elhunyt joe zawinul

most látom csak, mekkora szerencse, hogy T jóvoltából még láttam, hallottam őt. rövid részlet a veszprémi koncertről (is) szóló bejegyzésből:

“joe zawinul volt az akit meg kellett hallgatni, Tnek igaza volt, jó koncert volt. nem értekeznék hosszabban, a jazz az a műfaj, amihez még a többinél is kevésbé értek, legyen annyi elég, hogy a basszgitáros olyan hangokat csalt ki hangszeréből amik nem is léteznek, a brazil dobos fergeteges játékot produkált és az este csúcsa wayne shorter fellépése volt rövid közös improvizációra. nem hittem volna, hogy tud tetszeni a szoprán szaxofon. pedig de. egyedül magáról a mesterről, joe zawinulról nem tudok mit mondani. most már tudom, hogy a szintetizátort ő honosította meg ebben a műfajban, de sajnos ezzel a hangszerrel nekem még sokáig kell barátkoznom.

őszintén mondom, varázslatos koncert volt.”

talán az utolsó fellépést láttuk és bár én változatlanul nem tudom eléggé értékelni, élvezni zenéjét azt azért felfogom, hogy micsoda szerencsém volt. visszatekintve is megért minden balhét ez a koncert.

75 évesen ment el. ősei kötötték magyarországhoz is, nagymamája magyar volt, a koncerten meg is emlékezett róla. persze a haláláról szóló hírek osztrák apát és cigány anyát emlegetnek, csak egy szól magyar, cseh és cigány ősökről.

amit “illik” tudni, címszavakban, a teljesség igénye nélkül: billentyűs-zeneszerző; jazz fusion megteremtése; jazz és szintetizátor; weather report; zawinul syndicate; grammy-díjak; huszonnyolcszor volt az év billentyűse.

akikkel együtt játszott, szintén a teljesség igénye nélkül: miles davis, wayne shorter, jaco pastorius, john mclaughlin, herbie hancock.

vajon kötött sapkái közül melyiket temetik vele?

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Kész, vége: ennyi volt a Heaven Street Sevennek Több, mint húsz éves működése után ma bejelentette a Szűcs Krisztián vezette Heaven Street Seven, hogy befejezi az aktív zenélést idén. A búcsúkoncertre augusztus elsején, a Budapest Parkban kerül majd sor. A telt ház már most garantált, csapjatok l...
Így gyászolja a világ Chester Benningtont Tegnap este érkezett a hír, hogy 41 éves korában, a Linkin Park turnéja közben öngyilkos lett Chester Bennington. A nemrég még a VOLT Fesztiválon koncertező zenekar énekes halálának híre sokkolta a világot, rengetegen megemlékeztek róla egy-egy üzene...
Lou Reed-re emlékezünk (szubjektív!) Mondom, hogy vagyok Lou Reed-del. Elég furcsán. Mert persze nekem is megvolt a banános lemez, meg a Transformer, olvastam a zseniális Please Kill Me-t, tudom, hogy elvileg Reed találta ki a punkot úgy, hogy maga soha nem volt az, imádtam anno a Kille...