CunninLynguists interjú

Mint ahogy azt már olvashattátok, nemrégiben Bécsben jártunk, méghozzá az amerikai CunninLynguists koncertjén. Volt szerencsénk egy rövid interjút készíteni a srácokkal a koncert előtt (bár főleg Kno beszélt), amit az alábbiakban el is olvashattok.

Fesztblog.hu: Túl vagytok a turné felén, hogy telt eddig az út? Hogy érzitek magatokat Európában?
Kno
: Hányadik fellépés is ez? Nem tudom már követni. Tizennégy? Tizenöt?

Natty: Tizennegyedik, úgy emlékszem. Nem az első, az biztos.

Kno: Igen, tizennegyedik. Szóval, ez már a tizennegyedik állomás körülbelül, ahol fellépünk a turné során, és eddig mindig teltházas bulik voltak. Nagyon jól érezzük magunkat, minden kiváló. Például, a legutolsó buli, ami a svájci Bernben volt, megőrültünk, mikor láttuk, hogy több, mint 800-an, teltház vár ránk a színpad előtt. Nagyon jó érzés volt. Szeretünk Európába járni. Volt néhány szabadnapunk is szerencsére, például a tegnapi is, úgyhogy most frissek vagyunk és kipihentek, tényleg minden kiváló.

Fesztblog.hu: Valószínűleg sokszor feltették már ezt a kérdést nektek: melyik a jobb közönség? Az európai, vagy az amerikai?
Kno: Nem nagyon lehet általánosságban beszélni erről, minden attól függ, hogy hova mész fellépni. Nem lehet összehasonlítani random városokat, nem lehet azt mondani, hogy Bernben jobb a közönség, mint valahol Coloradoban. Már csak azért sem lehet összehasonlítani például a berni koncertet mondjuk egy amerikai kisvárosban tartott fellépéssel, mert nagy eséllyel Bern fog nyerni, viszont akármilyen jó is volt ott a közönség, az a fellépés nem említhető nagyon egy lapon mondjuk egy Lollapalooza fellépéssel, vagy egy nagyobb amerikai fesztiválon előadott show-val. Nekünk meg egyébként is mindegy, hogy éppen hol vagyunk, mert mindenhol ugyanazt a műsort, ugyanazt a showt adjuk a közönségnek, és mindegy, hogy hányan vannak, mindig nagyon hálásak is ezért.
Fesztblog.hu: Mit gondoltok az európai hiphopról? Néhány évvel ezelőtt felléptetek például a cseh Hip Hop Kempen, hogy tetszett, amit láttatok ott?
Kno: Nagyon erős most már Európában is a hiphop, és amit Csehországban éltünk meg, az nem volt egyszerű. Ilyet nem nagyon láttam még, nem véletlenül ez az egyik legjobb fesztivál Európában. Egyébként úgy hiszem, hogy akkor van értelme helyi hiphopról beszélni, amennyiben az ténylegesen a helyi kultúrára és nyelvre épül, és nem csak a klipekből látott kliséket ismételgetik az előadók az adott ország nyelvén. A közönségnek is sokkal jobb, hogyha az első verzió jön létre, mert sokkal könnyebben tudnak azonosulni a helyi csapatokkal. Erre szerencsére egyre több példát látunk, és ez nagyon örvendetes.

Fesztblog.hu: Az új albumotokonvan egy közös számotok A Looptroop Rockers-szel. Hogy jött ez az együttműködés?
Kno
: Ugyanaz a cég intézi az európai ügyeinket (Bad Taste Records/Bad Taste Events), mint akik a Looptroop Rockers-ékét is. Göteborgban futottunk össze egy stúdióban még 2007-ben, amikor az előző európai turnénkon voltunk. Volt minden, ami ilyenkor kell: sörözés, haverkodás, minden. Ebből alakult ki aztán a közös munka, ami szerintem nagyon jól sikerült, és ebben a többiek is meg tudnak erősíteni.

Fesztblog.hu: Az internetes jelenlétetek nagyon erős, saját blog, last.fm, online mp3 boltok, myspace, twitter… Ennyire fontos az internet egy zenésznek?
Kno
: Az internet az egyik, ha nem a legfontosabb eszköz egy zenész kezében ma. Bár az érdekes, hogy mi ugyanazt csináljuk, csak más eszközökkel, mint 6-7 évvel ezelőtt. Csak akkor még kinevettek minket. Az, hogy most itt vagyunk, és interjút csinálsz velünk, vagy hogy 800 ember előtt lépünk fel az Alpokban, az az internetnek köszönhető, semmi másnak. Ha nincs az internet, akkor nagyon kevesen tudnának rólunk ezen a kontinensen, de még otthon, az Egyesült Államokban sem.

Mint mindennek, persze az internetnek is megvannak az árnyoldalai, ami ugye a letöltés. Tisztában vagyok vele, hogyha nincs az illegális letöltés, akkor most nem lennénk itt. Ha folyamatosan azon paráztunk volna, hogy letöltik torrentről, limewarerről, akárhonnan a zenéinket, most nem lenne karrierünk. Én személy szerint leszarom ezt az egészet. De ha nem találod meg a módját, hogy támogasd a zenészt, akit szeretsz, akinek a dalait folyamatosan hallgatod, akkor az már szemétség. Ha nem akarsz rádobni pár dollárt, hogy vegyél egy pólót, elmenj egy koncertre, vagy éppen megvegyél egy eredeti cd-t online, akkor ne csodálkozz, hogy egyszer csak abbahagyják azok, akiket hallgattál, és nem lesz új albumuk. Mert minek? Ha nem találod meg a módját, hogy támogasd az előadót akit szeretsz, és akit hallgatsz, akkor nem lesz folytatás. Az meg senkinek sem lesz jó. Senki sem fog azért dolgozni, hogy minőséget adjon ki a kezei közül, csak szar zenék jönnek majd ki. Mert szar zenét könnyű csinálni.