Halhatatlanok utódai Avalonban

Caspian egyike a Négy Lovasként ismert halhatatlanok társaságnak, melynek tagjai rajta kívül Methos, Kronos és Silas voltak. A legendás és rettegett kompánia Kr.e. 1500 és Kr. e. 1000 között két kontinens földjét dúlta föl, nem kímélve senkit, aki útjukba került. Végül Methos volt az, akinek elege lett az értelmetlen pusztításból és elhagyta társait. A csapat feloszlott és mindnyájan szétszéledtek.

Az 1990-es években Kronos két alkalommal is megpróbálta egyesíteni a bandát és ezzel rászabadítani földkerekségünkre az Apokalipszist. Tervei szerencsére nem érték el céljukat: az újjáalakult Lovasokat elárulta Methos és a többiek elvesztették fejüket, ami egy halhatatlan esetében végzetes hibát jelent.

Azt, hogy Caspian pontosan hogyan teljesítette be végzetét, nem tudjuk. Csak annyi biztos, hogy a kétezres évek elején – egészen pontosan 2003-ban – a Nagy Tengeren túl egymásra talált öt bárd, akik korábban a Lovas tanítványai lehettek. Egy új csoportot alapítottak, ami tiszteletből felvette a Caspian nevet és amely kardok helyett a zene hatalmával küzd a mai napig az emberek között. Muzsikájuk a legjobb bizonyíték arra, hogy Caspian nem csupán harcos, de művész is volt.

Alkotásaikat hallgatva megtapasztalhatjuk, milyen, amikor a zene erejével teljesen átadjuk magunkat a legkülönfélébb hangulatoknak és érzelmeknek. A Caspian instrumentális post-rockja helyenként kísérletező, a rock oldal intenzitása pedig az elomlótól az acélosan megcsendülőig terjedő skálán változik, a társulat névadójához méltón. A kvintett varázsa szemünket lehunyva teljesedik ki, bensőnkből kibontakozó élményeinkre ráhangolódva sikerülhet harmóniához vezető első lépéseinket megtenni.

Ha a fentebb elmondottakról bizonyosságot is szeretnénk, két megoldást választhatunk. Az egyik, hogy közvetett módon, műanyag hanghordozókba préselt formájában ismerkedünk meg a Caspian szerzeményeivel. Ekkor a felfedezés folyamatát saját életritmusunk váltakozásához tudjuk igazítani és kedvező feltételek esetén gépeink segítségével indulhatunk el muzikális szárnyainkon a multiverzum végtelen számú világába. Az ehhez szükséges hanghordozók a következők: You Are the Conductor (EP, 2005), Tour EP (2006), illetve The Four Trees (2007).

A másik út a közvetlen tapasztalásé. Ennek során a maga teljében, élőben szembesülhetünk az ötösfogat szavak nélküli hangszeres produkciójával. A találkozás sikere érdekében nem kell mást tennünk, mint folyó év október havának huszonötödik napján este nyolc órára elzarándokolni az Avalon Clubba, ahol tudatunk érzéki képességét finomra hangolva próbát tehetünk a Caspian teljes fegyvertárának befogadásával.

Az utazás előkészítésében két másik, hazánkfiaiból álló kobzos társulat is szerephez jut. Egyikük a floridai mocsarakban dagonyázó Torche, illetve a súlyosan szárnyaló Pelican előtt nem olyan régen fellépett Pozvakowski. Zenéjükkel nem finomkodnak, hanem nyomatékos hatást fejtenek ki a közönségre, annak tűrőképességét mesterien kihasználva, de azzal sosem visszaélve. Másikuk pedig a sokszor és sok helyen már szintén bizonyított Stereochrist lesz, akik déli zamatokkal vadítóvá érlelt profán kompozícióikkal purgálják majd tisztára a zenehívők hallójáratait.