Rapperek a szaunában: RZA Budapesten

A VOLT fesztivál árnyékában az egyetemes hiphop egyik legnagyobb hatású producere lépett fel a budapesti Dürer kertben. RZA megmutatta, hogy még mindig képes megmozgatni akármekkora tömeget, akármekkora helyen. Kár, hogy a Dürer kertben nem lehetett jóformán levegőt kapni, olyan hőség volt.

RZA nem először járt Magyarországon, az első útja 2003-ban vezetett ide, az ő koncertje volt hosszú idő után az első hiphop koncert az országban (leszámítva a Szigetes Coolio, és Run DMC fellépéseket). Nem lehet, és nem is akarom összehasonlítani a két rendezvényt, más kor volt, más körülmények. Egy a lényeg: RZA itt volt, és egy nagyon jó show-t tolt.

Annyit még talán az első koncertről, hogy ott teljesen máshogy viselkedett, mint ezen a szombaton: akkor teát kért az öltözőjébe, és nyugtató füstölőket, most egy üveg vodkával rohangált a színpadon, és tombolt. Többek szerint a mostani RZA sokkal szimpatikusabb volt, mint a 2003-as, és ezt el is tudom fogadni. Nem voltak sztárallűrök mint hat éve, nem volt nagy preshow, egy kis ráhangolódás a haveroktól, és már robbant is be RZA a színpadra. Ahol aztán a legnagyobb slágerektől kezdve az új dalokig elhangzott minden. Most is voltak csajok a színpadon (természetesen a “La Rhumba” című dalnál, ahogy azt már megszokhattuk), most is volt WU-jel mutogatás, minden kötelező kelléke egy WU-related koncertnek. És kivételesen a hangosítással sem voltak nagy gondok, egész jól lehetett hallani még hátul is a szöveget, nem volt túlhajtva a basszus, nem nyomott el mindent a zene. Egy kezdő hiphop-hallgatónak tökéletes volt a buli, hogy megismerje a stílus sava-borsát.

De miért is álltam hátul, és nem tomboltam az első sorokban? Nos, azért, mert így is három perc alatt izzadtam le annyira, mintha három órán át futottam volna a Margitsziget futókörén, ami pedig nem rövid. Eddig sem volt a legjobb ezen a téren, de a szombat este bebizonyította, hogy a Dürer kertnek a legnagyobb problémája a szellőztetés, és/vagy a légcsere. Egyszerűen nem lehetett megmaradni a koncertteremben, rendszeresen ki kellett mennem a kertrészbe, hogy kapjak levegőt is néha. Ráadásul egy vagy két ablak volt megnyitva összesen, így esély sem volt arra, hogy valami friss levegő esetleg betévedjen a terembe.Elhiszem, hogy a Dürer kert image-e a kicsit lepukkant romkocsma-jellegű tematika, de abba azért belefér egy rendes klíma/légcserélő rendszer. Távol áll tőlem általában, hogy nyugateurópázzak (mert szar dolog ott is van, nem kevés ráadásul), de ezt a problémát valahogy Bécsben meg tudják oldani…

Ha ez a kánikula nem lett volna, akkor minden hibától mentes péntek este lett volna ez (egyet leszámítva, hogy melóból mentem, és hajnal egy körül értem a buliba, lemaradva a többi fellépőről… de ez nyílván az én bizniszem, nem a bulié). RZA még mindig él, még mindig jó, és még mindig meghatározó eleme a nemzetközi hiphop közösségnek. És ezt a helyet nem fogja elvenni tőle senki.