Művé… azaz Bűvészetek Völgye 2008

Nem, kérem, nem elírás a cím! Bár sokan még mindig haboznak (köztük én is), hogy most “minek nevezze(lek)m” a fesztivált, mostanra már bizonyos, hogy idén sem maradunk Völgy nélkül, július 25-én ugyanis elstartol a Bűvészetek Völgye. Mivel az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy az idén jubiláló, 20. fesztivál egyáltalán megrendezésre kerül-e a felmerülő anyagi problémák miatt, így azt hiszem (remélem), hogy ezen a kis névcserén kívül más nagy változás nem áll be a “völgyhét” megszokott menetében.

Lesz tehát Völgy, mindenesetre megszorításokkal, mutatja ezt például, hogy a kézműves vásárok megtekintéséhez un. sétálójegyet kell váltani (300Ft). Sokat cikkeztek arról is, hogy az egész “völgyelmaradósdi” puszta marketingfogás volt, ennek megítélése nem az én dolgom, csupán abban reménykedem, hogy a látogatók semmit sem fognak érzékelni a változásokból.

A fellépők listája mindenesetre idén is csábító, ott lesznek a hagyományos Völgy-előadók, köztük az Amadinda Együttes, a Muzsikás, Palya Bea. Jön Hobo, Dés László, Szalóki Ági, de, ha fel akarnám sorolni az egyre bővülő listát, akkor igencsak hosszú lenne a bejegyzés. A híres, befutott előadók mellett fellépnek a Fringe fesztivál díjazottjai is, itt az idő és a lehetőség a friss tehetségek meghallgatására. A sokszínűséget mindenesetre senki se hiányolhatja, erre csak egy kiragadott példa, hogy Öcsön Jewstock néven zsidó kulturális programok, Vigántpetenden pedig 10 napos református programsorozat kerül megrendezésre a Biblia éve alkalmából.

A következőkben néhány hasznos tanács az újdonsült völgyelőknek (a lista tetszőlegesen bővíthető, komment formájában):

– a helyszínen mindenképpen és kizárólag stoppolni érdemes. A “Csiga buszok” nevükhöz híven lassan és NAGYON ritkán közlekednek.

– érdemes körbeérdeklődni a falvakban lakóktól sátorhely ügyben, így olcsón megúszható a szállásköltség