A csikánók már a spájzban vannak

Amikor 2004-ben Bécsben tomboltam a Delinquent Habits zenéjére, nem
nagyon hittem el, hogy belátható időn belül kis hazánkban is előfordul
a csapat, főleg koncertezés céljából. Erre meg mi van most? Már
másodszorra jönnek Magyarországra, ezúttal a Sziget fesztiválra, a Wan2
sátorba. Úgyhogy vanabí-csikánók, atlétát, napszemüveget fel, és irány
a Hajógyári sziget!

Na de kik is ezek a srácok? Egy-két mondatot gyorsan véssünk le róluk, hátha akad olyan ember, aki még nem hallott róluk. Bár ezt azért kötve hiszem, mert ha róluk nem is hallottak, de őket biztosan hallották már. Nézzük csak néhány címet, csak úgy, hasraütés-szerűen: Return of the Tres, Tres Delinquentes, Here Come the Horns, vagy éppen a Lower East Side című klasszikus.  Ezekkel még az is találkozhatott, aki sosem volt hajlandó elmenni egy hiphop buliba, mert eme dalokat még ott is játszották, ahonnan páros lábbal rúgták ki egyébként azokat, akik bőnadrágban érkeztek.

1991, Los Angeles. Napsütés, forróság, latino környezet. Innen indult a Delinquent Habits karrierje, és kisebb-nagyobb bökkenőkkel azóta is tart. Most tartanak az ötödik nagylemeznél (New and Improved, 2006), és a stúdiózások közti időt akut turnézással töltik ki. Konkrétan többet vannak úton, mint otthon, ami pedig nem kis teljesítmény, különösen annak fényében, hogy a fent említett dalokon kívül sosem kerültek rivaldafénybe. Ha élhetünk ezzel a ma már unalomig puffogtatott frázissal, undergroundok tudtak maradni.

Eddig két Delinquent Habits koncerthez volt szerencsém, és meg kell ragadnom az alkalmat, hogy leírjam: kurvajó volt mind. A koncertek ismertetőjele, hogy az első két-három sor mattrészeg, mert a kb. másfél óra alatt, amit a színpadon töltenek a srácok (és Michelle persze, aki mellett a német tehenészlányok elbújhatnak mellbőségileg), folyamatosan itatják a közönséget. Tíz üveg tequila egy este átlagos teljesítmény, de pl. a tavalyi budapesti koncertjükön ennél bizonyosan több fogyott.

Nem nagyon érdemes kihagyni ezt az eseményt, még ama súlyosbító körülménnyel együtt sem, hogy a Szigeten lesz. Valamit csak talál még az ember, amivel el tudja ott tölteni az időt…

A csapat honlapja, viszonylag ß állapotban, de nagyjából friss turnédátumokkal: http://www.delinquenthabits.net/