Van még magyar hiphop: Dipa (DSP)

Az egyik leginkább elismert hazai, friss (mondhatnánk azt is, hogy „feltörekvő”) hiphop csapatot mutatjuk be,
konkrétan a DSP-t. Dipa, Bom és DJ Gerysson triója meghódította a magyarországi hiphopszerető arcokat Hegyeshalomtól Záhonyig. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a csapat egyik tagjával, Dipával.

Az első, Telepszemle című EP előtt nem nagyon lehetett rólatok tudni semmit. Hogyan alakult a DSP sorsa?

Már 2000 körül elkezdtünk rappelgetni, a kazettás korszakban. Akkoriban nem volt sem net, sem ennyi együttes, nehezebb volt a hanganyagot terjeszteni. Igaz, nem is nagyon erőltettük, csak csináltuk magunknak, hogy minél többet fejlődjünk. Próbálkoztunk itt-ott, de megvártuk míg úgy kiforr a stílusunk, hogy maradandót alkothassunk.

Azóta már megjelent az új lemez, milyen volt a fogadtatása a hallgatók körében?

Nagyon jó volt az anyag fogadtatása, olyan, amilyet szerettünk volna mindig is, ha egyszer kijön a első rendes albumunk. Sokan megismertek minket, és szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Fellépéseken vágják a szövegeinket és sokan gratulálnak, szinte nem hagynak minket lemenni a színpadról.

Az első klip a címadó Társadalomklinika néven futó dalból készült, mi lesz a következő, ami filmtekercsre kerül?

A következő a 10-10 a tervek szerint. Most kicsit áll a dolog, mert sok minden készülődik a háttérben, és mint minden profi munkához, ehhez is idő kell, meglátjuk majd, hogy alakul.

A DSP tagja a Bloose Broavaznak. Mesélj erről egy kicsit, mit kell tudni róluk?

A BlooseBroavaz egy 10 éve működő kiadó, gondolom, sokaknak nem kell bemutatnom akik benne vannak az underground hiphop világában. Tibbah kezdte el még nagyon régen, ezért őt tekintik a BB fejének, de egyébként abszolút egyenlőség van. Arról szól, hogy segítsük egymást és egy igazi nagy család legyünk. Ezért se vacilláltunk sokat mikor Tibbah megkérdezte, akarunk e tagok lenni. Büszkék vagyunk a bandánkra.

Régóta benne vagy már a magyar hiphopban, hogy látod, javult-e a helyzet ahhoz képest, mint amikor belekerültél?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy átalakult. Kinek pozitív ez, kinek negatív. Ez egy más korszak, aminek ugyanúgy megvannak a hátrányai és az előnyei, mint a régebbieknek. Az előnye például az, hogy az internet segítségével, sokkal könnyebb eljuttatni a zenéket a közönséghez, mint régen és egyre több az ügyes producer. Mindemellett olykor igazán tehetséges repperek tűnnek elő a semmiből. A hátránya, hogy pang a lemezeladás, nem éri meg egy igényes borító és CD-layout, nehéz eladni a zenét. Szintén hátrány, hogy nincsenek már akkora rap bulik, mint régen, mikor akár 900-an is voltak egy-egy buliban. Manapság a 300 fő már hatalmas sikernek számít.

Mit hoz a jövő a DSP számára? Mik a terveitek?

Továbbra is nyomjuk, ami tőlünk telik, nem tartunk szünetet és megpróbálunk még többet kihozni magunkból, és még több emberrel megismertetni magunkat. Most dolgozunk a Rossz Társaság albumon, amihez heten álltunk össze a Blooseból: Siska, Frog, Bigmek, Phat és a három DSP tag (Bom, DJ Gerysson és én), valamint készül egy Barbárfivérek DSP mixtape, amin Tibbah és Deego fogja az alapokat alánk rakni. 50-50 százalékban lesznek rajta régebbi dalok remixei és új trackek. Természetesen az új album is napirenden van, amint végzünk a fentebb vázolt dolgokkal, nekiállunk annak is. Folyamatosan tervezünk és munkálkodunk, hogy legyen mit adnunk a közönségnek.

Ha szeretnél többet megtudni a csapatról, akkor az alábbi MySpace linkeken minden információt megtudhatsz!