Harcsa Veronika Red Baggage lemezbemutató

Ritka, ha egy művész nem 2-3 évente rukkol elő új stúdióalbummal. Harcsa Veronika világviszonylatban is nagyon termékenynek számít, hiszen alig tíz hónappal az azóta bearanyozódott You Don’t Know It’s You bemutatója után itt a folytatás. Red Baggage című, csupa vadonatúj szerzeményt tartalmazó lemezét kaphatja kézhez ajándékként és hallgathatja meg élőben, aki ellátogat a Hajóra.

Harcsa Veronika éppen annyival sikeresebb csak honi pályatársnőinél, mint amennyivel több, mint énekes és előadó. Dalait maga írja, zenét és szöveget egyaránt, minden stílusban szívesen kipróbálja magát: idén a skála a drum and basst játszó Brainsszel való kollaborációtól az MTV Icon műsora számára készített Tankcsapda feldolgozásig terjedt. A koncertszínpadokon túl pedig immáron színházban (A velencei kalmár, Centrál Színház) és moziban (Pánik) is hallhatjuk hangját. Bármilyen feladatról is legyen szó, Veronika az adott kontextust sosem sértve, az adott dal integritását alázatosan figyelembe véve mindig képes olyan színeket hozzáadni saját hangjából – és itt most ne csak énekhangra gondoljunk, hanem szövegírói hangütésére is –, ami az első hangból felismerhetővé teszi. Ez a képesség bizony csak a világra szóló zenészegyéniségek sajátja. Nem véletlen, hogy zenekara a honi “new jazz revival” zászlóshajója, nyilván a tág értelemben vett popvilágba való kirándulások nyomán is, de alapvetően alanyi jogon vonták olyan rétegek és korcsoportok, főleg 20 és 30 közöttiek figyelmét a jazz műfajára, akik soha korábban még nem jártak jazz-koncertekre – saját bevallásuk szerint azért, mert nem volt olyan hazai produkció, amely lekötötte volna a figyelmüket.

Ahhoz képest, hogy Veronika legújabb, Red Baggage című albuma milyen hamar követi a sorban elődjét, hihetetlen fejlődést mutat: körülbelül olyan, mintha zenekarával kiadtak volna közben két-három másikat, bejártak volna rengeteg felfedezőutat és azok tapasztalatait kamatoztatnák ezen a korongon. Bár a megszólalásban még mindig a jazz elemei dominálnak (Oláh Zoltán nagybőgője, Blaho Attila zongorája, és Majtényi Bálint dobolása továbbra is élményszámba megy), jellemző rá a XXI. századi haladó szellemű popzene stílusszintetizáló törekvése. Egyaránt találhatunk rajta hétperces improvizálós jazzdalt és teljesen puritán akusztikus balladát hangszeres szólók nélkül, rockosan szenvedélyes feminista himnuszt és merengő szerelmes dalokat, soult idéző fúvóskórust és modern effektekkel felismerhetetlenné tett elektromos gitárt a lassan állandó taggá váló Gyémánt Bálint sziporkázó előadásában, swinget, drum and bass és reggae ritmusképletet. A dalok azonban továbbra is önmagukban kerek gyöngyszemek, még Veronika sokoldalúságát ismerve is rendkívül változatosak és az eltelt idő rövidségéhez képest megdöbbentően érettek, a nyári koncertek során ízelítőként előadott szerzemények mind nagy sikert arattak.

Bár egy új lemez megszületése mindig mérföldkőnek számít, az energikus énekesnő egy percre sem áll le, sőt eddigi pályája talán legfontosabb fellépését tudhatja maga mögött. Saját zenekarával tett nemzetközi portyái (Újvidék, Brüsszel, Párizs) mellett november 21-én Veronika a római Micca klubban debütált, mint a Nicola Conte Jazz Combo énekesnője. Bizony, bizony, innentől már tényleg csak egy lépés a világhír!

A lemezbemutató vendége a Subicz Gábor Quintet, barátoknak csak SG5. A szakmai berkekben már most Fekete-Kovács Kornél méltó utódjának kikiáltott trombitás-zenekarvezető, az MR3-Bartók jazztrombitaverseny harmadik helyezettje, különdíjasa és közönségdíjasa, a Pannonia All Stars Ska Orchestra oszlopa és fúvós szólamainak hangszerelője idén nyáron végre saját csapatot alapított. Az illusztris neveket felvonultató zenekar (Lukács Gábor: szaxofon, Benkő Dávid: billentyűs hangszerek – mindketten PASO-tagok –, Feke Zsolt: nagybőgő, basszusgitár, Mihalik Ábel: dob, lásd még: Kispál, Kiscsillag) pszichedelikus, koszos jazz-funkot játszik, de bátran nyúl bármilyen területre, a jelenlegi kompozíciókban egyformán találunk dubot, drum and basst, hip hopot és nu jazzt. “Számomra ez attól jazz zenekar, hogy a zenészek között folytonos az interakció és sosem játszunk semmit kétszer ugyanúgy.” – nyilatkozta Subicz, aki saját koncertje után csatlakozik Harcsa Veronikához és zenekarához, hogy elővezesse a Red Baggage fúvós témáit, amelyek hangszerelése szintén az ő keze munkáját dicsérik.

Ki: Harcsa Veronika Quartet, Subicz Gábor Quintet
Hol: A38 Hajó
Mikor: 2008. november 27. csütörtök, 20.00
Mennyi: 3000 Ft