1. nap a Szigeten… a nekifutás

Hát eljött ez a nap is, megkezdtük évi rendes menetelésünket mi is. A tempo feszített, hisz a családi különítmény “hivatalnok” tagja délelőtt még az íróasztal mellett, míg a másik fele a gyerekekkel nagybevásárol…Kora délután aztán érkezik Nagymama, hogy átvegye az uralmat a sisere had felett, mi meg kigördülönk és az autó orrát a Filatorigát – neve eredetileg Filatoridűlő volt. II. József uralkodása idején, 1780-ban az olasz Zanesi Bertalan egy selyemcérnázó üzemet (olaszul Filatori) hozott itt létre, amely ugyan már 1789-ben tönkrement, ám a későbbiekben a környéket németül Filatori Felden néven emlegették – felé állítjuk.

Könnyed parkolás, karszalag felvétel, át a hídon, gyors telefon a haveroknak… meg is vannak. Jön az első hideg sör – a sör malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital –, megérkeztünk. No nagy ücsörgésre nincs lehetőség, hiszen hamarosan kezd az év talán egyik legizgalmasabb pop duója az MGMT a még The Management néven alakult, nevét később MGMT-re rövidítő New York-i duó 2002-ben alakult még egyetemi bandaként. Első kislemezét 2005-ben jelentette meg, debütáló nagylemeze pedig 2007-től kapható -. A “szigeti” mértékkel számítva maroknyinak tűnő közönség lelkesen hálája meg a megjelent 2 album keresztmetszetét adó mozgalmas programot. A Time to Pretend-re mi is ropunk egyet, hogy aztán a program végeztével belekostoljunk a Hilltop – a Hilltop Neszmély Zrt. borászat az Ászár-Neszmélyi Borvidéken – termékeibe. Le kell szögezni: az 1 literes műanyag tejes palack nagyszerű találmány. A bele töltött “száraz” frissítő pedig egyenesen kiváló.

Megmodnom mi a legnagyobb gond a Szigeten az iszonyatos por és a gyomorfordító budiszag mellett: hogy nem lehetsz egyszerre több helyen. Mert mialatt próbáljuk felvenni a hely ritmusát a háttérben már nyomja a Flogging Molly7 tagú ír folk punk csapat -, amit viszont “muszáj látni” kategória, hiszen az engem leginkább a Pogues-ra emlékeztető muzsikát nem lehet ülve, távolról figyelni, ott kell lenni érezni…rogyasztani, egyet előre, egyet hátra… táncolni – a tánc egy vagy több ember művészi értékkel bíró, illetve élményt okozó mozgása – kell.

Aztán gasztro túrával fűszerezett pihenés… A felhozatalt az alábbi képpel illusztrálva csak a pazar jelző illetheti. A lángos és a gyros megfizethető, olcsóbb mint a Balatonon, a többi meg annyi amennyi…

Még tavaly rákaptunk a Leningradsoktagú orosz folk punk csapat – lendületes muzsikájára, úgyhogy Iwiw Világzene…. miközben megint ropjuk az jár az eszemben, hogy ha a Flogging Molly felfér a Nagyszínpadra akkor Ők miért nem? Sebaj! 4-5 számot meghallgatunk aztán futás Alanise Morissette re, ami ugyan klassz muzsika, de nem erre fogom kitépni a hajamat…Valami pörgősebbre vágyva az A38 színpadán meg is találjuk a tutit. A Zuboly zenekarhip hop népzenei alapokon – játszik mintegy 200 fős közönségének… Homeopááátiaaaa… Homeopááátiaaaa…

Megint Hilltop, aztán 21:30 kor jönnek az angolok. A Kooksmértékadó britpop slágerzenekar – játszik. Rolo kollégával valami olyasmiről beszélünk, nincs közöttünk vita, hogy az OK, a Kooks egy nagyszerű zenekar, de helyi ismertsége finoman szólva is minimális, másrészt nincs is elég daluk… mit fognak ezek másfél órán át játszani. A nagy slágerek kilőve és még van fél óra 11-ig….Negyed órája megy a kötelező ráadás amikor mintha elmenne az áram… vagy a csend-rendeletnek idén igy szereznek érvényt? Látom: a banda még játszik, amikor “elnémul” a mikrofon a gitár, és a dob…az énekes nem érti mi történt, földhöz csapja “hangszerét” és int a társaknak, húzzunk innen. Vége.

Oszlik a tömeg…mi pedig a Wan2 sátor felé igyekszünk, hogy aztán keresztül úszva a Delinquent Habitskőkemény rap muzsika Los Angeles mexikoiak lakta vidékéről– tequila partiján mi is hazafelé vegyük az irányt.

Holnap (ma) is jövünk!