Herbaliser Live!

A Becksperience nagy meglepetése, a Herbaliser december 18-án lép fel az A38-on. A városi partykultúrát kedvelők örömére a Deck Attack partysorozat következő fellépőjeként Budapestre látogató brit csapat óriási bulit ígér, a már megszokott különleges látványvilággal és vizuáltechnikával várva a vendégeket.

A kollektíva az egyik legrégibb, legpatinásabb intézmény a jazz- és funk alapú tánczenék világában. Először akkor ismerhette meg nevüket a világ, de legalábbis az ínyenc zenerajongó publikum, amikor Real Killer című számuk felbukkant a Ninja Tune kiadó legendás Funkjazztical Tricknology című 1994-es válogatásán. A következő évben megjelent Remedies már ereje teljében mutatta a rugalmas keretek között működő társulatot: a basszer Jake Wherry és a DJ, Ollie Teeba füstös hangulatokból, ropogós hip hop ütemekből szerkesztgették össze szerzeményeiket, amelyek remekül illeszkedtek a korszak trip hopnak nevezett lassú, bólogatós, inkább hallgatni, mint táncolni való zenéi közé.

A Herbaliser azonban túlélt trendeket és múló divathullámokat és sorra gyártotta az albumokat – jelenleg már a nyolcadiknál tartanak –, az EP-ket és a remixeket, s eközben sokáig (vagy egy évtizedig) hűek maradtak kiadójukhoz, a Ninja Tune-hoz. Zenei koncepciójuk albumról albumra, fokozatosan módosult. Kezdetben tudatosan instrumentális trackeket készítettek, részben kényszerből, megfelelő MC-k és vokalisták híján.

Azután fokozatosan megjelent munkáikban az emberi hang. A következő logikus lépésként Wherry és Teeba szabályos funk zenekarrá bővítette az eredetileg stúdióprodukcióként induló Herbalisert, amely egyrészt fontos élőzenei attrakcióként szolgált, másrészt kellő kreatív muníciót adott a lemezkészítéshez.

A bevált brigád persze sok mindenre alkalmazható, hiszen készítettek reklámzenét a Motorolának, kísérőmuzsikát filmhez (Guy Ritchie: Blöff) és PlayStation 2 játékhoz is. De azért mindig szakítanak időt az albumkészítésre és koncertezésre: a három éves szünet után idén, már a Studio! K7-nél megjelent Same As It Never Was fantasztikusan jól sikerült. Igazi telivér funk-soul tánczenét hallunk helyenként kifejezetten retro hangulatokkal telítve, mégis hipermodern hangzással tálalva.

Ismerős, vajkezű zenészek, például Ollie Parfitt billentyűs, Carsten Skov ütős, Chris Bowden szaxofonos, Pino Palladino basszer és megannyi társuk, plusz persze a nélkülözhetetlen vokalisták, mint a csodás hangú Jessica Darling, vagy a régi közreműködő Jean Grae alias What? What? – most valamennyiükkel találkozhatunk élőben is, december 18-án az A38-on!

Ki: Herbaliser, Infragandhi, Cyborg Templar
Hol: A38 Hajó
Mikor: 2008. december 18., csütörtök 22.00
Mennyi: 5000 Ft