ICWIP 2009: a pécsi legenda folytatódik!

Az ICWiP (International Culture Week in Pécs) tizenhárom év alatt Közép-Európa és az Alpok-Adria térség egyik legismertebb és legnépszerűbb tematikus ifjúsági fesztiváljává vált, amelyre fiatalokat, diákokat, civileket várnak a világ minden részéről. Természetesen 2009 sem maradhat ICWiP nélkül, jobbnál jobb programok várják a Pécs városába érkező fiatalokat.

Természetesen az ICWiP nem csak koncertekkel, hanem rengeteg más programmal várja a hazai és nemzetközi vendégeket. A különböző kultúrális programok mellett olyan témákat helyez fókuszba, amelyek a fiatalok számára különösen aktuálisak, és bemutatja a különböző kultúrákban rejlő értékeket. A fesztivál eddigi története során több ezer külföldi fiatalt vonzott a világ 60 országából, négy kontinenséről. Naponta ezrek látogatják a fesztivál koncertjeit a Barbakán várárokban.

Ebben az évben az Energy Union – It’s Time néven futó európai úniós project is útba ejti Pécs városát. A klímaváltozás mindannyiunkat érint, még akkor is, ha keveset tudunk róla. Mindannyian tapasztaljuk a szélsőséges időjárást, a tengerszint folyamatos emelkedését, a forgalmi dugókat, a légszennyeződést, az árvizeket és aszályokat, a környezetünkben felhalmozódó tonnányi szemetet. Ezt a folyamatot csak akkor akadályozhatjuk meg, ha minél több megújuló energiát használunk. Az alternatív energiaforrások viszonylag kevésbé ismertek: olyan energiaforrások ezek, amelyeket a napból, szélből, vízből, és a földből nyerhetünk, és kevesebb stressznek teszik ki a környezetet, ráadásul sosem fogynak ki. Ezért is nevezzük őket intelligens energiának. Ha rávehetnénk politikusainkat arra, hogy több legyen a megújuló energiaforrásokba történő befektetés, otthonaink, városaink, közlekedési rendszereink oly módon alakulnának át, hogy az energiát valóban intelligens módon használhatnánk fel.
Az EU-s forrásokból támogatott Energia Unió 2009-ben és 2010-ben keresztülvonatozik Európán, együtt az angol Coldcut duó show-műsorával és a GRIDIO interaktív kiállítással. Ezen kívül szakmai fórummal és sok-sok információval várják az érdeklődőket.

Coldcut és Ninja Tune

A két legendás angol DJ, Matt Black és Jonathan More formációja, a Coldcut az elektronikus zenék betörése óta etalonnak számít. Hidegvágásos technikájukkal a stílus széles skáláját kerítették be a hip-hoptól az elektronikus jazz-hangzásig. Független, kísérletező kiadójuk a több klasszikus lemezt is jegyző Ninja Tunes máig az egyik legjobban csengő név, egyben üdítő jelenség a piacon, mivel távol tartják magukat a népszerű zenei fősodroktól, lándzsát törnek a zene szabadsága mellett, ódzkodnak a címkézettségtől és a dobozba zárástól. Egyszóval megmaradtak annak az újító, kísérletező, eklektikus kiadónak, amely gyűjtőkategóriákon felül áll, és megnyugataó alternatívát kínál a kommersz, elszürkült, egyhangú, pénzközpontú zenei iparral szemben. A kiadó égisze alatt dolgozik például Amon Tobin, Dj Vadim, The Herbalizer, Kid Koala,  Dj Krush és Dj Shadow.
A Coldcut duó Az Energia Unióhoz csatlakozva egy különleges bemutatót hozott létre, amelynek keretében közvetítik az “Intelligens Energia” témáját.
A magyar közönség először az “Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010”-program egyik pillér-rendezvényén, az ICWiP fesztiválon láthatja a haladó zenék és haladó gondolatok összekapcsolásának eme úttörő példáját, a következő fellépés pedig a Sziget fesztiválon lesz augusztus 16-án.

Az Energia Unió Programja:
Július 21-én élő koncert a fesztiválon:
Audiovizuális Show (75 perc) a Coldcut duó által alapított  Ninja Tunes kiadó egyedi előadása az energiatakarékosságra és éghajlatvédelemre kihegyezve.

