A zenésznek álcázott felsőtest az Arénában

Ha Vin Diesel színésznek álcázott felsőtest, akkor Lenny Kravitz… – na, mi? Zenésznek álcázott felsőtest?

Nagybani leegyszerűsítés lenne így fogalmazni, hiszen vannak ennek az embernek komoly zenei érdemei. Az AskMen.com férfimagazin szerkesztői 80%-osra taksálták, amelyből 86%-ot ad ki a “nővonzása” és 75-öt a zenei sikere. Lenny a 18. a 2006-os Top 49-es listán, ugyanezen a weblapon. Azt hiszem, ez remekül jellemzi ezt zenésznek álcázott napszemüveg-koncepciót: a csajok olvadnak tőle, a fiúk meg szeretik a dögös rock&rollját.

Lenny ebben ki is merül.

A nagymamámnak volt egy régi barátnője, a Kránic néni. Engem mindig rá emlékeztet, a neve miatt. Csúnya néni volt, kampós orral és behízelgő modorral. Az a típus, aki nyolcvan évesen is élénk vörös rúzzsal vastagítja meg amúgy pengevékony ajkait.

Brrr.

A nevekről meg annyit, hogy Lenny másik keresztneve Albert. Eredetileg ő Leonard Albert Kravitz. Kellett hozzá egy kis rövidítés, hogy rocksztár lehessen.

Lenny nem csak a nevében furcsaság: apja ukrán zsidó bevándorló, anyja bahamai származású. Ő magát bahamai zsidónak tartja – nem, a látszat csal, Leonard Albert még véletlenül sem fekete. De most már azt is tudjuk, honnan a névrokonság… lehet, hogy Kránic néni és Lenny távoli rokonok?

Néhol az is megjelent róla, hogy belsőépítészeti cége van. Bejön, szétkoncertezi a szobát aztán helyreállítja.

Ki tudja, Kránic néninek tetszene-e távoli névrokonának zenéje. De milyen zenéről is beszélünk, ami 75%-os?

Első albuma, az 1989-es Let Love Rule volt, amellyel sikerült felmásznia különböző listákra és ami megadta azt a zenei alaphangulatot, amiből a mi Kránicunk azóta sem tudott kimászni. Rock&roll-os gitár, groove és soul felhangokkal, meg persze sok szex, kidolgozott felsőtest, orrpiercing, rasztahajak: ez volt ’89-ben a siker kulcsa és ez is maradt azóta is. Lenny négy Grammyt nyert, mint a legjobb férfi rock énekes a “Fly Away” és az “American Woman” című számaival.

Lenny nagy hátránya, hogy nem tudja ugyan túlnőni önmagát – minden albumán mintha ugyanazokat a számokat hallanánk, bár ezzel sokan nem értenek egyet biztosan -, viszont nagy előnye, hogy zenéit saját maga írja és adja elő. Ritka az ilyen, sajna, manapság. Játszik gitáron, zongorán, trombitán, dobon, szaxofonon, sőt, még szitáron is. Az a különleges előadó, aki nagyrészt saját maga zenéli végig saját albumait. Mozog azért ott valami, inkább a tehetség, mint a kukac.

A felsőtest, az extravagáns hajak és testékszerek, meg a vad rock&roll-gitározás persze megtette a magáét a csajok frontján is: Lennynek megvolt Madonna, Nicole Kidman, Stella McCartney, Natalie Imbruglia, Vanessa Paradis, és még Adriana Lima is. Nem kis teljesítmény – nem rossz gyűjtemény. Olyan hírek is napvilágot láttak róla, hogy egy ideig azért volt “szingli” (brrr, megint), mert keresi a “tökéletes nőt”.

Nem találta.

Íme, mielőtt bárki megrendelné a “Hogyan csajozzunk sikeresen? – 1000 tipp és trükk szerencsétlen pasiknak”-kézikönyvet, olvasson Lenny-életrajzot, meg Lenny-interjúkat, próbálja kicsit utánozni a figurát… nem fog ugyan sikerülni, de poénnak egyszer elmegy…

De térjünk vissza a zenéhez. Lennynek idén új albuma jelent meg, Love Revolution címmel, ahol ugyanazokat a számokat hallgathatjuk meg, mint idáig az összes albumán. Jók ezek a számok, de… ideje lenne újat mutatni! Megmártózni a bahamai gyökerekben! Vagy a zsidó zenei hagyományokban!

Élőben Love Rovultion-on hallható számok nagy bulit és csápolást feltételeznek – ott a helye minden glamour-girlnek és rock&roll-rajongónak. Lenny, a korántsem lágy szívű rocker, a hódító és számos női szívek vágyainak netovábbja július 22-én a Sportarénában. Orrpiercing, raszta haj és kidolgozott felsőtest lesz a látvány, ha a zene nem lenne elég.