Bombázzák a jazzt: Belle & Sebastian a Merlinben

Elkezdődött a szezon, így aztán Suhaidék nem pihennek, a szeptember 26-ai James Pants koncert után máris jön a következő dózis: Richard Colburn
érkezik a Merlinbe, hogy Belle & Sebastian néven futó DJ setjét
mutassa be az értő budapesti közönségnek. A BTJ bulik legendásan jók
szoktak lenni, minden bizonnyal ez az este sem lesz kivétel. Alább a kedves olvasó ismét egy Suhaid-féle irománnyal gazdagodhat, amit nem érdemes szerkeszteni, hiszen mindent elmond az estéről.

A Belle & Sebastian egy nagyon szimpatikus zenekar, nekik köszönhetjük, hogy az “indie” jelző még nem vált végérvényesen szitokszóvá. A dobozgitárt szorgalmasan pengető, könyvtárszakról szalajtott kinézetű csapatot első lemezük kiadásakor hirtelen rengetegen megszerették, azóta pedig csak egyre többen szeretik. Nemrégiben hazájukban megszavazták őket a Legjobb Skót Zenekarnak, olyan nemzeti hősöket beelőzve mint a Primal Scream, a Travis, a Franz Ferdinand vagy a Eurythmics. Hét nagylemezük mellett adtak ki karácsonyi letölthető meglepetésalbumot, több live lemezt és a Juno filmzenébe is besegítettek három számmal. Az a fajta naív hippiség amit a zenéjük közvetít, igazi kincs a mai világban. Páratlan tehetséggel vegyítik a Free Design lepkehajkurászós pszichedéliáját és a 60-as évek popzenéjét némi glammel és northern soullal. Ez utóbbiban is elvitathatatlan érdeme van Richard Colburn dobosnak, aki olykor megrendítően feszes breakekkel töri meg az idétlen popdobolás egyhangúságát. A ’90-es évek eleje óta DJ-ző Richard egy személyben viszi a zenekar DJ vállalkozását. Nem az a fajta fickó, aki a B&S név mögé bújva tét nélkül hajigálna empéhármakat, ő tudja hogyan kell ezt csinálni. A dobosok köztudomásúan jól mixelnek, Richard Colbunnél ez a tulajdonság jótékonyan párosult a remek zenei ízléssel: rezzenéstelen arccal forraszt egybe indie re-editeket, fess elektrót, szemérmetlen funkot, acid klasszikusokat és hiphopot, meg gyakorlatilag bármit. Körülbelül egy David Holmes formára számíthatunk, aki tud mixelni és kevésbé van megőrülve.

Johnson Clap Caféjában is extrázás zajlik: Haze mellett fellép Mike Stellar egyenesen Lisszabonból, ahol ő a helyi Palotai, csak egy kicsit barátságosabb zenékkel.

Kik: Belle & Sebastian DJ set by Richard Colburn

Gasman (Gumipop)

Suhaid

Vázsonyi János

Clap Café: Mike Stellar (P), Haze, Johnny Drama

Vetítés: Kiégő Izzók

Be: 2000 Ft, lányoknak este 10ig ingyenes

Mikor: 2008. október 10., 21.00

Hol: Merlin Színház, Budapest