Félrészegen, kockás ingben gitározva könnyű nyerni – beszámoló a Queens of The Stone Age koncertjéről

…főleg, ha az embert Josh Homme-nak hívják, tehetnénk még hozzá a címhez. A Queens of The Stone Age tegnap harmadszor lépett fel Magyarországon, ám most első alkalommal állt színpadra önálló itthoni koncerten. A korábbi két fellépésen (VOLT és Sziget) is ott voltunk, így nem kérdés, hogy tegnap is a Parkban volt a helyünk.

sdad
fotó: QOTSA FB

Önmagában örömteli az esemény, hogy egy olyan zenekar, mint a QOTSA önálló koncertet ad hazánkban, ellenben nagy kár, hogy pont a Nick Cave koncerttel egy napra sikerült leszervezni a bulit. Biztos, hogy volt átfedés a két előadó rajongói között (például mi is osztódtunk, hamarosan Cave bulijáról is beszámolunk), így az egyszeri zenerajongó a melyik nagyszerű zenészt hallgassam meg ma este esetével állt szemben. Én inkább Josh Homme-ékat választottam és bár nem tudom, hogy mi történt a Sportarénában a másik koncerten, az tuti, hogy piszok jól döntöttem.

Már a koncert előtt sikerült egy elég fasza plakátot kitolnia a bandánaka Facebookra ezzel is fokozva a várakozást (és növelni a jófejség-indexet), amit legszívesebben egyből a hálószobám falára akasztanék, annyira brutál jól néz ki:

https://www.facebook.com/QOTSA/photos/a.415103857805.211241.15014862805/10156591936847806/?type=3&theater

A koncertre összeszaladt vagy’ 8 ezer ember, ami azért elég tisztességesnek mondható, bár az összes jegy nem fogyott el. A kezdést este 8-ra időzítették, ami elég korainak tűnt, de egy masszív, két órás koncertélményt jelzett előre, ez pedig így is lett: egy olyan profi produkciót sikerült felpakolni a Budapest Park színpadára, hogy azért bőven megérte a Fishing On Orfűről felutaznia az előttem álló két srácnak (nem lebecsülve persze az ottani programokat).

Azért jó végre egy önálló koncerten is látni Josh Homme-ékat, mert aki erre jegyet vett, az valóban látni akarta a zenekar, valóban értük jött ide, nem csak kóválygott a színpadok között az éppen aktuális fesztiválon (jó, ez melyik fesztivál vs. önálló koncertről nem mondható el?). Itt viszont valóban, érezhetően más volt a hangulat a korábbi fesztiválos fellépések és a Parkos este között, kiütéses győzelemmel az utóbbi javára.

fee
fotó: FB esemény, Kovács Zs.

De kezdjük is az elején: indításként megkaptuk a talán legjobb(?) QOTSA album ráadás-dalát, a …Like Clockwork-öt, ami alatt úgy tűnt, nem lesz gond a produkcióval: Homme kellően ittas volt (de nem túlságosan), a gitárok szépen zúgtak, a dob megfelelően adta az ütemet, a közönség tombolt, a fények csak úgy villództak, minden adva volt egy fasza koncerthez.

Aztán még a koncert első harmadában Homme egyszer csak leszólt két csávónak a színpadról, akik egy drapériát tartottak fel, hogy most azonnal fejezzék be és húzzanak a picsába. Itt azért könnyen elszállhatott volna a buli, a frontembernél nem nehéz kihúzni a gyufát, amin hajlamos is megsértődni és elcseszni ezáltal mindenkinek az estéjét. Ám most – nagy szerencsére – nem ez történt, előbb a kopaszok csak a feliratot vették el a csávóktól, majd őket is kivezették. Bye-bye assholes, bye-bye motherfuckers!, hangzott el Homme-tól. Úgy tűnt, tényleg nem akasztotta meg nagyon a bulit az incidens, legfeljebb az, hogy utána percekig találgatta mindenki, hogy mi volt a feliradt, ami kiverte a biztosítékot (a mellettem álló szerint ez volt: Kick me in the face).

Ezután talán Homme is érezhette, hogy kompenzálnia kell egy kicsit, így az egy főre jutó “You are the best crowd” “It’s a beutiful evening” és ehhez hasonló mondatok száma igen exponenciálisan emlekedett, csakúgy, mint a rajongók büszkesége is az ilyenek hallatán. Azért valljuk be, a közönségre tényleg nem lehetett panasz, állati jó hangulat kerekedett, pár számmal később már senki sem törtődött Homme kiborulásával. Előttem a Fishing karszalagos srácok, mellettem egy ősz hajú apuka (nagypapa?), aki elhozta a tizenéves kiscsaját, mögöttünk a szelfiző csajok is ugyanúgy önfeledten rázták a ráznivalót, mintha nem lenne holnap.

#nooneknows #queensofthestoneage

8 Likes, 1 Comments – @fesztblog on Instagram: “#nooneknows #queensofthestoneage”

Lehet finnyáskodni, hogy túl sok szám volt az “új” (2017-es) lemezről (bár én 5 új számot a 20 előadottból egy lemezbemutató turnén egyáltalán nem érzek túlzásnak), az összhatás, a dalok elosztása kifejezetten jól sikerült: a halálom, amikor egy ráadást nem sikerül ütősen lezárni, amikor az ismeretlen dalokat erre, a közönség végső kielégülésének szánt helyre pakolja egy zenekar (hello, Lenny Kravitz!): na, ennek szerencsére itt nyoma sem volt.

dad
fotó: Máté Évi

A hangosítást említsük még meg: ez bizony kegyetlenül jól szólt! Állhattam az első sorokban vagy kimehettem sörért, kis túlzással még a wc-n is úgy szólt a cucc, amiért a legtöbb koncerhangosító összetehetné a két kezét. Ennek köszönhetően azok a gyönyörű gitárszólók is úgy jöttek át, ahogyan kellett, teljes pompájukban élvezhettük őket.

Ha mindenképpen kötözködni akarnék, akkor az eszetlen színpadi villódzáson lovagolnék még egy sort, de inkább befogom, hiszen ez a koncert ebben a formában (a kis drapériás közjátékot leszámítva) simán ott lesz majd az év legjobbjai között.

A koncert alatt elhangzott dalok:

Queens of the Stone Age Setlist Budapest Park, Budapest, Hungary 2018, Villains

Az este összességében:

(fotóst sajnos nem küldtünk az eseményre – egyikünk sem merte bevállalni. bocs.)

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

a hipertérugrás elmaradt vártam, mint a Messiást. az első buli szabadtéren, áprilisban, a megboldogult PAFE időpontja, azaz még Pünkösd előtt.  szezonnyitó koncert a hiperkarmával, többet ennél nem kívánhatok? de akkor miért hagytam el a parkot a koncert végét követően szint...
#Robi40 a Parkban – hiperkarma koncert Bérczesi Róbert, a kultikus hiperkarma zenekar frontembere idén ünnepli negyvenedik születésnapját, ezt az eseményt pedig két ízben is szeretné megosztani a lelkes, és 16 éve kitartó közönségével. Először a Budapest Park, majd a már elővételben telth...
Villamossal Afrikába Elegem lett. Elegem lett abból, hogy esők, viharok, 35 fokos hőség és 15 fokos tavaszi hűvös váltogatja egymást. Elmegyek Afrikába és ezúton meghívok mindenkit. Ott legalább az időjárás megbízható. Legalábbis a KFT zenekar igérete az, hogy jövő hét p...