Enyhe péntek

Kicsit elcsúsztunk a tervezetthez képest, ráadásul megérkezett a várva-várt enyhülés is a nap közbeni fojtogató forróság után. Utóbbi következtében éjfél körül már fáztunk, amihez fáradtságunk is hozzáadódott, így végül rövid időn belül hazaindultunk.

A délután viszont a szabadtéri agyrohasztó hőséget ismertette meg a Sziget közönségével, amiben belassult minden: a szervezet, a mozgás, hogy a gondolkodást már ne is említsük. Lógó nyelvű szigetlakók lépésben araszoltak a színpadok közti tömött utakon, a kommunikáció pedig minimalista, tőszavakból álló mondatokra korlátozódott.

A Trans-Global Underground és Natacha Atlas fellépésére jókora késéssel érkeztünk meg. A koncert második felének eseményei igazolták elképzeléseinket, miszerint együtt az igazi. Nem tudom, volt-e elektronikázós elszállás az elején, mert amit láttunk-hallottunk, az legjobban egy “Fellép Natacha Atlas, kíséri a TGU” feliratú plakátot juttatott eszünkbe. Talán ez volt a legkisebb közös többszörös, talán csak Natinak akart kedveskedni a zenekar, de a színpadon jóféle, szinte teljes egészében tradicionálisan megszólaltatott keleti muzsikát adtak elő. Nem pont erre számítottunk, azt képzeltük, hogy hangsúlyosabban fog megjelenni a villanyos szál, de ez nem panasznak, csak tényszerű megjegyzésnek szánjuk.

A Világzenénél még most sem volt elviselhetetlen méretű tömeg – az elviselhetetlenen a pár évvel ezelőtti Buena Vista Social Club-estekre gondolok, amikor a nézőtéren nem lehetett elférni, illetve meg sem lehetett közelíteni a színpadot, mert a Szigetet hosszában kettészelő fő út bedugult –, a közönség jól érezte magát, alkalmi keleti háremhölgyek tekergették végtagjaikat szemet gyönyörködtető hullámzással. A koncert végeztével, de még a nagyobb embercsapatok mozgásba lendülése előtt elindultunk a Nagyszínpadhoz.

Elég jó időt futva (ööö… sétálva), röpke negyed óra alatt odaértünk, ahol már sokan várták a Sex Pistolst. Fél tízre itt viszont már tetemes méretű népcsoport verődött össze, becslésem szerint a tömeg az E-Kocsmán túl, a legközelebbi színpadsátorig nyúlt. Az érdeklődés ébren tartása miatt a kezdés késett. Találgattuk, hogyan is fognak másfél órát kitölteni egyetlen lemez anyagával és tippjeink szinte mindegyike talált. Volt közönségüvöltetés – “Ha elég hangosan kiabáltok visszajövünk!” –, bohóckodás dögivel, aktuálpolitikai szószátyárkodás, gatyaletolás és grimaszolás szinte folyamatosan. Johnny Rotten ugyanolyan bicskanyitogató hülyegyerek, mint harminc évvel ezelőtt, az egész inkább volt egyfajta Cyranót idéző kifigurázása a Nagy Punkbandáról a fejekben kialakult képnek, mint sodró iramú buli. A számokat helyenként nyújtották, mint a rétest, ami néha unalomba fordult. Az előadásból kiderült, a Sex Pistols a tömény sex-drugs-rákenró életérzést hűen tolmácsoló banda, még ha punknak is könyveltük el az együttest. Végre láttuk élőben őket is, amíg még volt rá esély…

Magunkhoz hűen a Wan2 sátor és az amelletti vendéglátócentrum útba ejtése következett, ahol is kiderült, hogy lehet bármilyen finom is a lángos, a lángossütő lány nem tud háromig számolni, esetleg csak a hüvelykujját ismeri, de a mutatót és a matatót már nem. Második alkalommal fordult elő, hogy hármat kértünk és egyet kaptunk, mert közben a többi kiment a fejéből. Fejadagjaink kézhez vétele után azonban sikerült egy üres asztalnál abszolválnunk napi artéria-tömítésünket, majd beszélgettünk egy ideig. Emiatt Dankó Jónásról lemaradtunk jól, de ez van. A Szigeten mindig minden program képlékeny.

Teli hassal és fáradtan, valamikor fél kettő magasságában estünk ágynak.
>> Látni akarom wov teljes galériáját a harmadik napról! <<