Magyarok külföldi fesztiválokon – 2.rész

Ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk (és meg is tapasztalhattuk), a nagyobb hazai fesztiválok szinte mindegyike idén is csúcsokat döntött. Ott van például a Sziget, ami a maga több mint félmilliós látogatottságával nemcsak hazánk, de Európa egyik, ha nem a legnevesebb fesztiváljává nőtte ki magát. Ám nem csak a fesztiváloknak volt nyereséges az idei nyár, hanem a hazai előadóink jelentős részének is, akik a hazai fellépések mellett több külföldi felkérésnek is eleget tettek. Egy részüket már bemutattuk, ám maradtak még néhányan..

belau
fotó: Belau FB

Apey – Lollapalooza Berlin (Németország)

Apey – Frozen Tart (Official Lyric Video) ‘FOXES’

Apey’s ‘FROZEN TART’ from latest album ‘FOXES’ iTunes: https://goo.gl/S0TAKf Spotify: https://goo.gl/1Xaq0a Deezer: http://goo.gl/JzT1sj Google Play: https://goo.gl/VpCdAF Andras Aron ‘Apey’, songwritter of the loudest Hungarian power trio, sludge/doom phenomenon Apey & the Pea from the heart of Budapest.

Az idei nyár kis túlzással, de az Apey & the Pea-ről szólt, legalábbis ami a fesztiválos fellépéseket illeti. Ott voltak többek közt Fishing-en, Volt-on, a Rockmaraton-on, Campus-on, Fezen-en, Strand-on, Sziget-en, a lengyel Pol’and’Rock fesztiválon, illetve a cseh Rock for Churchill-en is. Ezek mellett nem elhanyagolható a Barba-s és a többi koncertjük sem.
Ám az előbb felsoroltak közül kiemelkedik a frontember, Áron András (Apey) szeptember 8-ai, berlini fellépése, melyre a legendás Lollapalooza fesztivál fog teret biztosítani olyan nevek mellett, mint a The National, Dua Lipa, az Imagine Dragons, Liam Gallagher, Ben Howard vagy The Weeknd.

Belau – Live at Heart (Svédország)

BELAU // BREATH ft. SOPHIE LINDINGER (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

The hungarian chillwave duo ‘Belau’ after their critically acclaimed debut full-length now continues its journey towards the opportunity of finding the tranquility inside featuring the extraordinary and unbelievable melodies of Sophie Lindinger, the vocalist of Leyya (AT). Scroll down for the details!

Csak úgy, mint az Apey & The Pea, a Belau is indult az idei Nagy-Szín-Pad! versenyen. Ám annak ellenére, hogy egy kevésbé ismert zenekarról van szó, 2015-ig visszanyúló történetük eléggé sikersztorigyanús. Ekkor jelent meg debütáló daluk, az Island of Promise, ami a rengeteg elismerés mellett (a teljesség igénye nélkül bekerült az Aranyélet című HBO sorozatba és videoklipje megnyerte az első magyar Klipszemlét) több mint 300.000 spotis kattintásnál jár. Az ezt követő nagyobb siker 2016 novemberében érte őket, amikor megjelent első albumuk, a The Odyssey, mellyel Fonogram-díjat nyertek az év elektronikus lemeze kategóriában. Mindezek mellett pedig Amerikától Brittaniáig, Hollandiától Bulgáriáig, Dániától Olaszországig közel 150 fellépés van a hátuk mögött, mely a szóban forgó szeptemberi fellépésük után csak növekedni fog. A Live at Heart ugyanis egy olyan nemzeteken átívelő fesztivál, jobban mondva egy showcase hub, ahol még a kevésbé ismert kreatív tehetségek is megmutathatják magukat a zene, a film, a tech és az üzleti világ égisze alatt.

Stadiumx – Music Circus (Japán)

Nicky Romero & Stadiumx – Harmony (Official Lyric Video)

Grab your copy of „Harmony” by Nicky Romero & Stadiumx ► http://prot.cl/harmony-Yo Played as an instrumental earlier this year during Nicky Romero’s emphatic Ultra Music Festival Set, it only made sense for this highly anticipated collaboration with Stadiumx to receive a vocal rendition.

A magyar EDM legelismertebb formációja már csak azért is kilóg a sorból, mivel részükről nem újdonság egy külföldi meghívás, ugyanis amellett, hogy visszatérő vendégei a Föld legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljának, a Tomorrowlandnek, a világ minden részén felléptek már. Továbbá, a közel 600.000-es facebookos és a majd’ egymilliós (!) spotifyos hallgatótábor is sokatmondó. A duó számára a 2014-es Howl At The Moon hozta meg a sikert, amely túl azon, hogy a ’14-es Ultra Music Festival legjátszottabb dala volt, a Beatport 100-as listáját is vezette. Innen vette kezdetét a máig tartó közös munka a világ egyik vezető producer/dj-jével, Nicky Romero-val, de többek közt Avicii is játszotta számaikat, illetve David Guetta mellett is felléphettek már a srácok.
Idén sem szűkölköd(nek)tek a külföldi jelenéseket illetően; pár nap múlva már a Távol-Keleten, utána pedig már a Benelux államokban pörgetik a lemezjátszókat. Japánban a szcéna krémjének „csak” egy része képviselteti magát. Így Kungs, Martin Jensen, Headhunterz, R3HAB, Borgeous és Timmy Trumpet is