szigetnow. 2006.08.14. placebo @nagyszínpad – the_orb @wan2

vasárnapról nem beszélek, mert nehéz szavakba önteni azt a koncertszilánkokkal és ismerősökkel kikövezett kaland- és zabatúrát, amit aznap este átéltem, meg aztán kicsit unalmas is lenne: ha ott vagy a szigeten, akkor ismered. nézzük inkább a hétfőt, a kellően felkorbácsolt vágyakat, a népstadionos tinglitanglit messze lepipálni készülő és az utóbbi évek egyik legnagyobb csalódásaként elkönyvelhető giget: kijött a placebo, pengetett és dalolt, aztán hazament.

mikor nyár elején a depeche mode előzenekaraként a placebo egy félig-meddig immunis közönségnek nyomott bő egy órát, már tudni lehetett, hogy brian molkóék majd a szigeten fognak csak igazán kibontakozni. tegnap este viszont keserű dezsávűvel vettem tudomásul, hogy a nagyszínpadon elsietett (megvolt egyáltalán az egy óra játékidő, csókolom?) hakni tulajdonképpen ugyanazt a rutint hozta, mint két hónapja, csak az új album promótálása mellé egy-két régebbi cucc is (black eyed, nancy boy) befért, valamint az every me, every you című masszívon is csavartak egyet – mondhatnám, addig-addig szekálták azt a számot, amíg teljesen kiveszett belőle a lélek.

először azt hittem, hogy azért nem kapnak el a szeretetteljes minimálakkordok, mert a színpadtól viszonylag messze, a présháznál ácsorogtam (kezemben fél lityi muskotályosnak nevezett löttyel), ezért aztán előrenyomakodtam (és azzá váltam, akit két napja nagyon utáltam: közlekedővé! :), de még így sem tudtam felvenni az érzést: játszottak, nem játszottak, játszottak, nem játszottak. a beígért szupervizuál kfulladt vásári fényekben és egy monokróm háttérben, a kommunikáció pedig le lett tudva egy „good evening, ‘szájget’ festival”-lal, meg egy kis mászkálással a sajtófolyosón. ha valaki látta a placebo párizsi koncertjét (megjelent dvd-n), az tudja, hogy ezek a fiúk ennél sokkal többre is képesek.

a rájátszás közepén elkezdtünk mocorogni: a csapatom a the exploitedre készült, én meg a the orbra, de a csokis-vaníliás-lekváros minifánkhegyeket közösen fogyasztottuk el. a vonuló tömegnek és a toitoi-vadászatnak hála alex paterson és thomas fehlman már a laptop/lemezjátszó-kombó mögött bólogatva szórakoztatta a népet, mire odaértem. hozták azt, amit tőlük elvártam, s a közönség imádta. ezen csodálkoztam is rendesen. zabálták a 20-25 perces, több számot felölelő minimál szekciókat. az ambient-hangok margóra kerültek, a tegnap esti 90 perc a lüktetésről szólt. a singing in the rain bootleg ütött, a little fluffy clouds jó 15 perces dubja hazavágott, s mikor a két öregfiú szabályosan lemenekült a színpadról, az egybegyültek majd szétszedték a sátrat a ráadásért, ami csak nem akart eljönni.

kár. viszont a mellettem vadul ugrándozó bladerunnaz-nagykövet azt pusmogta a fülembe, hogy a the orb nem most járt idén utoljára magyarországon. ám legyen.

átrohantam a hammerworldbe, s még sikerült elcsípnem a bandámat, no meg a the expolitedet (sex and violence!), s úgy tűnt, mintha kiakadt volna a lemez (sex and violence!), ugyanis ugyanazt kántálták megállás nélkül (sex and violence!), ettől aztán előbb vigyoroghatnékom (sex and…), majd mehetnékem támadt (…violence!). meg sem álltam hazáig.

9 thoughts on “szigetnow. 2006.08.14. placebo @nagyszínpad – the_orb @wan2

  1. FENTE LEVENTE

    Fiatal szemedből sugárzik az élet
    Gyerek vagy még de legyen benned kimélet!
    Mosolygós arcodon,napnak tüze lángol,-
    Csak egy kedves meleg szeretet;
    Szíveden érintsen meg tégedet;
    Lehetsz német,magyar tán angol.

    (FENTE LEVENTE)

  2. Na igen. A Placebo bemutatta a „hogyan játsszuk saját számainkat szarul” c. happeninget. It’s a BIG shame…

  3. qusee

    hát igen! én is vártam, hogy egy kicsit legalább kommunikáljanak a közönséggel, de szerintem feledtetett minden negatívat a zenéjük. szerintem így is fantasztikus volt és nagyon boldog vagyok, hogy ott állhattam az 1. sorokban. szerintem inkább a közönség mentalitásával volt a baj. sajnos kiütközött az, hogy ki honnan jött. az emberek gázoltak át egymáson! én azt hittem, hogy a magyar embernél nincs agresszívabb és butább. hát tévedtem! a franciák kiérdemelték a tuskó díjat!

    üdv!

  4. nosnos, én sajnos nem voltam kinnt, de pár éve (2-3?) a pecsás placebo koncerten igen…valaki tud mondani valami összehasonlítást? mert az akkor szerintem elég jó volt..

  5. Rit

    Nekem ez volt az 1. Szigetem és kifejezetten a Placebora jöttem,a hosszas várakozás meghozta a gyümölcsét, bár lehettek volna lelkesebbek a fiúk!De egy élmény volt látni őket:)Én már csak azt nem értem Sub bass mit keresett a Nagyszínpadon?

  6. Delorin

    Énis először voltam szigeten, és nem is elsősorban a placebo miatt mentem ki mert alig ismerem őket.
    De nekem nagyon tetszett amit produkáltak, szerintem nagyon profin csinálták, de hozzáteszem nem tudom mi többre képesek.
    Számomra nagy élmény volt, és személyszertint sokszor kedvem lett volna elemlkedni a földről de amikor körülöttem minenki mozdulatlan, úgy nem olyan jó…
    Úgyhogy sztem is inkább a közönség mentalitása volt az ami lehetett volna jobb is.
    Nekem nagyon tetszett!
    Remélem jönnek máskor is!

  7. KGB

    cvbb

  8. FENTE LEVENTE

    Jó estét.

  9. Rebike

    hello! a címemen csak msn-ezni szoktam. 14 éves vagyok, nekem is első szigetezésem volt az ez évi. és én is csak a Placebo miatt mentem a nővéremmel, vagyis a nővérem kedvencei, de nagyon jó volt, így már nekem is :)!! de kicsit be voltak állva… azért jó volt nagyon:):) PUSZA

Comments are closed.