen színpadon csillogtatta tehetségét, majd ezt megduplázva, 14 éves korában saját zenekart alapított, a Funky Stuff-ot. A hosszabb életrajzi kitérőt megkerülve, legyen elég annyi, hogy több lemez, neves zenei díj, és világszintű elismertség lett a gyümölcse munkájának, melynek legújabb darabjaiból mi is ízelítőt kaphatunk. Veszprémi fellépésén ugyanis a 2009 májusában megjelenő, vadonatúj Funked up & Chilled out c. album egyes darabjai is elhangoznak majd.

S hogy a nőket istenítve a férfiak is szerepet kapjanak a fergeteges hangulatfokozásban, a még James Brown hatására alt-szaxofonra áttért Maceo Parker üdítő funky játékából is ízelítőt kapunk 25-én, ahol stílusok ötvözéséből, és ráadás számokból sem lesz hiány az előrejelzések szerint.

Afro-pop élő legenda

A fesztivál záróakkordjának egy igazi műfajteremtő, az “Afrika arany hangja”-ként emlegetett Salif Keita koncertje tekinthető. A 35 éves pályafutásra visszatekintő Keita igazi úttörőnek számít a világzenében, mondhatni alapkő-tevőnek, aki nem kisebb nevekkel dolgozott együtt, mint Carlos Santana, Joe Zawinul, vagy éppen Wayne Shorter. Egyedi dallamvilágú zenéivel a Veszprémi Ünnepi Játékok zárónapján találkozhatunk, ami méltó lezárása lesz e pár napnak.