Ha segg az új száj, akkor az Európa Színpad az új A38

A Sziget hétfői napja hetekkel a fesztivál kezdete előtt teltházas lett, ami leginkább Shawn Mendes úrnak volt köszönhető, aki tini szívek tízezreit tervezte összetörni a nagyszínpad 19:30-as idősávjában, valamint Kygonak, aki az éves menetrendszerinti rádióbarát EDM baszatást és lézershowt ígérte a nagyérdemű részére. Kettejük jelenléte előrevetítette a tömegjeleneteket a Nagyszínpad előtt, valamint azt, hogy mi a lehető legnagyobb ívben elkerüljük a Sziget fő helyszínét és inkább a kisebb, alternatív programok felé vesszük az irányt.

fotó: Major Kata

Mielőtt viszont még nekiláttunk volna kanossza járásunknak az Európa színpad-Világzenei színpad-italospult szentháromságban, meghallgattuk Karen Marie Aagaard Ørsted Andersent, aki karrierje elején bölcsen a művésznevet választotta.

Rengeteg rádiós sláger fűződik a nevéhez, amelyeket tényleg csak az nem ismer, aki egy kő alatt vagy emberrablók fogságában töltötte az elmúlt néhány évet. MØ fő munkatársa Diplo (és a Major Lazer), vele követte el eddigi legnagyobb dobását a Lean Ont, ami röpke 2,3 milliárd  megtekintésnél jár a legnagyobb videómegosztó portálon (ezt a kifejezést már régóta le akartam írni, bocsi). Tehát adott egy világhírű énekesnő, aki még néhány éve is az A38 hajón lépett fel, nem pedig tízezrek előtt a Nagyszínpadon. Mások produkcióival elérte, amit el lehet érni, a kérdés az volt, hogy alanyi jogon jár-e neki egy ekkora színpad ekkora közönséggel. A választ hamar megkaptuk.

MØ – JÓ #mø #fesztblog #sziget #happybirthdaymø

8 Likes, 1 Comments – @fesztblog on Instagram: „MØ – JÓ #mø #fesztblog #sziget #happybirthdaymø”

MØ saját dalai kevésbé slágeresek, kevésbé baszatósak mint a Diploval összehozott zenék, viszont mindegyik figyelemre érdemes. Lehet rájuk táncolni, vagy csak dülöngélni a lemenő nap fényében, lehet figyelni kifogástalan énekhangjára, vagy a vérprofi zenészekre, akik a színpadon kiegészítik a produkciót. Nem bazári mulatságról van tehát szó, hanem nagybetűs koncertről, amit látszólag a művésznő is rettenetesen élvezett. Erre minden bizonnyal rátett egy lapáttal, hogy sokadszor járt nálunk, illetve hogy pont tegnapra esett a szülinapja. Az este egy pontján mintha örömkönnyeket láttunk volna a szemében, amelyeket igyekezett határozott mozdulatokkal letörölni. Pedig semmi baj nincs ezzel, nincs semmi probléma azzal, ha ember arca van egy produkciónak. MØ imádnivaló volt, a koncertje pedig tökéletes arra, hogy beindítsa a már meg-megfáradó, hatodik napja fesztiválozók motorikus reflexeit és megkezdődjön a lábrázás. A műsor végén pedig beestek a nagy slágerek is, igaz kissé finomabbra hangszerelt verzióban, mint ahogy a Tesco hűtőpultjában szoktuk őket hallani az áruházi rádióból üvöltve.

fotó: Sziget Festival Official

Ilyen koncertek során jut el az ebben olyan nagy megfejtésekig, minthogy nem kell más egy maradandó fesztivál élményhez, minthogy jófej emberek zenéljenek jófej embereknek. Ez MØ tegnapi koncertjén maradandóan teljesült, és – bár minden bizonnyal a tűző napon elfogyasztott három doboz sör is közreműködött ebben – széles vigyorral az arcunkon hagytuk el a Nagyszínpad előtti teret, hogy átadjuk a fiatalabb korosztálynak, akik épp befutottak a Ritz Hotel elől, ahol reggel óta várták Shawn Mendest. 10/9

