Öreg ember nem vén ember

Valaki okos ember egyszer azt mondta, hogy a zenészek nem mennek nyugdíjba, csak abbahagyják, ha már nincs bennük több zene.

Na most – a legelvakultabb fanatikusokat leszámítva – nem hiszem, hogy van ember, akiben csak ez a fenti gondolat merülne fel, könnyen mondjuk az, hogy egyszerűen “elfogyott a pénzük”, és kell egy búcsúkoncert / búcsúturné. Nos, szólnék, hogy aki két évtizeden ét vezette a slágerlistákat, annak nem fogy el a pénze. Komolyan. Akárhogyan is költ. A Rolling Stones is adott el már jogokat néhány láda sörért. Mert a pénz egy pont után már nem számít.

Azért az mindig gyanús, ha nagypapa korú bácsik állnak színpadra, főleg, ha úgy nevezik magukat, mint suttyó korukban. De tekintve, hogy a motivációról pékként, recepciósként, sofőrként, médiamenedzserként fogalmunk sem lehet, mindenképp érdekes feladvány, mit alakítanak.

Igen, a Queen-ről beszélek.

Engem például nagyon érdekel, hogy mit akar a (fél) Queen megmutatni, az eredeti basszer, Deacon, és persze az egészet a vállán vivő Mercury nélkül.

Arra most senki ne számítson, hogy a hetvenes, nyolcvanas évek megismétlődnek, mert kétezernyolcat írunk, könyörtelenül. Aki akkor született, amikor Freddie meghalt, az most már lassan szavazhat, és az életben nem élt népköztársaságban. Ha a tavaszi szél vizet áraszt című dalt ismeri, akkor az már tök jó.

Alighanem arról van szó, hogy az egyébként kiváló gitáros, Brian May, meg a fáradhatatlan, és meggyőző dobos, Roger Taylor, úgy érezte, még nem fogyott el belőlük a zene.

Biztos lesznek Queen számok, az anno a Bad Company-t erősítő Paul Rodgers meg biztosan kitesz magáért, még ha bevallottan nem is Freddie helyettesítésére van ott (ez egyébként nem is sikerülhet neki). Meg persze lesznek új számok, az öregurak legalább egy teljes albumnyi saját cuccal érkeznek, ami – szégyen ide vagy oda – nekem is újdonság lesz.

Szóval senki ne számítson arra, hogy Freddie Mercury szelleme belecsíp majd az első sorban tomboló csajok fiúk fenekébe. De hogy világklasszisok zenélnek majd a színpadon, az biztos, arra mérget vehettek.