Tisza-part, napsütés, Russkaja

Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, s újra azzal kell zaklatnom a

fesztiválok marketinges lányait, hogy csak nekünk, csak most áruljanak
el valamennyit a „féltve őrzött” titkokból, ki lesz a nagy név, mi lesz
a nagy dobás. Őszi ígéretemet megtartva ajánlónkban inkább a délkeleti
régió eseményeivel foglalkozunk.

Elő-fesztivál: Alapozásnak azért mégiscsak nyugat, Várpalota és Pannónia Fesztivál. Május 9. és 11. között mindössze 950 Forintért előfesztiválozik a magyar élvonal 30 zenekara. Csak regisztrálni kell a fesztivál oldalán, beváltani az e-jegyet és hippiskedni egy jót pünkösdkor. Tavaly voltam, jó buli volt, és tényleg messze a fesztivál árak alatt lehetett sörhöz és ételhez jutni. Hevertek is szana-széjjel a boldog fiatalok Isaszeg nagy csatákat látott dombjainál.

Színház nyáron, keleten: THEALTER/METAMORPHOSIS, színház, zene, kiállítás, akadémia címmel rendezi a MASZK Szegeden nyári színházi fesztiválját július 23.-27. között, de már május 6.-tól a Régi Zsinagógában lehet készülni a nyárra a MASZK Tavaszi kollekció 2008 rendezvényein. Számomra a nagy kaland Gyula lesz, immár sokadszor a Shakespeare Fesztivál. Elég, ha annyit elárulok, hogy Eimuntas Nekrošius elhozza harmadik rendezését is, a Macbethtel teljes lesz a lista, mind a három Shakespeare előadását láttam, látni fogom a litván Meno Fortasnak, aki tudja, miről beszélek, méltán irigykedhet. Lesz még Téli rege egy klasszikus japán színház előadásában, Hamlet bábszínház, Rómeó és Júlia egy hippi kisbuszban a vár körül. Információ a Shakespeare Fesztivál honlapján.

Lent délen: Szívesen írtam volna a kishegyesi Dombos Fest és a zentai Nyári Ifjúsági Játékok terveiről, de egyetlen konkrét adatom van, Zentán július 23.-26. a dátum. A többit vadásszátok le a világhálóról!

Fesztiválok keleten: 2007 végén jött a hír, hogy a Deltafest (BalaTONE – Hegyalja) és a SZIN szervezői közös társaságot hoztak létre, ettől jobb és olcsóbb lesz a sör, előadó királyok látogatnak a Tisza partjára és a tervek szerint, egyszer átlépik a határokat is. Az tuti, hogy én megyek velük. A Hegyalja Fesztivál oldalán már olvasható néhány név, sőt színpadok és napok programja is, a nulladik napot már ikszeltem is, Vágtázó Csodaszarvas, Besh o droM és mindezek előtt szegedi érzés, Fabula Rasa Mókussal. Hétvégéig természetesen a megszokott magyar élvonal a deszkákra lép a Quimbytől a Tankcsapdáig, és néhány banda a vendégek közül, hátha kedvet kaptok sátrat verni: Juliette & The Licks, 69 Eyes, N.O.H.A, Caliban, és a Future Prophecies. A SZIN szerintem nagyon okosan egy héttel hátrébb költözött a korábban tervezettnél. Nyárzáró buli, szokás szerint a strandon, zene, színház, film és civilstrand. A program még képlékeny, de engem már meggyőztek, jön a Russkaja, bátran ajánlom mindenkinek, mindegy milyen zenét szeret. Lefogadom, hogy a második számnál a Tiszába csúszik a város, kevés ehhez fogható keleti, balkáni, szláv ska zenét hallottam világjárásom során.

Tisza, Bodrog, Körös és napsütés, a nyár nem marad el. Találkozunk?