Szeged Jazz Days 2008

Vissza a gyökerekhez…

November 8-9. között rendezik az IH Rendezvényközpontban a Szegedi Jazz Napokat. A szervező Private Music Hungary az idén a korábbi éveknél is erősebb műsorral jelentkezik, ráadásul a két napos fesztivál kielégítheti a konzervatív rajongók és a “mindenevők” igényeit is.

A nyitó napon, ahogyan megszokhattuk, szegedi kötődésű csapattal indul a buli. A Nagy János és a Free Style Quintet + formációval fellép Szirtes Edina (ének) és Frankie Látó (hegedű). “Nagyjancsi” a hazai jazzélet ifjabb generációjának egyik legtöbb figyelmet érdemlő egyénisége. Ragyogó zeneszerző, kitűnően hangszerel, elmélyült zongorajátéka magával ragadja hallgatóit. Remek stílusérzéke révén már több irányzatban bizonyított (Fúzió, In Line, Hungarian World Music Orchestra, European Mantra), míg saját triója néhány éve David Murray-vel, majd Dewey Redman-nal is fellépett.

Szombat este a Magyar Jazz Kvartettre (Szakcsi Lakatos Béla – zongora, Vasvári Pál – kontrabasszusgitár, Csepregi Gyula – szaxofon, Szende Gábor – dob) vár a feladat, hogy felvezesse a sztárvendégeket. A zenekar tagjai egyenként is beleírták magukat a magyar jazz történetbe. Szakcsi és Vasvári külföldön a két legjobban ismert és elismert magyar jazz muzsikusnak számít.

A szombati nap kétségtelenül Randy Westonról, a titokzatos fekete Gyógyítóról, a kultikus néger zene és a modern jazz egyik legnagyobb élő egyéniségéről szól. Ő a legerősebb kapocs az ősi afrikai kultúrák és a modern amerikai művészet között, munkássága hídként ível Art Tatum, Ellington, Basie és Thelonious Monk zenéjétől a későbbi fekete avantgard és post-modern képviselőihez is. Az egyetlen olyan zenész, aki az államokban született, de negyven éves korában Afrikába telepedik le, és ideje javát a berber és gnawa kultúrkör tanulmányozásának szenteli. A sivatagi törzsek varázslói beavatták a Gnawák zenei kultuszának évezredes tradícióiba, melynek megismertetését ettől kezdve hivatásának tekinti. Randy Weston az idén múlt 82 esztendős. Az utóbbi években egy szóló- (Ancient Future) és két zenekari albumot készített (Live in St. Lucia, Zep Tepi) és az ENSZ kulturális nagyköveteként folytatja jószolgálati küldetését, de egyre ritkábban vállal fellépéseket. 2004-ben “Living Legacy Jazz Award” életmű-díjjal tüntették ki, míg a jazzművészet és az afro-amerikai kultúra terén kifejtett kimagasló tevékenységének elismeréseként a New York-i Brooklyn Collage 2006-ban díszdoktorrá avatta.

Természetesen szombat éjjel a JAM sem maradhat el, mégpedig világszinvonalon a Bolla Gábor Quartet (Bolla Gábor – sax, Szakcsi Lakatos Róbert – zongora, Orbán György – bőgő, Balázs Elemér – dob) irányításában.

Vasárnap este Kőszegi Imre együttese nyitja a programot, a “nagy generáció” ismert dobtanárát nem kell bemutatni a jazz kedvelőinek.

A folytatásban kicsit könnyedebb, latinos zene, a David Sánchez Quartet (David Sánchez – tenor szaxofon, Lage Lund – gitár, Orlando Le Fleming – bőgő. Tony Escapa – dob) tolmácsolásában. David Sánchez az elmúlt időszak egyik legeredetibb és legnagyobb formátumú fiatal tenorosa. Gyerekkorában ő is vadul kongázott, mint szülőhelyén minden kölyök, majd 12 éves korában kezdett szaxofonon tanulni. Legnagyobb mentora Dizzy Gillespie volt, aki meghívta a fiatal muzsikust turnéjára, majd az általa vezetett United Nations Orchestrába is, mellyel 27 országban és Amerika 31 államában jártak, egészen Dizz ’93-ban bekövetkezett haláláig. Sánchez legújabb, Grammy-díjra jelölt lemezének (“Cultural Survival” – Concord 2008) világkörüli turnéjának keretében jár először Magyarországon.

Ám mindez nem elég, vasárnap este a “dobosok dobosa” is eljön az IH-ba. Carl Frederick Kendall Palmert nevezik így a ködös Albionban, és ezzel egyet is ért mindenki, ráillik minden, ami kell az abszolut sztársághoz. Brilliáns technika, elképesztő dinamizmus, elbűvölő megjelenés és sodró erejű színpadi játék; maga a tökéletes profizmus! Na és egy páratlan, minden rajongó ereit felpezsdíteni képes pedigré: Crazy World of Artur Brown, Atomic Rooster, Asia, és… az EMERSON, LAKE… & PALMER …!!! Zenekara a Carl Palmer Band (Paul Bielatowicz – gitár, Stuart Clayton – basszusgitár, Carl Palmer – dob) az új szerzeményeik mellett az Emerson-opuszok közűl is több számot tart repertoárján. Néhány cím a programból: Tarkus, Aqua Tarkus, Bullfrog, Canario, Fanfare For A Common Man, Carmina Burana…

Először Magyarországon:

RANDY WESTON AFRICAN RHYTHMS (USA)
A 82 éves fekete varázsló, Randy Weston a kultikus afrikai zene és
a modern jazz egyik legnagyobb élő mestere.

Díjai: “Black Music Star Award”, “National Jazz Master Award”,
“Living Legacy Jazz Award”, “Composer Of The Year” 1996, 1999 (Down
Beat Magazine), “WCO Cultural Ambassador”, “Honorary Doctor of
Music” (Brooklyn Collage, New York).

Először Magyarországon:

DAVID SANCHEZ QUARTET (USA)
A fiatal Puerto Ricó-i őstehetség az elmúlt évek egyik legjobb
tenorszaxofonosa.

2005-ben Grammy-díjas, előtte évekig többszörös Grammy-jelölt.
Szegeden vadonatúj, “Cultural Survival” című lemezét mutatja be.

CARL PALMER BAND (UK)
Ex-Emerson Lake & Palmer, Atomic Rooster, Asia.

Néhány cím a programból: Tarkus, Aqua Tarkus, Bullfrog, Canario,
Fanfare For A Common Man, Carmina Burana…

További fellépők:

KŐSZEGI IMRE EGYÜTTESE km. Bacsó Kristóf, Zsoldos Béla
MAGYAR JAZZ QUARTET (Szakcsi, Vasvári, Csepregi, Szende)
NAGY JÁNOS FREE STYLE QUINTET PLUS
JAM-SESSION: BOLLA GÁBOR és barátai, Balázs Elemér, Szakcsi
Lakatos Róbert…

Helyszín: Szegedi Ifjúsági Ház
Napijegy: 4500 Ft
Bérlet: 7000 Ft