Mert vannak hétköznapok is: fesztivál utáni tisztitókúra

Mivel idén nyáron is egymást érik a fesztiválok, és a hardcore feszt-arcok minimum hármat látogatnak meg egy idény alatt, nem árt tudni, hogyan tisztuljunk át egyikről a másikra. És itt most nem csak a ruhákra gondolok, mert azt kimosod mosógépben, hanem a bőrünkre, cipőinkre, sőt, az egész szervezetünkre. Mert lássuk be, a több napos tivornya megviseli a legbátrabbakat is. És persze valahogy a hétköznapi valóságba is vissza kell térni. Nem vagyok sem orvos, vagy egészség-kutató, de magamon tapasztalom, hogy megy ez.

Nem is gondolnád, milyen por ivódik bele a bőrödbe egy-egy Hegyalja, vagy VOLT alkalmával. Még a Pesten edzett bőrűek is rettegjenek. Fiúk se ugorják át ezt a részt mert nekik is hasznos lehet. Az alap, hogy már feszt alatt is minden este és reggel lemosom az arcom arctisztítóval, és van nálam arctörlő kendő meg zsepi a fényesedés ellen. De fesztivál után minimum egy mélytisztító kúra. Kozmetikussal, vagy nélküle, de mélytiszító arckrémmel, pakolással, utána arcradírral le kell kezelni magunkat. Ha véletlen leégtél a napon, azzal is foglalkozz bőrnyugtatókkal, és már a fesztiválon is érdemes napkrémmel a karunkon szaladgálni. A hajad valószínű szintén teli van a porral, akárhányszor mostad is meg, amitől nagyon száraznak is hat, és még a nap is kiszívta (fényvédő szérum, színmegőrző sampon!). Hidratáló balzsamokkal ezt is lehet orvosolni, attól meg tényleg nem kell megijedni, milyen fekete víz folyik a tusolóba 3 nap sátrazás után. Alap. Még akkor is ha nem festetted.

Mivel két koncert között és alatt sok mindent össze eszünk és iszunk, a pocinkat sem árt rendbe hozni. Van, aki esküszik a lehozófröccsre meg a gyógysörre (ahogyan én is), csak szépen fokozatosan, csak egy pohárkával. Míg mások azt mondják, akkor már üssön, és dobjunk be egy unikumot, vagy pálinkát, az hozza rendbe a gyomrot. Persze simán jöhet anyu titkos recepje, vagy a gyógyszertár is. Kinek, mi, de mindegyikben van igazság. Meg abban is, hogy a lefáradt szervezetet fel kell turbózni nagy tápértékű kajákkal (lásd marhapörkölt, nyamm), mert bizony a sok ugrálással rengeteg zsírt elégetünk. Én egyfolytában kajálnék, mikor hazaérek. És a vitaminokat se hanyagoljuk, meg a kalcium pezsgőtablettát se. Csodákra képes. És az a sok hideg tej, már annak aki bírja. Fő a méregtelenítés. Ha kapar a torkod, adhatsz neki Neocitrant (és pálinkát, nem egyszerre), vagy hasonlókat, mézet esetleg, valószínű nem megfáztál, csak a folymatos ordibálás tett be. Nyugi, a süketséged is csak átmeneti. Ami a legfontosabb, az a rengeteg alvás. Én konkrétan van, hogy 16-18 órát is alszok, ha megtehetem. Az rendbe tesz.

Általában az ilyen hepajok után a testünk minden létező pontja (még az is, amiről azt hittük nem is létezik, de most borzasztóan fáááj) teli van kék-zöld foltokkal, horzsolásokkal. Ha nagyon kellemetlen a seb, kenj rá Bepanthen-t, de a foltokkal nemigen lehet mit kezdeni, majd elmúlnak. Azért ha elvágódtál egy durvább pogóban és még mindig vérzik a fejed, nézesd meg, de a kisebb mokkákkal nem kell foglalkozni. Arcon persze jól jöhet rá egy erősebb korrektor :).

A ruhákról annyit, hogy tényleg mosógép, mi más, Vanish, ha kell, meg házi praktikák borfoltokra, vérfoltokra, de a sár majd kijön. Mással nem, ollóval. A cipő már nehezebb, pláne, ha esett. VOLT  után nem volt felismerhető a Converse-em, próbáltam, hogy megszáradt rajta a sár aztán lekefélem, leráztam róla, de a végén már vizes szivaccsal se jött le. Mosógép, öblítő program, 30 fok, és tiszta lett. Engem ilyenkor nem érdekel bőrcipő-e vagy nem, mindet kimosom ha kell. És van, amikor már nem elég a sima cipőtisztító. Meg a hypo se (bár azt mondják a Converse-ek fehér nózijára ez a legjobb, csak nehogy túlszaladj!). Gumicsizmával, papuccsal persze könnyebb.

Ha pedig a fizikai dolgokon túl vagyunk, jöhet a fesztiváldepresszió. Abból is ki kell jönni. Egyébként természetes dolog. Nézegeted a fényképeket, visszagondolsz hogy milyen vicces volt, amikor fényért álltunk sorba, meg hogy hol ittuk minden reggel az életmentő első kávét. Még a tusoló is hiányzik, és bár a fesztiválon utáltad, most szívesen ébrednél megint a sátor szaunádban. Hiányzik, mert jó volt, és visszamennél. Hát fesztre fel a városban is. Csomó koncert van és kiülős helyek. Fröccsözni bárhol lehet, és a Gödörhöz kifeküdni pedig bármikor. Ha mást nem, akkor pedig egy év múlva ismét találkozunk. Ha akarjuk. A fesztivál és Te. Csak éld túl.