Roskilde-i kaland, fejben

Kivetted a szabadságot, a lekötött pénzed éppen most szabadult fel, és nem tudod hirtelen, mit csinálj a hétvégén? Gyere velünk Dániába, a július 3-6-ig tartó Roskilde Fesztiválra.

Ahogyan ígértem, átmazsoláztam a szó szerint színes kínálatot, miben semmi kifogást nem találok. No talán csak annyit, hogy egyedül a vasárnap koncertjeit élvezhetem majd utastársaimmal – abban viszont nem lesz hiány. Kialvatlanságra, fáradtságra sem panaszkodhatunk majd, a „nyakelalvás” veszélye sem fenyeget, kényelmes szállodánkból ugyanis a transzfer egyenest a helyszínre visz, éppen hogy csak a küszöbön nem fognak minket átemelni, hogy a jófajta muzsika közelébe férkőzzünk. Az ébredező fesztiválozók közt reggeli gyanánt LoungeClash koncertjére tervezek elbotorkálni, hogy a kicsit dubos -loungeos – elektronikus szólamok ráhangoljanak a dolog zenei részére, majd ha erre már készen állok, akkor a dán Ian Ion-on folytatom. Apró szólamváltással a Babylove & the van Dangos koncertjén rázom magam a jamaikai ska banda ütemeire, ami nagyon pörgősnek ígérkezik. Ezután nyugtatónak Tina Dico-t veszem igénybe a kicsit poposabb, elekronikusabb szólamaival, de már dilemmába kerültem – ami innentől kezdve az egész műsort övezi -, történetesen nehéz a döntés, mire is menjek? Teszi fel oly sok fesztiválozó a nyár folyamán a jobbnál jobb koncerteken, s majdan én is. Ugyanis a Lounge színpadon már Tone trip hop-ja hozna lázba az említett csendesülőssel egy időpontban. Rögtön utánuk – ha sikerült a választás, ha nem -, az Enter Shikari vs. Anti-Flag kérdést boncolgathatom, de még így fejben és látatlanban inkább az utóbb említett felé billen az a bizonyos nyelv.

De azt hiszem, hogy kérdésemre a The Black Seeds reggae banda adja a választ, minek koncertje fél órán belül teljes lázban fog égetni. S ha már itt vagyok, illene belekóstolnom a Slayer világába is, amely ugyan nem mozgatna, de sosem lehet tudni. Ha mégsem tetszene, van „B” tervem is, ami nem más, mint Miss Platnum, aki két napja vigyorra húzza orcámat „Mercedes Benz” című számával. Csakhogy a lounge-szerelem nem csitul, és éppen ebben az órában csendül fel The State, The Market and the DJ is, mely csapat bossa novás alapjai szintén meghallgatást érdemelnének. Újabb rohanás, átevickélés az indie-s Cat Power-re, ami megint csak fedésben van Dj Disse-szel, melynek laza lounge szólamai szintén kihagyhatatlanok. A chill-t Awadi Afrikájával kötném át, amit nagy valószínűséggel Sharon Jones and the Dap-Kings fog követni. A soul életérzésbe biztosan bele fogok kóstolni, hogy aztán mindezt nyakon öntsem az alternatív Bonnie ’Prince’ Billy folkos, rockos dallamaival. A nap fénypontja sokaknak – és legnagyobb részt nekem is – Jay Z hip-hop-ja lesz, amit a Static & Noize párosa fog méltán felvezetni. Az estét pedig várhatóan a Digitalism Daft Punk után érzete zárja majd számomra, mikor is Pogo dalukra fogok tombolni. Elvileg. De mivel ismerjük magunkat, és fesztiválos szokásainkat, így ez csupán egy halvány elképzelés, amit a gyakorlat ott csap agyon, ahol csak bír.

A többi nap sem lesz piskóta, zenei színvonalban az első osztályból válogat mind a négy nap, így kóstolót kapunk a Radiohead-ből, Kate Nash állati akcentusából, Cocorosie őrületéből, a Goldfrapp-ból – amihez majd Balaton Soundon lesz szerencsénk -, The Streets szövegeiből, José González acoustic dallamaiból, és egyébiránt Európa egyik legnagyobb fesztiváljából.