Augusztus 5-8. között a Pécs Plázában:

GRIDIO – Interaktív kiállítás az intelligens (megújuló, vagy alternatív) energiáról, ahol is a tánctéren ki-ki maga generálhatja a zene- és képanyagot saját, mozgási energiájával.
A Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország információs standdal várja az érdeklődőket.

Bővebb információ:
http://www.energyunion.eu/
http://www.myspace.com/energyunion

Ha az ICWiP programjai érdekelnének, akkor sem kell messze menned, itt mindent megtalálsz!

ICWiP 2009: Pécsi Nemzetközi Kultúrhét – 2009. július 18-26.
www.icwip.hu

ICWiP-programok a Barbakán várárokban, Pécs (mindegyik koncert 19:00-tól)
Július 18.
Stereo Baazar
Brains

Július 19.
TükeZoo
Besh o droM

Július 20.
Marakesh (UKR)
Les Touffes Krétiennes (F)

Július 21.
Ponikló Imre akusztik
Mitsoura

Július 22.
!Nylon me
Neo

Július 23.
Malacka és a Tahó
Irie Maffia

Július 24.
The Lucky Hunters
Péterfy Bori + Love Band

Július 25. (18:00-tól)
Kinkiez
Esti Kornél
Vad Fruttik

ICWiP-koncertek az Ifjúsági Házban, Pécs
Július 21. 22:00
Ninja Tunes (a Coldcut tagjainak új projektje – UK)
Punnany Massif
Titusz & The Carbonfools
BxDxF (D)
FPT: Bodó

Rock the Castle! ICWiP-este a Siklósi Várban, Siklós
Július 24. 19:00
Várjátékok, néptánc
PEET
BxDxF (D)

ICWiP-bulik és helyszínek
Július 18., 22:00, Pollack B-Klub
Július 19., 22:00, Trafik, Pécs
Július 20., 22:00 Szenes Klub, Pécs
Július 22., 24:00 Pécsi Est Café, Pécs
Július 23., 22:00 Cyrano, Pécs
Július 24., 22:00, Rák, Pécs
Július 25., 22:00, Pollack B-Klub

Les Touffes Krétiennes (F) 
Francia örömzene-szupercsapat, amelynek tagjait először kedvenc zenekaraik számainak feldolgozása hajtotta, néhány év alatt a hazai és európai klubok fellépőivé váltak. A nálunk is sokszor megforduló nagy névnek számító Babylon Circus, Les Hurlements d’Leo, Ogres de Barback, és Fils de Teuph csapatok tagjaiból eredetileg azért formálódott az “egyszeri” formáció, hogy feldolgozásdalokat játsszon néhány barcelonai bárban. Saját és feldolgozásokból gyurmázott repertoárjával a Les Touffes Krétinnes a surf-rockot, a funkot, a ska-közeli hangulatokat, a nagy ívű rezes munkát és a befogadható félőrültséget pakolja egy dobozba.
Barbakán (Pécs), Július 20. 20:30

BxDxF (D)
A megjelenésében igazán dühös Ruhr-vidéki legények messziről, ám a BxDxF csapata jóval szélesebb skálán mozog, ráadásul egy lány is van a tagjai között. A HC, hip-hop és numetal elemeket keverő zene lendületes és a zenekar derekasan megmozgatja a közönséget. Körútjuk fő magyarországi állomása az ICWiP.
Ifjúsági Ház (Pécs), Július 21. 01:00
Siklósi Vár (Siklós), Július 24. 20:30

Marakesh (UKR)
Fiatal ukrán rockzene, jó értelemben vett emo és rock. “A zenénk brutálisan őszinte, tragikusan sebezhető, de mindenekelőtt valós” – vallanak a kijevi zenészek, akik M TOUR című lemezbemutatójuk legnyugatibb állomásán lépnek fel Pécsett. Placebón, The Cure-on, Beck-en és Oasis-en nevelkedtek, amit mutatnak, az mégsem ezek másolata.
Barbakán (Pécs), Július 20. 19:00