Jazz és hiphop? IGEN! Guru’s Jazzmatazz a Balaton Soundon

Sokan tehetik fel a kérdést, hogy mit keres egy hiphop előadó a Balaton Sound egyik színpadán, jelesül a T-Mobile színpadon. Hiszen ez egy alapjában véve elektronikus fesztivál, nincs semmi keresnivalója itt a
hiphopnak. Hát majd rájönnek, ha megnézik Gurut és az ő Jazzmatazz projectjét, ami az elmúlt évek talán legizgalmasabb zenei kísérlete a hiphop világában.

Guru nem mai játékos a hiphopban. A Gangstarr tagjaként régebben kezdett bele az egészbe, mint sokan megszülettek volna a mai hallgatói közül. De most nem a klasszikus hiphop jön el hozzánk a Balaton Sound-ra, hanem a Jazzmatazz néven elhíresült project. Meg kell hagyni, hogy ez sem mai gyerek, az első Jazzmatazz album nem máskor, mint 1993-ban látott napvilágot, ami hát nem tegnap volt.

a hiphop (és a Gangstarr) aranykorában senki sem értette, hogy az istenfélő Guru (neve többek közt a “God is Universal, he is the Universal Ruler” kifejezés kezdőbetűinek halmazaként is ismert) miért választotta a szólókarriert, és ráadásul miért a jazz zenét. De az első lemez fogadtatása rácáfolt minden kétkedőre: a Billboard listán a top100-ba került a lemez, és belőtte az vonalat, ami Guru szólólemezein irányadó lett. Jazzmatazz néven eddig négy lemeze jelent meg, az idei évben pedig lemezboltot látott a Guru 8.0: Lost and Found címet viselő korongja is, amit nagy valószínűséggel prezentál majd nekünk a péntek esti szentmisén.

Márpedig a szentmise kiváló lesz. Egyrészt mert érkezik Solar és a 7 Grand Players is a mesterrel, másrészt kiváló lesz a Balaton Sound forgatagában egy pont, ahol egyszerre lehet a jazz lágy hullámain utazni, és tombolni a legdurvább hiphop alapokra, amit valaha megírtak. Ráadásul tökéletes folytatása lesz a Heineken nagyszínpadon előtte tartandó Ozomatli koncertnek is.

Tehát aki szereti a jazzt, de a hiphopot sem veti el (és még csak az sem zavarja, ha a zenészek megőrülnek a színpadon), akkor ott a helye pénteken a Balaton Soundon a T-Mobile terasznál. Felmentésnek helye nincs!

Guru’s Jazzmatazz feat. Solar and the 7 Grand Players
Balaton Sound, péntek | T-Mobile Terasz | 20:00