Szombat a Balaton Soundon

A tavalyi év magyar fesztiválpiacán egyértelműen az élre lépett tojáshéjas fenekű másodévesként a Balaton Sound. Egyszerűen annyival jobb volt az esetleges versenytársaknál, hogy összemérni is nehéz lett volna. Ezt a szintet megtartani sem lesz könnyű, nem hogy tovább fejleszteni, úgyhogy a kihívás adott. Nézzük hát, mivel próbálkozik a BS megugrani a saját maga állította lécet az idén négynaposra bővült fesztivál harmadik, szombati napján.

A Balaton Soundról úgy általánosságban tudni érdemes, hogy baromira más élmény, mint a tipikus “szárazföldi” fesztek, mert hogy itt többnyire tó van, napsütés és döglés. Ami a BS ügyén elsőbálozókat olyan szempontból érheti váratlanul, hogy az ember fejvesztve keresi az elkallódott időérzékét, szentségel, hogy sehova sem sikerül odaérni pontosan, vagy hogy már megint elkalandozott a fürdőruhabemutatóval felérő bikinikollekció bámészkodása közben. Ezeket pedig kell tudni levetkőzni. (Nem a fürdőruhákra értendő, bár…) A lényeg, hogy vedd lazán, ne siess, ne rohanj, ne akarj időbeosztáshoz ragaszkodni, inkább élményeket keress, tengj-lengj. Persze azért mindez alá jó, ha van egy vezérfonal, amihez alább találsz néhány tippet, avagy kikért érdemes Soundolni szombaton.

A napsütéses időszakban nem muszáj erőltetni a zenei pavilonok körüli sürgölődést, ennél sokkal célcszerűbb sörrel/koktéllal, frizbivel és haverokkal a Balatonban áztatni a seggünket. Ha viszont mégis úgy döntesz, hogy valamelyik fesztivál területén található lounge környezetében töltöd a napot, már egészen déltől igényes muzsika várható. 11-től a Bomb The Jazzes srácok csavarják a hűsöléshez az aláfestő lemezeket, déltől pedig Mesterházy is nekilát a tekerésnek, és már csak a nevek okán is borítékolható a minőség. A hazai erők mellé 15 órától a holland DJ Maestro sorakozik fel, aki a régivonalas és újhullmáos jazz egyaránt értő professzoraként valószínűleg kellemes pillanatokat okoz majd a Lounge-ban.

A vízből kimászást érdemes úgy délután négy magasságára tervezni. Egyrészt mert ha az ember a víztől a tánctérig útba szeretne ejteni egy zuhanyzót, akkor itt számítani kell a sztenderd egyórás sorbanállásra. Másrészt mert így éppen odaérhetünk a 17 órakor kezdődő Sadant koncertre a T-Mobile teraszra. A fény és a strand ugyan nem biztos, hogy a legjobb atmoszférateremtő környzetei elemei a trip-hopnak, de többször láttunk már olyat, hogy az újraértelmezés egy stílus javára vált, úgyhogy számíthatunk erre itt is. Ahogy a fülledt levegőt megtöltik a basszusok és a bólogatásra érdemes ütemek, úgy hangolódhatunk rá az este elektronikus és hangszeres részére egyaránt. Ennek pedig tempo tekintetében kiváló folytatása, ha úgy tetszik továbbgondolása lehet a Zagar 18:30-tól, akik a tavalyi nagyszínpados akció után most “csak” a Té-teraszon kaptak helyet, de így várhatóan nagyívűség helyett bensőségesebb hangulatot kapunk.

20-tól már többváltozós a program, úgyhogy lehet ízlések és pofonok mentén polarizálódni, bár optimális esetben hallgassatok az előzőre, az utóbbit pedig kerüljétek. Ha valaki inkább maradna a felvezetés után az élőhangszeres hangzásnál, és még némi jazz soundot is befogadna, az mindenképp a Kyoto Jazz Massive nu jazzer programját hallgassa, szintén a T-Mobile teraszán. Ha nem csak samplerből, hanem élőben is jöhetnek a hangszerek, és komolyabb pörgésre vágysz, irány a Brains buli a nagyszínpadon! Aki inkább szavaz az elektronikára, annak sem kell tovább várnia, hiszen nyolctól már Palotai is pakolja a korongokat, ráadásul MC Zeek hathatós közreműködésével, úgyhogy ha bátorítás kell, elektronika ügyén én erre szavaznék.

Ahogy a nagyszínpad környékén alábbhagy a zúzás, úgy kezdődik az élet a party arénában, ahol 21-től indul a warmup, de csak éjfél magasságában kezdődik az attrakció. Éjféltől lép porondra a francia Richard Grey, akit 2-től követ az ismert és elismert Erick Morillo. Akinek ezek a nevek nem mondanak sokat, az egyrészt gyorsan edukálja magát a hátralevő néhány nap alatt klubzenéből, de ha szereted a jó house bulikat, akkor akár előképzettség nélkül is bátran vedd erre az irányt. A négynegyedes elektronikus zene kedvelői kisebb gondban lesznek mondjuk ezen a ponton, mert párhuzamosan kezdődik majd egy másik headliner szettje is, ők az Extrawelt, ketten vannak, németek, és papírforma szerint egykor nyomják meg az első play gombot a Té-teraszon. Ez már igazán ízlés kérdése, hogy valaki a legendás Morillot, vagy az üstösként csúcsra törő Extraweltet preferálja. Szubjektive az utóbbit ajálanám menübe venni, de érdemes talán csekkelni őket a MySpace-en, és leginkább a hangulati pillanatkép szerint dönteni – a megérzések mindig a legjobbak.b

A szervezők persze gondolatok azokra is, akiknek nem a négynegyed a kedvenc ritmusképletük, és az ő kedvükben jár majd el a Sub Focus néven garázdálkodó Nick Douwma, aki vélhetőleg a legízesebb, friss drum and bass talpalávalót szállítja majd Magyarországra a ködös albionból. Ez a szett (nagyjából) 1-től lesz elcsíphető a Pesti Est színpadán.