zéró déj’z ill és brutál

Tény mi az, meg mit mondok, eljött a Nap, 7-re mond a gondnok, fel… s leviszi a szemetet. Majd jön, csak búcsúzik ‘ill és’ kámforrá válva kidzsal a Szigetre azt ottragad, mert megérinti a fesztivál, a hangulat, az érzés, s az asszonyra nem hasonlító álmai nője azúri vendégkörből. Csak úgy véletlenség, nem tehet róla, összehozza őket a tömeg s vonzás, és a közös balsors így fordul jobbra.

Sodródnak-tolakodnak, mint anno a jegyrendszerben, a színes karszalagok előtti nép, köz, és társasági időkben. Folyik a rendteremtés. Visszafordítják a kifelé igyekvőket, mondván, teljes széltében érvényesüljenek a programjukra ácsingozó mindenkik, ha már egyszer beköszöntött a demokrácia, s ők a többség; mégiscsak lenne felháborodás, ha nem ér be időre, azt lesz ne mulass. Kinek hiányzik, mi soha senkinek? Nulladik napi generációs turmix – békesség, szeretet-, elnézzük azt is, ha (nem itt nőttél fel) nem cserélted be papírkarkötőre napijegyedet.

Vásznak, rúdak, cölöpök – nehéz lenne Zsákos Frodót egy jó személyleírás alapján megtalálni. Minden hetijegyes cipel, keres, honfoglalásról nosztalgiáz: figyeli a zajnövényzetet, a határvonalakat, a szomszédokat, a védettséget, a szemétdrága tesco bó’tot, az idegenajkúságot, a fény-árnyék hatást, a közművesítést, az itatót, a stílust, a becserkészési/családalapítási tényezőt – ergo a gondos “985” Szent István után szabadon, összetetett mérnöki a művelet. Álmodozni ér, de ki ideálra tör valahol bukik, VIP-pioritással persze oázis e táj, kultúr a közeg.

Letelepedtem én is. A rabbi 10 forintos sátra mögötti ösvény bejárója vagyok, mint méterekre tőlem egy szerű mezőtúri srác, ki csak kólázik s elektronikusra pörög, de a beülősből a csajokat ugyanúgy reflexből sasolja, mint rosszmagam. De mit is tehetnék? Felügyelet nélkül maradtam. 3 évvel ezelőtti Szigeten megismert kedvesemből egynapi látogató vált, de póráz nélkül bízik bennem, jól ismer a gátlásaimmal, tudja hogy a szemem nagy – “nézd, csíkos a szemöldöke!”, szám meg csak akkor, ha beszélek. Jól érzem magam, mint induláskor kifutópályán a gép. Diszkó, veri.