Tokalja viharsarok

Kőkemény fesztiváljáró csukám még nem taposta a Tokaj-Rakamaz Hegyalja porát… eddig a porhintésig. Ez tényleg más! Nekik 10 éves jubileumi kiadás, nekem újabb szakadt fesztiválszűzhártya, és apróbb viharkár. 

Aszott tokaji szőlőszemként csodálkoztam rá a világra a Sziget – VOLT – Balaton Sound – EFOTT – Fishing on Orfű fesztiváltengely után. Jé. Ilyen is van? Hát milyen már ez a Hegyalja? Mekkora síkság?

Egy napon felejtett sátortábor balra, egy stadionnyi területen elszórva 8-10 színpad jobbra, kettő között visz az út a Tisza-partra, az árnyékos-fás parkolóba, mind közül a legélhetőbb placcra. Naná, hogy a sátram ide állítottam!


Objektíve nézve, meg kell mondjam, nem nagy az egész. Sőt. Inkább kicsi. Ha csak nem vesszük hozzá a fesztiválnak otthont adó város több szerves részét, a folyó fölött átívelő hidat és a sétálóutcát, mely
bőven megér egy misét, vagy misebort, netalán többet is.

És az arcok? Harcok. Küzdelmes rocker parti. Több haj nőtt a srácok fején, mint a lányokén, több volt a valós- és műtárgyak tövében alkoholtól végelgyengült hippi, mint bármely más fesztiválon eddig. Tokaj a szőlő és a bor városa. Aki itt sörözik, szentséget sért. Dionüszosz és Bacchus az égi kocsmapultnál jegyzi.

Vajon könnyű itt a Tiszába fulladni? A motorcsónakos rendőrök szerint nehéz. Figyelték a fürdőzőket, figyelmeztették aki a parttól messze úszott, de hagytak pl. minket egy fáról lógó ugrókötélen Tarzan módjára belendülni a folyó fölé, hogy ott azt elengedjük, és csobb. Illetve kopp. Mikor rossz volt az esés.

Tokaj főutcája csodás! Borozók és lángososok váltják sorra egymást, az autentikus Szandi presszóban pl. 40 ft volt egy deci őstermelői, amiből hatalmas műanyag poharakba is szívesen mért a fesztiválforgalomra felkészült néni, így mi szívesen közlekedtünk vele föl és alá. Hangoltunk. Hogy a földön kúszó-mászók se mondhassák, bakfitty. Nem is mondták.

Este 6 óra tájt sétáltunk be a kapun, hogy akkor most koncertek. Hogy nézünk Colorstart, Jurijt, Moog-ot, Vad Fruttikat, Ossiánt, Barabás Lőrincet, Basement Jaxx-et, 30Y-t, PASO-t és Adam Freeland-et, ami sokszínűséghez ráadásul ideális a terep, hisz az egymástól két legmesszebb lévő színpad is kb. három percre van, és akkor már egy fröccsöt is vettünk, csak hogy ne borítsuk fel gyomrunkban a rendet – a másnap fejfájatós Borsodi sör alapból kizárt.

Majd egy csapásra elhallgatott a zene. Mindenhol. Kizavartak mindenkit a fedett sátrakból, leszedtek minden ponyvát, teljesen olybá tűnt, mintha bezárnák a fesztivált. Mi van? Ennyit azért nem késtünk? Odamentem egy kaput őrző trollhoz, és megkérdeztem, tudja-e ezen ijesztő események okát?

– Vihar lesz. Ezt mondták nekem. 120 km/órás széllökések. Mindenkinek biztonságos helyre kell vonulni, valahová.
– Valahová? Mégis hová? Az én kis sátram biztonságosabb, mint ez a nagy?
– Azt nem tudom. De ide nem lehet bejönni. Érdeklődjél az információs pultnál.

Oké zsoké, az információs pult sem volt messze, megért egy próbát. Illetve megért volna, de addigra azt is lebontották!

– Fél 8-ig megérkezik a vihar, minden koncert meg lesz tartva, mindenhol lesz kb. két óra csúszás – a hangosító gyerekek ezt pletykálták. – Az évtized vihara! Sopron, Balaton, Pest, végigsöpört mindegyiken, hatalmas a kár.

Kár.

Sokan összeszedték a sátraikat és elindultak haza, többen a városban kerestek egy biztonságos pincét, nehogy a szél őket messzire fújja, mi meg csak legyintettünk, ej, ha vihar lesz hát lesz, ilyen kánikula után ez a dolga, majd erősebben fogjuk az ökopoharainkat (állítólag ez a szokásos műanyag poharakhoz hasonlatos cucc 100%-ban komposztálható és környezetbarát alapanyagokból készült – én elások egyet a kertemben), de ezt látni kell. Megélni. Az eseményről tudósítani! Újságírói kvalitás: a hírérték kell legyen a középpontban.

A békésen fröccsözgetők táborában vártuk a szerintünk elkerülhetőt, és lám a bennünk élő próféta. Viharriadó lefújva! Zene szólt újra, a zenészek hangoltak, minden műsorrend felborult, kik cseréltek, kik csúsztak, már épp kitaláltuk volna a továbbiakat, mikor megélénkült a szél, s teljesen bekavart; szerencsére az eső csak szolidan. A szabadtéri nagyszínpad további programja átkerült a fedett A38 színpadra.

Becsörtettünk az első sorba. Hisz a Basement Jaxx-re jöttünk elsősorban, mert a 2004-es Sziget koncertjüket aki látta, az azóta tuti az újabb fellépésüket várja.

A legnagyobb buli. A legnagyobb show. A legjobb hang. És a legek az emlékemben az idővel csak fokozódtak.

Másfél órát késtek. Gondolom, át kellett hordani minden cuccot, és a zenekarnak is ki kellett találni magát, hogy hogy férnek fel egy negyedakkora dobogóra, de aztán megoldották úgy, hogy mindig csak az szalad fel a frontra, akinek épp mikrofonjelenete volt – és abszolút közönségbarát módon csak slágereket toltak.

Megőrültünk!!! Már menet közben éreztem, hogy minden elmaradt és/vagy a vihar miatti felfordulás okán kihagyott koncert ellenére ez itt a legjava, elérkezett a csúcspont, és ha kívánhatnék egyet, csak azt szeretném, hogy reggelig tartson.

Majdnem.