Hiphoptábor Domboriban

Magyarország elég csehül áll a hiphop-jellegű fesztiválok terén. Voltak próbálkozások, de még nem sikerült olyat tető alá hozni, ami megérte volna a második évét. Idén Szekszárd mellett próbálkoznak meg a lehetetlennel, reménykedjünk, hogy a Dombori Beat szervezői sikerrel járnak.

Fadd-Dombori híres volt mindig a kempingjeiről, hosszú évtizedek óta járnak oda a fiatalok, hol fesztiválozni, hol simán kempingezni. Most a “Hotel Renz & Kemping” területe ad lehetőséget a szervezők számára, hogy megpróbálják a lehetetlent: sikeres, de legalábbis nullszaldós hiphop fesztivált csinálni. Lesz itt minden, ami szem és száj ingere: fellépések, filmvetítés, kosárlabda, focipálya, állítólag strandolás is, úgyhogy elviekben minden adott ahhoz, hogy jó kis buli kerekedjen belőle.

Az első nap, 22-én délelőtt tizenegykor nyit a fesztivál, és már az első este súlyos ütemek várhatók a Kriminal Beats előadóitól (Bankos, NKS, Dj Kool Kasko), valamint fellép még JEDiiMANN és Dj Kaotik. Ezen kívül a hivatalos program szerint lesz filmvetítés (nem pornó, ezt is kikötik a szervezők), freestyle, valamint egy “rövid nyitó beszéd” címen futó dolog, ami legalábbis érdekesen hangzik. Eszembe ötlik megboldogult gyermekkorom táborozása a Balatonnál, ott volt ilyen programpont.

Másnap más partokra evez a hiphop-hajó (képzavar? bocs), lesz hárompontos dobó verseny 1, azaz egy darab liter sörért, filmvetítés, strandolás, felhőcukor, ringlispil. Este pedig a a környékbeli hiphop mutatja be magát, hiszen fellép a Hos3,14al, PíszMOgás, Egyenletek és Mista K, illetve az ismertebb vonalat képviselve a Testament Rec., Deego – feltehetőleg új lemezével érkezik – és Zilio, mint jamaika-specialista selectah.

A vasárnap “valami-evő versennyel” kezdődik, ami legalábbis érdekesen hangzik. Hogy mi lesz az étlapon, még nem tudják a szervezők sem, ez kicsit gólyatáboros felhangot ad az eseménynek, hiszen ott szoktak ilyen feladatok lenni (“csinálj kaját gyorsan bográcsban 200 emberre 1400 forintból harminc pontért”). Ha szombaton sörivó verseny volt, akkor úgy dukál hogy vasárnap VBK-ivó verseny legyen. Nem tudom, mi lesz a fődíj, remélhetőleg nem egy liter sör. Illetve lesznek vetélkedők is, egyre inkább az az érzésem, hogy ez tulajdonképpen egy gólyatábor, csak hiphop fesztiválnak álcázták. De azért fellépések is lesznek, One Last Trick, a pécsi Dózi, MC Gőz, illegalvoice, Rico, BeatMarket az esti menü.

Hétfőre már csak az “Adios Domboritos Beatos” maradt, ami gondolom a csomagok rituális becsomagolását, és a vasútállomás irányába való megindulást jelenti. Ugyan a program alapján nehéz eldönteni, hogy most egy hiphop-fesztivállal van-e dolgunk, vagy egy gólyatáborral, de drukkoljunk a szervezőknek, hogy ne csak alkalmi rendezvény legyen. Elkelne már Magyarországon is egy jó kis happening nekünk, hiphop-headeknek is.

Info & jegy rendelés: dombori.beat@index.hu, miztahbe@hotmail.com, 30/237-40-15