Ring a Riddim A hajón, februárban pedig a Morrisons 2-ben!

Az este 1:1-gyel indult a tetőn, meghökkentően kevés sportrajongó, de nem is ezért gyűltünk össze, ugye. Az ital útját követve mi is szépen leszivárogtunk a hajó belsejébe, ahol a reggae rigmusok már lábunkat mozgatták volna, ha. Ugyanis mindenki a fal mellett galamb-módra összekuporodva, kinyúlva, akár egy megfáradt osztálytalálkozón a menet, az az, az erőltetett. Na mondom ebből se’ lesz ma buli, emelném nem raszta tincseim fedő képzeletbeli kalapom a csapat előtt, ki életre bírja e népet. Asszimilálódva mi is a falnak dőltünk, és az arcokat fürkészve próbáltunk rájönni egy korcsoportos rejtélyre, hol papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet. Arra azért kíváncsiak lettünk volna, hogy vajon a fel-fel csapó ellenáramlás illata milyen ingert vált a kémleltekben, ám ezt nem vártuk meg, mert felvonult a még nem teljes banda, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a zenekar, énekesek nélkül, s az eddig roskadozó-pacsizó egyveleg sörrel tömve előre tömörült, hogy az elsők közt legyen.

Ahogy azt kell, módját megadva pattantak színpadra a meghívottak, Milli Chab a Love Alliance és a Kool Runningz-ból, őt később három számban hallhattuk a banda mellett. A már jól megalapozott, Duna-parton pöfékelős hangulatot Sena és Columbo fokozta, a maga sajátos Irie Maffiás stílusával, amit Riddimmel vegyítettek. Jó kis móka, talpalávalónak nagyon kellemes, erre a nagyrészt raszta tömeg már javában ropta, mikor a teljes mackófelszerelésbe húzott Horváth Boldizsár (JZA) felkonferálta General Trixt is, aki Temesvárról érkezett a happeningre. Sean Paulra emlékeztető hangjára a közönség masszív masszaként már tombolt, mire Gregory G.Ras a színpadra penderült. Majd egy laza Babylon smoke átkötéssel megkezdődött a lemezbemutató, és a Riddim Colony első albumának számai rögtön lázba hozták a nem éppen égő, mindinkább égető közönséget. A füst és a sör, ugye… majd a Message of I and Icsendült fel JZA-val. Az ez előtt egy órával még üresen tátongó hajóbelső hullámzásba kezdett, és a már péntek 13-án befejezett koncert végéig meg sem állt. Nem babona ez, ha mondom, ekképp történt a Wha Gwanna ütemeire, és General Trix pörgős pátoszára reflektáló tombolásban is, ekkor a passzívan betépett közönség szinte egy emberként ugrált, kezek a magasban, ganja refrén, és a többi… majd az elmaradhatatlan Nő a kínálat. Nőttön nőtt, az biztos.

A roots reggae és dancehall alapokat a kilenc tagú együttes és a featuringek szinte megállás nélkül nyomták. A számok közti közbevetések is a nagyérdeműt spanolták, akárcsak Gregory G.Ras története a 2g-ről – nem, most nem a 3g kisöccséről beszélünk –, amit egyszerűen fájdalomcsillapítóként magyarázott ki a ráröppent uniformisba bújtatottak előtt. A próbálkozás sikeresnek bizonyult, a sztaniol és tartalma is apai zsebben landolt, a közönség pedig helyesen bólogatott, és folytatódott a muri, újabb pörgős muzsikát pakolva füleinkbe, hogy amaz kihasson testünkre. A fináléban az elszállós dub-ot követően ska-t szavazott a közönség, kinek kikötni még nem akaródzott. Majd az össznépi tánc, egyenként lépett színpadra Sena és Columbo, Milli Chab, JZA és nem utolsó sorban General Trix is, aki talán legjobban találta az ütemet a bandával. A hosszúra nyúlt utolsó számban mindenki hang-tár-helyet kapott nagy örömünkre, hiszen pontosan ez az, amit egy felvétel soha nem ad vissza. Élőben kell ezt hallani, és felszabadultan együtt ringani a reggae rigmusokra. Képzeletbeli kalapom ezúton emelem a banda és a meghívottak előtt, akiket legközelebb július 19-én hallhatunk az A38 hajón, reméljük az is hasonlóan jó parti lesz.

A koncertnek igen, de a bulinak ekkor még közel sem volt vége, hiszen a muri két helyszínen folytatódott. A hajó gyomrában, a koncertteremben Selecta Sundancekid pörgette a korongokat, mc-kel megspékelve, a fenti tetőteraszon pedig Easy Juggling különkiadás szórakoztatott, Love Alliance-szel.