Folkfree lemezbemutató sztárvendégekkel!

A tekerőlant-alapű magyar népzenét mindenféle elektronikus és világzenei stílusokkal ötvöző remek csapat, a Folkfree lemezbemutató koncertje legendás angol, osztrák és magyar vendégekkel. Az első 100 érkező Folkfree lemezt kap ajándékba.

A Folkfee zenekar hat éve aktív résztvevője a hazai zenei életnek. A tekerőlant alapú népznene vegyítése mindenféle elektronikus és világzenei stílusokkal mára már a védjegyükké vált, és mindenki számára felismerhetővé teszi bármilyen műfaj is legyen az. Az utóbbi egy évben robbanászerű lökést adott a zenekarnak a Freestylers frontember, Mc SirReal és társa, KW Arms gyakori látogatása. Egy év leforgása alatt 11 közös koncertet nyomtak le és szépen lassan a produkció kezdett bekúszni a zeneszerető közönség tudatába. A zenekar egyedi hangzása több külföldi fellépőnek is felkeltette az érdeklődését, ennek köszönhető a hazai szinten nem megszokott „featuring-áradat”. Az album nem fog csalódást okozni senkinek, és egy igen színvonalas line-up keretében kívánja az anyagot a zenekar a közönség elé tárni. Talán megismételhetetlen alkalom egy színpadon látni az angol mc-ket, német / osztrák beatboxosokat, és a sokszínű magyar zenekart, kiegészülve egy kis „baráti” PASO segítséggel. Utána, pedig londoni Fabric egyik első számú „breakbeat legendája” húzza reggelig a talpalávalót kiegészülve az „mc-sereggel”. Folkfree lemezbemutató- Get Ready!

A Folkfree 2003 őszén alakult Hajas Gábor ötlete alapján, aki céljaként azt tűzte ki, hogy a magyar népzenei értékeket mai hangszerelésben, de a zenei örökséget tiszteletben tartva tárja a közönség elé. Az ötletek megvalósítását Koroknay András basszusgitárossal közösen kezdték el, akkor még instrumentális formában. Az évek során a Folkfree zenéje ösztönösen formálódott egy olyan produkcióvá, ahol a tekerőlant és a népdalok jelenléte, valamint a több műfaji elemet (drum&bass, dub, reggae, stb…) igényesen felvonultató hangszerelés kiforrott és egyedi stílusjegyet adott a zenekarnak. A Folkfree élőben igazi energiabomba, az éles váltások, a kompromisszummentes hangzás, és a közönséggel való folyamatos kapcsolat nem sok pihenőt ad a koncertre látogató nagyérdeműnek.

A Bauchklang az utóbbi évek legizgalmasabb és talán világszerte legelismertebb osztrák együttese. Valószínűleg azért, mert nem követnek divathullámokat vagy bármiféle konvenciót, egyszerűen kitaláltak egy semmihez és senkihez nem hasonlítható külön zenei univerzumot. Ők hatan, hangszerek nélkül. Pontosabban a létező legszebb, legtökéletesebb hangszert alkalmazva; az emberi hangot. Amely képes lábdobként dübörögni, utánozni a fuvola szárnyalását, végtelen tárháza finom és hasító frekvenciáknak.

A Bauchklang zenéjében ott rejlik minden: ragga, drum&bass, hip-hop, világzene és elektronika, de butaság lenne beatbox-show-nak titulálni fellépéseiket, annál sokkal többről van szó. Érdekes módon sikerüket a politikának köszönhetik, hiszen 2000-ben, Ausztria számára egy nagyon feszült időszakban egy csapásra a reflektorfénybe kerültek szókimondó, a kormányt bátran bíráló szövegeikkel.

Első, Jamzero című albumukkal körbeutazták a világot, felléptek többek közt a dán Roskilde és a Montreali Jazz Fesztiválon, de jártak már a Szigeten, illetve a 2006-os Volt Fesztiválon, ahol fellépésük az egyik legnagyobb reveláció volt. 2006 januárban jelentkeztek utoljára új lemezzel Many People címmel, amelyen újfent hozták formájukat, azaz néhol drum&bass, csipetnyi film noir hangulat, vagy akár súlyos big beat ritmusok sodródnak az énekdallamok mögött demonstrálva, hogyan építhet hidat az emberi hang különböző világok között.

A Barry Ashworth és Jason O’Bryan vezette Dub Pistols 1996-ban alakult Londonban. A két producer (előbbi vokalista, utóbbi basszeros egyben) a kezdeti kislemezektől a kiforott Six Million Ways To Live LP-ig hosszú útat járt be, melynek köszönhetően viszont már nagy népszerűségnek örvendtek. Nehéz őket behatárolni, azonban főbb stílusjegyeiként a dub-ot, hip-hop-ot jelőlhetnénk meg, mely keveredett némi ska-val, punk-kal, technoval és break-kel. Több remixük készült olyan nevekkel, mint Moby, Crystal Method, Limp Bizkit, Bono, Korn & Ian Brown. Busta Rhymes-szal közös daluk a One a Blade II, a Molotov pedig Alfonso Guarcón: Y Tu Mama Tambien filmzenéjeként került megjelenésre. A két producer élő produkcióban is próbára tette magát, melyben az angol hip-hopper Rodney P-ben, az énekes Terry Hall-ban, az amerikai T.K. Lawrence-ben, a harsonás Tim Hutton-ban és a scratcher DJ Styx-ben leltek társaikra. További featuring-jeik között ott található Lynval Golding (The Specials) ,Horace Andy és MC SirReal.

A Dub Pistols mindent elsöprő táncbombája számtalan parketten robbant már. Az elektronikus eklektika Basement Jaxxhez mérhető zsenijei minden tánczenei műfajban halálos biztonsággal mozognak, ezt más többször élőben bizonyították Magyarországon is.

Mc SirReal (Marcel Atten) igazi régi motoros a szigetországi ceremóniamesterségben. Rengeteg hip-hop és break formáció vezetett ahhoz, hogy 2001 óta Freestylers állandó frontembere legyen a live-ban és DJ settekben egyaránt. Olyan számok fűződnek a nevéhez, mint a Pendulummal közös Painkiller, vagy a Fast Life. Kevesen tudják róla, de több Freestylers dalban producerként is közreműködött pl: In love with you. Szinte minden nagyobb breakbeat vagy drum and bass dj-vel dolgozott már együtt: Dub Pistols, Freq Nasty. Körbeturnézta a világot Maroon Town nevű ska együttesével. Jelenleg Buddhist Punkz nevű rock együttésében a legtevékenyebb, illetve mc-ként és prodecerként is részt vesz az új Freestylers album munkálataiban. Öccsével az angol hip-hop mc-vel KW Arms-al, több projecteben is közösen dolgoznak. Élő zenekarral a hátuk mögött pont a Folkfree-ben láthattuk őket először. Az új Freestylers album első talán első single-je a Space Invador is közös alkotás, amit pont egy a Folkfree-val közös turné ihletett. SirReal és KW mára már egyik állandó formációjaként tekint a Folkfree-re és szinte már hazajárnak Budapestre.

Helyszín: A38, Budapest
Belépő 2500HUF elővétel, 2900HUF helyszínen

Linkek:
A38
Folkfree (myspace)
Bauchklang (myspace)
Dub Pistols