Mert vannak hétköznapok is: fesztivál utáni tisztitókúra

Mivel idén nyáron is egymást érik a fesztiválok, és a hardcore feszt-arcok minimum hármat látogatnak meg egy idény alatt, nem árt tudni, hogyan tisztuljunk át egyikről a másikra. És itt most nem csak a ruhákra gondolok, mert azt kimosod mosógépben, hanem a bőrünkre, cipőinkre, sőt, az egész szervezetünkre. Mert lássuk be, a több napos tivornya megviseli a legbátrabbakat is. És persze valahogy a hétköznapi valóságba is vissza kell térni. Nem vagyok sem orvos, vagy egészség-kutató, de magamon tapasztalom, hogy megy ez.

Nem is gondolnád, milyen por ivódik bele a bőrödbe egy-egy Hegyalja, vagy VOLT alkalmával. Még a Pesten edzett bőrűek is rettegjenek. Fiúk se ugorják át ezt a részt mert nekik is hasznos lehet. Az alap, hogy már feszt alatt is minden este és reggel lemosom az arcom arctisztítóval, és van nálam arctörlő kendő meg zsepi a fényesedés ellen. De fesztivál után minimum egy mélytisztító kúra. Kozmetikussal, vagy nélküle, de mélytiszító arckrémmel, pakolással, utána arcradírral le kell kezelni magunkat. Ha véletlen leégtél a napon, azzal is foglalkozz bőrnyugtatókkal, és már a fesztiválon is érdemes napkrémmel a karunkon szaladgálni. A hajad valószínű szintén teli van a porral, akárhányszor mostad is meg, amitől nagyon száraznak is hat, és még a nap is kiszívta (fényvédő szérum, színmegőrző sampon!). Hidratáló balzsamokkal ezt is lehet orvosolni, attól meg tényleg nem kell megijedni, milyen fekete víz folyik a tusolóba 3 nap sátrazás után. Alap. Még akkor is ha nem festetted.

Mivel két koncert között és alatt sok mindent össze eszünk és iszunk, a pocinkat sem árt rendbe hozni. Van, aki esküszik a lehozófröccsre meg a gyógysörre (ahogyan én is), csak szépen fokozatosan, csak egy pohárkával. Míg mások azt mondják, akkor már üssön, és dobjunk be egy unikumot, vagy pálinkát, az hozza rendbe a gyomrot. Persze simán jöhet anyu titkos recepje, vagy a gyógyszertár is. Kinek, mi, de mindegyikben van igazság. Meg abban is, hogy a lefáradt szervezetet fel kell turbózni nagy tápértékű kajákkal (lásd marhapörkölt, nyamm), mert bizony a sok ugrálással rengeteg zsírt elégetünk. Én egyfolytában kajálnék, mikor hazaérek. És a vitaminokat se hanyagoljuk, meg a kalcium pezsgőtablettát se. Csodákra képes. És az a sok hideg tej, már annak aki bírja. Fő a méregtelenítés. Ha kapar a torkod, adhatsz neki Neocitrant (és pálinkát, nem egyszerre), vagy hasonlókat, mézet esetleg, valószínű nem megfáztál, csak a folymatos ordibálás tett be. Nyugi, a süketséged is csak átmeneti. Ami a legfontosabb, az a rengeteg alvás. Én konkrétan van, hogy 16-18 órát is alszok, ha megtehetem. Az rendbe tesz.

Általában az ilyen hepajok után a testünk minden létező pontja (még az is, amiről azt hittük nem is létezik, de most borzasztóan fáááj) teli van kék-zöld foltokkal, horzsolásokkal. Ha nagyon kellemetlen a seb, kenj rá Bepanthen-t, de a foltokkal nemigen lehet mit kezdeni, majd elmúlnak. Azért ha elvágódtál egy durvább pogóban és még mindig vérzik a fejed, nézesd meg, de a kisebb mokkákkal nem kell foglalkozni. Arcon persze jól jöhet rá egy erősebb korrektor :).

A ruhákról annyit, hogy tényleg mosógép, mi más, Vanish, ha kell, meg házi praktikák borfoltokra, vérfoltokra, de a sár majd kijön. Mással nem, ollóval. A cipő már nehezebb, pláne, ha esett. VOLT  után nem volt felismerhető a Converse-em, próbáltam, hogy megszáradt rajta a sár aztán lekefélem, leráztam róla, de a végén már vizes szivaccsal se jött le. Mosógép, öblítő program, 30 fok, és tiszta lett. Engem ilyenkor nem érdekel bőrcipő-e vagy nem, mindet kimosom ha kell. És van, amikor már nem elég a sima cipőtisztító. Meg a hypo se (bár azt mondják a Converse-ek fehér nózijára ez a legjobb, csak nehogy túlszaladj!). Gumicsizmával, papuccsal persze könnyebb.

Ha pedig a fizikai dolgokon túl vagyunk, jöhet a fesztiváldepresszió. Abból is ki kell jönni. Egyébként természetes dolog. Nézegeted a fényképeket, visszagondolsz hogy milyen vicces volt, amikor fényért álltunk sorba, meg hogy hol ittuk minden reggel az életmentő első kávét. Még a tusoló is hiányzik, és bár a fesztiválon utáltad, most szívesen ébrednél megint a sátor szaunádban. Hiányzik, mert jó volt, és visszamennél. Hát fesztre fel a városban is. Csomó koncert van és kiülős helyek. Fröccsözni bárhol lehet, és a Gödörhöz kifeküdni pedig bármikor. Ha mást nem, akkor pedig egy év múlva ismét találkozunk. Ha akarjuk. A fesztivál és Te. Csak éld túl.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Hidd el, megleszel nélküle… Sebtapaszt, testápolót, hasonló haszontalanságokat, plüss-, és főleg valódi állatot ne hozzon senki. /kaptárlakó/ Ne hozd ki a szüleidet, üvegtárgyat, ütő- és vágóeszközt, esernyőt, bármely mások testi épségét veszélyeztető és ún. a közbiztonságra k...
10 alapszabály fesztiválokon a túlélésért! Első fesztiválozók és rutinos rókák is találhatnak hasznos tippeket összeállításunkban, ahol a legalapvetőbb szabályokat ismertetjük Veletek. Néhány apróság, melyre ha odafigyeltek, biztos, hogy életetek meghatározó élménye lesz egy átbulizott hét a ...
Csajozós dumák Sziget fesztiválra Az udvarias közeledés kiszemeltünk felé mindig fontos! Lényeg, ne riasszuk meg első szavainkkal, és ne úgy adjuk tudtára merevedő nemi kivagyiságunkból táplálkozó tetszésünk, mint az az éhbérért güriző egyszerű vendégmunkás, aki leüvölt a tetőről min...