Chumbawamba: lemezbemutató az A38-on!

A Chumbawamba egy új albummal és koncertprogrammal tér vissza hazánkba november 16-án: a huszonöt dalból álló “The Boy Bands Have Won” (“A fiúzenekarok győztek”) című albummal felszerelkezve jönnek az A38 Hajóra. A mostani korong akusztikus és folk zenei alapokra épül, amely az ének, a gitár, a harmonika és a trombita finom hangjából áll össze.

Chumbawambáék nem olyanok, mint más együttes. Ez húsz évvel ezelőtt világossá vált, amikor elkészítették első lemezüket, a “Pictures of Starving Children Sell Records”-ot. A banda tagjai anno azzal a céllal álltak össze, hogy érdekesek, figyelemfelkeltőek és szószerintiek legyenek, nem utolsó sorban pedig azért, hogy megértsék a világot és ebben segítséget nyújtsanak az emberiségnek is. Az új album ilyen ötletek gyűjteménye; néhány dal csak múló gondolat, mások jól megformáltak. A mostani album lágy és meleg tónusú, de égető szándékú. Ars poeticájuk szerint nincs annál rosszabb, mint tutyi-mutyinak lenni, vagy kedvesnek hangzani egy lágy, kellemetes, lagymatag életérzés kifejezéséhez.

A “The Boy Bands Have Won” albumon a kultúrával játszadoznak, pontosabban a kultúránk újrahasznosíthatóságának ötletével. Mindannyiunk számára ismert a “cucc” fogalma, legyen az zenei, történelmi, sport, politikai, ezer más. És ez mind ott van zsákmánynak.

Tehát a banda megírta ezeket a dallamokat és szövegeket, összekeverte a kultúráról szóló elképzelésekkel, vegyítették különböző zenei stílusokkal, és végül összekavarták a “Chumba formulával”. Mert ez az, amit túl sok együttes csinál: ragaszkodnak a formulához. És ez unalmas egy idő után.

Szóval megint itt vannak, csakhogy ezúttal újra mások. Újra és újra. Kapd el élőben, mert legközelebb már nem ugyanaz a cucc lesz.

Chumbawamba Acoustic (UK), Bettina Schelker (CH)
“The Boy Bands Have Won” lemezbemutató koncert
A38 Hajó, 2008. november 16., 20.00
A jegyek ára elővételben 3 500, a fellépés napján 4 000 Ft