Csúcsra járatás minden szinten – Sziget 2016 értékelés

A hét közepén, szerdán ért véget a 24. Sziget Fesztivál. Idén is itt volt Európa (a világ?) apraja-nagyja, együtt bulizott majd’ félmillió ember a Hajógyári-szigeten. Mi is végigtoltuk a fesztivált (még jó, hogy, ez egy fesztiválblog vagy mi a fene!), most pedig (pár kiadós alvás után) ideje visszatekinteni, értékelni. Akit az egyes napok beszámolói érdekelnek, erre keresgéljenek (-1.nap, 0.nap, 1.nap, 2.nap, 3.nap, 4.nap, 5.nap), most viszont lássuk ömlesztve a kiemelkedő koncerteket, programokat, idei innovációkat! Figyelem, szubjektív számvetés érkezik, kezdjük a pozitívumokkal!

Fotó: Sziget FB
Fotó: Sziget FB
  • Lebonyolítás

Idén – az előző évekkel ellentétben – szerdától szerdáig tartott közép-Európa legnagyobb zenei fesztiválja. Mi volt a baj az eddigi hétfő-vasárnapi menetrenddel? Ha például van olyan elvetemült ember, aki meló mellett tolja a Szigetet, annak áldás lehet a hétvége a Sziget közepén, nem feltétlenül kell letolni egyben 5 Sziget utáni munkanapot.

Másrészt (bár ezt lehet, hogy csak én éreztem így), a tömeg így jobban eloszlott a napok között, mint a hétfő-vasárnapi lebonyolításban. Ráadásul, ha idén még sokan is voltak hétvégén, azok akkor sem az utolsó napok voltak, nem rossz szájízzel mentünk haza, volt még két nap, amikor kisebb volt a tömeg.

  • Magyarok

Szevasztok, hát visszatértetek? Idén mintha sokkal több honfitárs lett volna az egész Szigeten, mint az elmúlt években. Egészen pontos statisztikákat nem tudunk, de nem csak a Rihanna napon, hanem most már egyik este sem lehetett elengedni egy jóízű bazmeget a félmeztelen csávó után, aki majdnem fellökött anélkül, hogy biztos lehettél benne, hogy nem szól vissza neked magyarul.

Fotó: Sziget FB
Fotó: Sziget FB

Persze azért még mindig 90%-os biztonsággal meg lehet mondani ránézésre egy szigetelőről, hogy magyar vagy külföldi (a Csónakházban ez 99%), de attól még jó, hogy ismét több a magyar a Szigeten.

  • Hidegkomlós

Már a tavalyi Szigeten is az egyik legjobb dolog volt, hogy az ország legfaszább sörét lehetett kapni a Szigeten – és az idén sem volt másként. Ráadásul dobozos formában volt idén is, ami egy fesztiválon egyenlő a biztonsággal – ha dobozban kéred, talán nem verik ki a kezedből egyből. Nagy piros pont a Hidegkomlósért, kis fekete, hogy sajnos nem minden pultnál lehetett kapni (hogy miért, az sem derült ki).

  • Csókkamera

Idén a koncertek között megjelent a Nagyszínpad kivetítőjén a (például) hokimeccsekről ismerős csókkamera, ami egy remek ötletnek bizonyult. Nem túl sok extra energiát igényel a szervezőktől, de a hatás valami elképesztően szórakoztató volt. Eddig ugye egy koncertre várva a színpad előtt amúgy sem csináltunk mást, csak álltunk egy helyben, dumáltunk, ittunk. Most viszont ezek mellé van még egy opció, nevethetünk a feszengő, bevállalós, helyenként rendkívül vicces fesztiválozókon, akiket éppen megtalál a kamera. Nagy királyság ez az ötlet, pedig mennyire egyszerű dolog! Miért is nem jutott ez senkinek eszébe eddig?

  • Aldi

Pár évvel ezelőtt volt már Tesco a Szigeten – ha jól emlékszem, emelt árakon kínálták a nem túl változatos árukat. Persze rendben volt ez akkor, lehetett pl friss gyümölcsöt venni másnap reggeleken, légkondi is volt, szóval nem volt rossz. Aztán persze valamiért eltűnt a Tesco és ezzel együtt a hagyományosnak tekinthető boltok a Szigetről, egészen 2016-ig, amikor az Aldi valami olyat húzott, amin csak néztünk mi is.

Fotó: franchiseportal.hu
Fotó: franchiseportal.hu

Nem egy újabb Aldi-féle Facebookos reklámról volt szó (mondjuk azok sem rosszak), hanem a Szigetes jelenlétükről: kitelepültek a Sziget végébe egy kis áruházzal, ahol írd és mondd: mindent olyan áron árultak, mintha csak a Fehérvári úti Aldiba mennél be. Igen, frissen, helyben sült pogácsa 89.-ért, szintén helyben sült töki pompos 179.-ért, sajfalatkák 79.-ért! Hol van ez egy 1400.-as gyros pitábanhoz képest?!

