A nap, amikor a Sziget Balaton Sound lett, de azért csak felcsillant a remény – Sziget-szombat, beszámoló

Az idei Sziget-felhozatal amúgy sem kényesztette el a gitárzene híveit de ha lehet, a szombat volt ebből a szempontból a mélypont: a Nagyszínpad teljes programja tökéletesen hidegen hagyott engem (is). Sebaj, irány akkor az A38, a remény sátra!

Érkezésemet a The Strypes-ra időzítettem (18:30, A38), kis csúszással, de össze is jött a dolog. Bővebben nem fejteném ki a dolgot, egy kolléga már ezt megtette, csupánmaximális egyetértésemet fejezném ki.

Miután láttam a Sziget egyik legerősebb produkcióját, csupán turistaként ellátogattam a Nagyszínpadhoz, ahol a Clean Bandit helyére beugró svéd DJ-páros, a Galantis pörgette a pendrive-okat. Fényes nappal, nyolc óra lehetett talán, de akkora tömeg volt a Nagyszínpad előtt, amekkora ebben az idősávban nagyon szokatlan a Szigeten. A hangfalakból bömbölt a lakossági 4/4, olyan számokkal megtűzdelve, mint a Feed from Desire, amihez hasonlókkal egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Idén a Soundon is a fő headliner tolt Nirvana dalokat, most ez… tényleg ennyi? Erre kellene megőrülnöm?

Persze biztos velem van a baj, hiszen több ezer ember csak nem tévedhet (de). Elképesztő tömeg tehát a nagyszínpad előtt, előkerült a magyar zászló a színpadon, a konfettiágyúk, hirtelen már indultam is a pulthoz egy 900 forintos négydecis Heinekent kérni, annyira Sound feeling volt ez a helyzet. Viszont, előnyükre legyen mondva a Galantis-os srácoknak: köréjük legalább pár dob fel volt szerelve, amiket egész szórakoztatóan ütöttek, nem csak a Dj-pultban matattak.

Amíg a Galantis-sokkra magamba töltöttem egy (több) adag italt a Csónakházban, el is érkezett az idő az est fő fellépőjére, Macklemore-ra. Tavaly láttuk már őket a Soundon, előtte a Szigeten és igazából sok újat most sem tudok mondani, ez pontosan ugyanaz a vontatott, pofázós produkció volt, mint a többi alkalommal. Nem vicc, a csávó tényleg többet beszél, mint zenél. Talán nincs elég száma, hogy kitöltsön egy fesztiválfellépést, vagy mi?

Mindegy is, otthagytam Macklemore-t a fenébe a meglepően nagy tömeggel együtt, akik még mindig tátott szájjal figyelték a színpadról áradó bullshit-et, mivel az A38-on kezdődött a megbízható punkzene definíciója, a Bad Religion koncertje.

Igazából ha egyszer rendeznék egy fesztivált, oda tuti elhívnám a Bad Religiont. Isten tudja, hányszor láttam már őket különböző fesztiválokon, de ezek közül egy koncert sem volt gyenge. Kellenek ehhez persze a pörgős, 1-2 perces punk számok, a folyton maximumot adó zenekar és az ettől kellően beinduló közönség. Persze elférne még egy jó hangosítás is néha (hello, A38 sátor), aminek köszönhetően az első sorokban nem folyna vér a fülemből a harmadik szám után a fájdalomtól, de mindegy, engedjük ezt most el.

Ezek a srácok (bácsik) mindig a maximumot adják és az ég tartsa meg jó szokásukat, remélem még sokáig mentik meg a fesztiválok felhozatalait, mint tették azt idén a Sziget szombati napjával. Remek koncert (11/10), botrányos hangosítás (0/10)!

Az amerikai punk-nagypapák után belehallgattam még a Crystal Fighters hippi-showjába, aminek a hangosítását már sikerült egy fokkal jobban belőni, mégis pár szám után a távozás mellett döntöttem, mert azért ez még bőven a botrányos hangzás kategóriába esett. Innentől kezdve elnyelt a Sziget-forgatag és talán én lennék a leghálásabb, ha bármit tudnék írni a Telekom Aréna egyetlen fellépőjéről is, pedig szemtanúk szerint ott voltam hajnalig.

Sebaj, holnap is van Sziget-nap!

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Sziget Rock Sarok Nem hittem, hogy az a Sziget ahova Isten tudja hány éve járok, totál outsidernek fogom magam idén érezni. A bejáratára gyakorlatilag csak nem tették ki a táblát: a rock elfogyott, hip-hop van minden méretben. Szervezők is érzik, hogy nem ez a negyeds...
Mi lesz a következő, a kenyér?! Nem lehet bevinni ananászt egyes ang... A jövő hétvégén megredezésre kerülő brit Leeds és Reading fesztiválokra a látogatók nem vihetnek be magukkal ananászt - szúrta ki a Spin magazin. Az említett fesztiválokon az ananász így egy kategóriába tartozik az alkoholis italokkal, drogokkal, szú...
Breaking! PJ Harvey végre eljön Magyarországra! Számos újabb név érkezett az idei, jubileumi Sziget fesztiválra, köztük a Magyarországon először látható, az “elmúlt huszonöt év talán legfontosabb brit dalszerző-előadója”, PJ Harvey és - visszatérőként - remélhetően már készülő lemezéről is ad elő ...