Iparosmunka a javából: Guru’s Jazzmatazz a Balaton Soundon

Guru mindig is egy ikon marad a hiphoprajongók szemében, akármit csinál, hiszen nem keveset tett már le arra a képzeletbeli asztalra az elmúlt huszon x évben, amióta részese a hiphop világának. A múlt nagy slágerei közül sok fűződik a nevéhez, és ezekből elég sokat elő is adott pénteken a Balaton Soundon. Kár, hogy már csak ezekből él.

Az egy dolog, hogy Guru nem ma kezdte az ipart, hiszen már a Gang Starr is 1986-ban alakult, az első szóló munkája (az első, azóta klasszikussá váló Jazzmatazz album) pedig 1993-ban. Az is biztos, hogy a színpadon ma is ugyanolyan erőteljes személyiség, mint régen. De bármennyire is él a színpadon, látszik rajta, hogy az évtizedes rutin irányítja a lépéseit, semmit sem bíz a véletlenre. A tegnapi koncerttel sem volt semmi gond, a T-mobile teraszon a fél órás csúszás ellenére is teltház várja a zenészeket. Az első perceket leszámítva egész jól is szóltak a hangszerek, érteni is lehetett a rappelést, a közönség is nagyrészt értett angolul, így tehát sok rosszat nem lehet elmondani a koncertről. De mégsem volt az igazi.

Mert a probléma az, hogy Guru már csak a múltból él. Furcsa úgy hallgatni a klasszikus Gang Starr dalokat Gurutól, hogy ő maga nyilatkozta, hogy soha többet nem akar együtt dolgozni a legendás páros másik tagjával, Dj Premierrel. Ez persze a közönséget nem érdekli, de úgy látszik, Gurut sem. Hiszen tudja, hogy bármennyire is a Guru’s Jazzmatazz név szerepel a flyeren, az ő neve miatt, és a Gang Starr miatt mennek el a koncertjére, különösen egy fesztiválon. Őmiatta fizetik ki a jegyet azon emberek többsége, akik a koncertjein csápolnak.

Ugyan nemrégen jött ki egy új lemez, a Guru 8.0: Lost & Found, de arról talán ha két dal hangzik el összesen az este folyamán. Szinte folyamatos a múltba révedés, ami végül is érthető, hiszen a legnagyobb slágerek, amik megismertették Guru nevét a hiphop-zenét nem ismerőkkel, az évtized közepe felé születtek. Még Angie Stone hangja is felcsendül a lemezjátszóról, hiába, a “Keep Your Worries” tette fel igazán a szélesebb zenei térképre a Jazzmatazz projectet.

Korrekt iparosmunka volt ez, se több, se kevesebb. A közönség élvezte, a fellépők sem unatkoztak. De valamiért azt érzem így utólag visszagondolva, hogy nem hülyeség a párhuzam Guru, és a huszadik búcsúkoncertjüket tartó nagy öregek közt. Mint ahogy ők is, Guru is már csak a múltból él. Bár a legutóbbi lemezeit hallgatva, ezzel jár mindenki a legjobban.