budapest fringe fesztivál

havas húsvét után melegebb hétvége ígérkezik. a napsütés mellé mi illik jobban, mint egy 3 napos ingyenes buli a millenárison és környékén, a mammut promenád teraszán és a marczibányi téren?

három nap tele színházzal, zenével és tánccal. harmadik alkalommal lesz fringe a budapesti tavaszi fesztivál mellett és idén már 2 607 programból válogathat a nép kedve szerint.

a fringe mint fesztivál, mozgalom össznépi banzáj 1947ben edinburgh-ből indult útjára hat skót és két angol csapatnak köszönhetően, akik nem törődve azzal, hogy a kutya sem hívta őket színházi előadásokkal szórakoztatták a közönséget a hivatalosan zajló művészeti fesztivál mellett, ami nem mellékesen ma már a világ legnagyobb és legismertebb művészeti fesztiválja. na ennek nem voltak ők a hivatalos programjában, de ez senkit nem zavart. sikert arattak és hagyományt teremtettek.
persze azóta a fringe is intézményesül, de az edinburgh fringe még ma is teljesen nyílt, azon bárki felléphet. akit bővebben érdekel a sztori, az olvassa el itt.

2 607 programhoz ajánlót írni nem egyszerű, sőt még választani sem az közülük. az ember nem tehet mást, eldönti az alapműfajt és bök.

ha gyerekkel mennék, akkor én megnézném a hegyhát színpad süsü “b” előadását, mert a szereposztás szerint a kancellár a sárkányfűárus is, persze titokban. ez az apróság a darab egész egyedi értelmezéséhez vezethet.

aztán hallgatnék nomád jazzt a kalahári együttestől és néznék kortárs hastáncot sarkadi eszter mirka tolmácsolásában.

aki valami ismertre és populárisra vágyik, annak ott a 4 for dance, mi mással, mint csillag születik című műsorukkal. és ez még csak az első nap!

a második nap rögtön éjfélkor egy ígéretes című koncerttel indul: az abszinth dícsérete…no meg a hölgyeké. ilyen címért megéri a szombatot a rézmál kávézóban kezdeni, előadó a sajnarana együttes.
a koncert után van 10 perc, hogy átérjünk a csodák palotájába egy jó adag energikus punk koncertre (A – punk).

elnézve a programot, amit itt találtok, kitartás esetén a három nap non-stop kultúrává alakítható, az álmatlanságban szenvedők nem kis örömére.

http://www.budapestfringe.com/