BalaTONE fesztivál – a háttér

Idén július 18-22 között első alkalommal kerül megrendezésre Zánkán a

BalaTONE fesztivál. A helyszínül szolgáló volt Úttörőtábor (ma Gyermek
és Ifjúsági Centrum) egyéni hangulatával némi különlegességgel is
szolgálhat, elhelyezkedés (vagy stílszerűen elszigeteltség)
szempontjából keresve sem találhattak jobb helyet egy fesztiválnak.

A szervezők természetesen nem hagyják figyelmen kívül a helyszín sajátosságait, tulajdonképpen még rá is játszanak a retro feelingre,
egyéniséggel ruházzák fel a programokat. Erre szükség is van, hiszen a standardizált fesztiválok előbb vagy utóbb (inkább előbb) érdektelenségbe fulladnak. Tapasztalat, hogy egy hasonló rendezvényt nem feltétlenül csak a fellépőlista vagy a reklámkampány ad el, hosszú távon rengeteget számít a hangulat. Ez az, ami jövőre is visszacsalogatja az idei fesztiválozókat.

A BalaTONE tagadhatatlanul legnagyobb erénye az olcsósága: a bérlet ára a tízezer forintos lélektani küszöb alatt van. A szervezők olcsó étkezési lehetőségeket is ígérnek, így tapasztalataim szerint költségkímélőbb – és jóval eseménytelibb – nyaralást jelenthet, mint máshol az országban, vagy akár a Balaton körül.

Ha már Balaton: a viszonylag közeli vízpart tovább szinesíti a lehetőségeket, ennek fényében igazán helytálló a szolgen: Nyaralás megzenésítve. A szervező cég egyébként a Delta Fest, ők felelősek a napokban zajló Hegyalja Fesztivál lebonyolításáért is, tehát nem kezdőkkel van dolgunk. Az ilyenkor szokásos civil sátrak, alapítványok, szervezetek is képviseltethetik magukat, koncertek előtt ideális lehet, bár őszintén megvallom, eddig csak egyszer ültem be hasonló helyre. Igaz, akkor nem is kellett csalódnom.

És ha már a fényezésnél tartunk, kiemelendő dolognak tartom (18 éven aluliak most forduljanak el 😀 ), hogy ha jól értelmezem a szabályzatot, fél literesnél nem nagyobb műanyag palack bevitelét nem tiltották meg. Szinte látom lelki szemeimmel a minden táskában ott lapuló fél literes vodka/pálinka vésztartalékot.