Vendégrekord sok porral

A negyedik napi Skalandra kíváncsian érkezem meg. A tervek szerint négy bandát nézek meg ma, mindegyikre más okból vagyok kíváncsi. Vajon hogyan alakul a napi egyenleg? Véletlenek ugyanis bármikor megeshetnek, ha zenéről van szó. Indulás előtt találgatjuk testvéremmel, hogy mennyien lesznek – hisz szombat van, ma játszik a PASO, a Zagastic, és egy külföldi fellépő is szerepel a programban. Tippje szerint szombaton nagy tömeg lesz a szünidős diákságnak, a hétvégének, és az olcsó napijegynek köszönhetően. Én az előző napok alapján növekvő létszámra, de nem óriási tömegre tippelek. Nézzük, hogyan alakult végül!

Hat óra után kicsivel érünk ki a táborba Borisszával és Testvéremmel. A sátoros csekkpont felé haladva bemutatom egymásnak őket és az Árteret, majd karszalag fel, és sört rekvirálunk a Csónakházban. A megszokott minőséget kapjuk, ám olcsóbban, mint a bejárati bárpultnál. Beszélgetünk és kortyolunk, illetve közönségspotting. Közben a színpadon a KOC az utolsó hangokat játssza. Táborszűz arcok érkeznek, másokkal pedig ismerősként üdvözöljük egymást.

A Zagastic gyorsan beáll, és lendületesen kezdenek, ponyva alá kerülünk mi is. Feltűnik, hogy izzasztó a por és a meleg levegő odabenn. A színpad előtti tér lassan telik meg, csak a fanok táncolnak, a többiek inkább csak szolidan bólogatnak. A pécsiek kitűnően szólnak, ami KeKo hangmérnöki kezét dicséri. Jól játszanak, viszont hiába szeretem őket, nekem most hiányzik a koncertből a plusz szikra, amitől beindul lábam is, nem csak a fejem. Talán csak a por és a meleg teszi, de a színpad előtt többen a szőnyegeken ülve hallgatják őket, csak két oldalt és hátrébb megy a dance. Úgy sejtem, fogok látni tőlük még tüzesebb fellépést is.

Minimális beállást követően a Kettő Kettő követi a Zagasticot. Óriási lélekkel és sok fúvóssal felszerelkezve jazzes skát tolnak. Náluk azonnal jön a villanás, bőszen kattintgatom a fotoapparátot (később ennek meg is lesz a böjtje), közben ugrálok is. Feldolgozásaik (köztük a Beatles Come Togethere) zseniálisak! Nézőszám nő, néha arrébb is kell mennem a táncolók miatt, ha le akarom kapni őket. A Kettő Kettő is élvezi, hogy játszik, vidámság árad minden mozdulatukból. Szemvillanás alatt eltelik kiszabott idejük, amit nem csak én sajnálok. Még egy rovás az új kedvencek közé.

Sátorból ki, hűsítő sört veszünk, és pihegünk. Közben újabb és újabb arcok érkeznek, hol kisebb, hol nagyobb társaságok képében. Egész családok is megjelennek kutyástól. Végül az előre vizionált tömegnyomor nem következik be, de érezhetően a nézőszám eddigi csúcsát hozza a szombat este.

Nyolc óra után kicsivel lép színpadra a tábor szervezője és házigazdája, a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Zumm! Egy pillanat alatt megtelik a sátor keverő előtti része. KRSA „szokásos” fehér öltöny-kalap kombójában heveny koncertvezénylésbe kezd. Energialabdákat küld a közönség felé, amit a hallgatóság az abszorpció után táncban sugároz felé vissza. Annyit mozog, hogy alig sikerül normális képet készítenem róla – már amikor nem táncolok én is. Mindenki kitartóan ugrál, időnként a színpadot sem látom. Fesztiválhangulat, öejjjj! Nem ragozom tovább: eddig csak szerettem őket, innentől fan vagyok. Utolsó szám a Lakótelep, amiben a régi-énekes a vendéghang. Eddigre már lemerül a fényképezőm.

Szombaton utolsóként a cseh Prague Ska Conspiracy lép föl. Talpig feketében, nagy garral kezdenek. A harmadik számtól megjelenik az énekesnő Mariana is, aki fekete hangjával soulos ízt ad a produkciónak. A skás-ézelmes-gitáros lüktetés el-elkap, a koncert első fele nagyon tetszik. Utána azonban sramlis-szirupos ízeket adagolnak zenéjükhöz, ami rám lohasztólag hat. Összességében nem rossz, de a koncert második felében csak nézem őket. Borissza még fényképez párat, aztán ő is lemerül – az énekesnő Marináról készült képet tőle kaptam. A csütörtöki babérkoszorút tőlem a PASO és a Kettő Kettő kapja meg.

Tíz után még bekukkantunk a Csónakházba, és kifelé menet teszteljük a konyhát: a salátám finom; Borissza szerint meglepően jó a gulyás, csak kevés; Testvéremtől a túrós tészta szimpla „jó” minősítést kap. Toronyiránt repülőrajtot veszünk.