szöveg: @csingasz

Tegnap is fél nyolctól finoman női szakasz volt a nagyszínpadnál. A tegnap előtti Kaleo  frontjára hasonlító szépfiú lépett fel, aki valahol a Fa tusfürdő reklámból kipottyant bárgyúság és a korai James Dean között van félúton. Shawn Mendes nem más, mint a Lipához hasonló vérfrissítés, ő a fesztiválok számára is most még megfizethető Justin Bieber, a nem csúnya Ed Sheeran, akinek van még négy-öt jó éve amíg nem kezd pelyhesedni az álla. Azontúl hogy úgy éreztem magam, mintha ballagásra vagy egy X-faktor castingra mentem volna – vidám, szemükben reményekkel teli gyerekeket láttam gyakorta szülői kisérettel -, a bő húszas éveikben járó hölgyek is úgy viselkedtek, mint a vihogó tinik. Mellettem egy magyar lány fehér ruhában, fehér táskában fotóztatta magát barátjával. Gondolom megvan amikor a hölgy keresztezi a lábát, kezét a magasba tartja, naplementébe elnéz – ez olyan #happiness, #summertime #love # teafilter # nofilter életérzés . Miután a kép nem sikerül, a hölgy az önszántából a Szigetre látogató pasiját kezdi hosszasan lehordani, aki széttett kézzel és kétségbeesett tekintettel magyarázkodik. Nem hallottam de gondolom a következőket mondhatta: – Én három fogásos ebédet főzök Neked b@zdmeg, Te pedig egy percre nem tudsz Szipál Márton lenni?!

Na, elég az hozzá, jött Mendes Jr., kék ingben, nagy vigyorral és rögtön slágerrel árulta portékáját. Elvis Presleynek kijáró elismerő sikításokat kapott, amit próbált további vigyorral viszonozni. A negyedik-ötödik szám után levetette ingjét és fehér ujjatlan pólóban folytatta showját. Még vártam pár számot, de kezdtem magam kínosan érezni a tinimatiné gyermekmegőrzőjében így lassan kioldalaztam a tömegből. Semmi gond nincs a fiatalemberrel, lehet pár év múlva már nem is lesz a Szigetnek kerete rá, mert akkora sztár lesz, de a gitáros, elektronikus produkciókból van még annyi mint a nyüh és nekem erre az estére pont ennyi elég volt. 10/6

A nap számunkra legnagyobb attrakciója a német crossover zenekar sramli vs középtempós deep house zenekar a Meute volt. Kígyóra lsd. még Kygo el tudtunk volna menni, de az a  Sziget nem túl dicsőséges korszakára emlékeztetett, szóval a Világzenein terveztük bevárni a kezdést. Mielőtt még este megnéztük volna őket, beléjük botlottunk egy előre meg nem hirdetett secret partyn. Történt ugyanis, hogy elég hamar akut shawn mendesitis-ünk lett, így elkezdtünk bóklászni és az akkor tök üres Sláger FM színpad magasságában az egyik mellékúton már egy elég szép nagy tömeg köréjük verődött össze. Kisebb rögtönzött koncertet adtak techno aláfestés nélkül. Már ott és akkor guggoltatták a jó népet, és két szám között elmondták hogy este még találkozhatunk velünk.

@fesztblog on Instagram: „Elkaptuk az Európa Színpadon késő este fellépő Meute titkos buliját #meute #fesztblog #sziget #shawnmendeshelyett #secretparty”

13 Likes, 1 Comments – @fesztblog on Instagram: „Elkaptuk az Európa Színpadon késő este fellépő Meute titkos buliját #meute #fesztblog #sziget…”

23 órára csurig telt az Európa Színpad. Hála Istennek sok magyar szót is hallottunk, de többségében német rajongók adták az ütemet. A tizenegy muzsikusból négy ütős, nyakukba akasztva dobjaikkal, a többiek rezes fúvósok. Gombos, piros, olyan huszárzubbonyban léptek fel amit valószínűleg a nagy melegre való tekintettel nem „cipzároztak” magukra. A koncertet úgy kell elképzelni, hogy megy az elektronikus zene, az élő hangszerek hol egy dallamot követnek, hol egymásnak válaszolnak. A technora jellemző szünetekkel, kitartásokkal olyan feszültséget teremtenek amilyet egy hagyományos elektro bulin szokás. Hol tehát magában lötyögött az ember, hol pedig ugrálva tombolt. A viszonylag friss, három éve alakult hamburgi projektet az egyik legizgalmasabb formáció volt amit az elmúlt években láttunk. Rej című számukra még akár Parov Stelar vagy Bonobo is megnyalhatná mind a tíz ujját. Laurent Garnier már megtette, ő zseniálisnak titulálja a srácokat, tesszük ezt mi is egy 10/10-zel.

szöveg: @nekedirom

Meute a nap várva várt koncertje #meute #sziget #fesztblog

2 Likes, 1 Comments – @fesztblog on Instagram: „Meute a nap várva várt koncertje #meute #sziget #fesztblog”