Természetesen az Argus és Pittinger söröket hiába kerestük ( :(((((( ), Coca-Cola termékek is csak a Sziget által megszabott áron voltak. De, a legnagyobb királyságról még nem is szóltam: voltak előre csomagolt húsok (előre pácolt tarja, csirkeszárnyak, kolbászok, virslik), amik mind 1000.- alatt voltak, és ha ezeket megvetted, az áruház mellett ingyen elkészítették neked.

Igen, engem is megvett az Aldi ezzel a dologgal, főleg mivel a húsok még finomak is voltak. Nálam az Aldi nyerte a Szigetet! (Az index részletesebben írt az Aldiról, errefelé)

…és akkor lássuk a legjobb koncerteket – szerintem:

A Rihannának dedikált napot utcahosszal nyerte a dán lány. Tavaly is fellépett a Szigeten, illetve az elmúlt években volt az A38 hajón is klubkoncertje. Úgy tűnik, szeret hozzánk járni, mi pedig kifejezetten szeretjük őt. Azt hiszem, egyikünk sem bánná, ha ő lenne az új Guetta vagy Parov Stelar, netalán Prodigy, ami az országban adott koncertek számát illeti. Energikus, remek bulit csinál, a közönség pedig imádja. A 0. nap és az egész Sziget legjobb koncertjei között mindenképp helye van ennek a bulinak!

  • Muse

Ilyennek kell lennie egy tökös headliner bulinak a Szigeten, én azt mondom. Egészen pontosan ilyennek.

Fotó: Sziget FB
Fotó: Sziget FB
  • Last Shadow Puppets

Alex Turner végre eljutott a Sziget Nagyszínpadára is, igaz nem az Arctic Monkeys-zal, hanem „csak” a Last Shadow Puppets-szel. Az utóbbi évek előtt még jogos lett volna az előbbi mondat idézőjelek nélkül, azóta azonban rendesen rákapcsolt Alex és Miles Kane ezzel a projekttel kapcsolatban is.

https://www.instagram.com/p/BJLadWJD4sa/?taken-by=fesztblog

Hogy milyen volt a koncert egy szóban? Szórakoztató! Bár nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen zenekarnak kellene fellépnie az End Show előtt, de ha már így alakult, azt sem bánjuk. Alex Turnernek vagy sikerült a buli előtt jól betintázni, vagy remekül játszotta meg ezt, igazából tökmindegy is: a lényeg, hogy nem egy olyan lagymatag bulit kaptunk, mint pár évvel ezelőtt Sopronban. Miles Kane-nek pedig a pár évvel ezelőtti észvesztő Szigetes koncertje óta nagy rajongója vagyok (még ha nem is kiemelkedő vagy különleges, amit zenei téren nyújt), egy remek kis seggrázós móka volt ez is, a részletek erre.

  • John Newman

Azt kell mondanom, hogy John Newman egy iszonyat szórakoztató műsort csinált, aminek minden pillanata átadta azt a feelinget, amiért az ember megindul egy nyári fesztiválra. Bitang jó hangja van a srácnak, csak fizikai adottságai tartják vissza, hogy óriási popsztár legyen. Kicsit duci arc, tipikus brit arcberendezés, az a fajta fancsali kép, amiket minden este láthatsz atomjaira hullani, ha lemész az Instantba angol izompólós emberállatokat megfigyelni.

Az iszonyat szórakoztató műsor most is megvolt, a fehér zoknis lába a lakkcipőkben még mindig úgy jár, mint a géppisztoly (nem egy Flatley, de azért igyekszik), a hangja pedig egyszerűen fantasztikus.

A teljes beszámoló erre.

  • Foals

Bár ez már a Sziget +1. napján volt már a Parkban, de mindenképp ide kívánkozik még ez a koncert is.

És akkor nézzük a negatívumokat!

  • Tömeg

…már megint a tömeg. Mert azért valljuk be, különbség van egy Rihannás 0.nap teltháza és egy Muse-os 3.nap fullos Szigete között. Míg előbbin mindenki tudhatja előre, hogy hiába van már nyitva az A38 sátor is, az emberek nagy része a Nagyszínpad előtt Riri-re fog préselődni. Míg egy Muse-os szombati napon több az alternatíva, így hiába van ugyanannyi ember a Szigeten, sokkal jobban eloszlik a jónép.

