Operalia Nemzetközi Énekverseny 2009

Július 7-én, kedden tartott közös sajtótájékoztatót Páva Zsolt, Pécs főpolgármestere és Horváth Csaba, kultúráért felelős budapesti főpolgármester helyettes az idén Magyarországon megrendezésre kerülő
Operalia verseny kapcsán. Sok egyéb mellett például azt is megtudhattuk, hogy Placido Domingo augusztus 8-án ingyenes koncertet ad Pécs városában, ahol a verseny nyerteseivel közösen énekel majd.

A július 25-én kezdődő versenynek otthont adó Pécs nemhiába lesz 2010-től Európa kulturális fővárosa, a Placido Domingo nevével fémjelezett Operalia Nemzetközi Énekverseny ugyanis, ahogy Páva Zsolt, főpolgármester is elmondta, az utolsó nagyszabású esemény lesz, mielőtt elindul a 2010-es programsorozat.

A selejtezők és az elődöntő Pécsett zajlanak 26-án és 27-én. A verseny fordulói nyilvánosak, és Horváth Csaba elmondása szerint rendkívül kedvező árú jegyeket válthatnak rájuk az érdeklődők. A döntőre augusztus 1-jén a Magyar Állami Operaházban kerül sor, ahol első ízben lép fel Placido Domingo, ezúttal karmesteri minőségben. Érdekesség, hogy a mester csupán egyszer lépett fel Magyarországon, az Erkel Színházban. Domingo büszkén nyilatkozik a közelgő versenyről, többek közt azért is, mert régi nagy vágya teljesül azzal, hogy felléphet az Operaházba.

Mind Pécsett, mind Budapesten óriás kivetítőket helyeznek el a fordulók idejére, hogy, akik nem tudtak bejutni az előadásra, is élvezhessék a muzsikát. Budapesten az Erzsébet téren és a Hősök terén kísérhető figyelemmel a koncert, melyen Domingo a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar élén vezényel majd.

 A verseny hivatalos oldala