Fotó: Sziget FB
Fotó: Sziget FB

Nem azt mondom, hogy a szombati, Muse-os napon kellemes volt a tömeg. A fenéket! De sokkal viselhetőbb volt, hogy nem tartott 20 (HÚSZ) percig elérni a nagyszínpad elől a legközelebbi mosdókig. Szóval szombaton is sokan voltak, de a Rihannás napon már annyira túltolták az embereket, hogy az nagy mértékben ment a szórakozás rovására is.

Komolyan, azt figyeltem meg, hogy sokkal negatívabban állok hozzá egy naphoz, ha tudom előre, hogy teltház lesz, mint ha ezt nem jelentik be előre. Fura, de ez van, nem bírom a nagy tömeget, na.

  • Strand

Ez biza negatívum, mert hogy nem volt. Magas vízállás. :(.

  • Borravaló és fizetés
Fotó: Bődey János, index.hu
Fotó: Bődey János, index.hu

A legtöbb Paypass terminál mellé felszerelték ezt a csinos kis tabletet, ahol fizetés után ki lehetett választani a borravaló mértékét.

Bele sem mennék, hogy mi ebben a nem túl korrekt, csak annyit mondanék: egy sör 740 forint. A többit rátok bízom.

  • Térerő

…mert az bizony sokszor nem volt. Igen, valószínűleg lehetett rá számítani, hogy amíg Rihanna késik, addig mindenki mobilozni akar majd. Oké, ilyenkor még elfogadom, hogy nincs térerő és mobilnet. Na de, hogy egy keddi napon este 7 körül is gond legyen a szolgáltatásokkal (minden szolgáltatónál), azt ne már. Tessenek ezt megoldani!

  • Design

Ugyanaz, mint a Soundnál és a VOLTnál. Jövőre is elsütik ugyanezt a színpadi designt? Egy beszédes kép:

Balaton sound vs Tomorrowland

  • Sztriptízbár

Volt egy sztriptízbár a Sziget végében, ahova szombat hajnalba betévedtünk mint vendégek (fiatalok voltunk és kellettek a csöcsök). Nos, még azóta is fiatalok vagyunk, bár csöcsöket nem kaptunk a sztriptízbárban.

Szerintem annyira nem bonyolult egy ilyen bár koncepciója: legyenek jó mozgású, szexi csajok, legyen pia, legyen VIP részleg az arra vágyóknak és nagyjából ennyi. A csajokról csak annyit, hogy ha ők tényleg ezzel foglalkoznak civilként is és ez nem csak diákmunka ez nekik, hogy ingyen jöhessenek a Szigetre, az nagyon szomorú. Sajnos mozgás tekintetében némely félrészeg félkövér szőrös fickó többet nyújtott a színpad mellett, illetve legalább az urak csöcsöket is villantottak.

Persze tudom én, hogy ez volt a becsalogatós rész, de ez még hajnali 4kor merevrészegen is nagyon cikinek tűnt. Mellesleg ha becsalogattak a VIPbe, ott a legolcsóbb csomag 20 ropi volt (15 perc, 5 perc tánc), a legdrágább 100 ezer, de ezért már 8an mehettetek, 30 percre, 4 csajjal. Nem tudom ezekre befizetett-e végül aznap valaki, de ha igen, az nem a beetető táncolások miatt tehette, hanem valami teljesen más miatt. Igazából mindegy is, nem egy világmegváltó showt vár az ember egy sztriptízbárban a Szigeten hajnali 4kor, de ennél azért mindenképp illene többet nyújtani (leginkább a csajoknak).

  • Óriáskerék 

Nem mintha nagyon hiányzott volna idén (bár látványnak nem volt csúnya), de idén miért nem volt?

  • Utcaszínház

A tavalyit kétszer is megnéztem, annyira fasza volt, életem egyik legjobb élménye volt az akkori produkció. Ennek köszönhetően idénre is nagyok voltak az elvárások, mint kiderült: hiába.

Nem akarom lelőni a poénokat, aki szeretné nézze meg minden nap 23:45-től az A38 mellett, de ha rám hallgattok, ezt idén kihagyjátok. Unalmas, elnyújtott, mérsékelten látványos. Felejthető.

Részletek erre.

  • Rihanna

25 perc késés, playback, unalom. Volt még amit nem írtak le erről a koncertről?

fotó: Bődey János, index
fotó: Bődey János, index

Csak annyit, hogy nekem ez a koncert leginkább a tavalyi Robbie Williamshez képest volt csalódás. Azért, mert tavaly is érkezett egy giga sztár, akinek nem hittem, hogy helye van a Szigeten, de Robbie tavaly úgy elkente a számat, hogy csak na. Na, most Rihanna is ugyanennyire megdöbbentett, csak nem feltétlenül ugyanabban az értelemben.

Részletek itt.

  • Sia

Erről már mindent leírtam itt. Csalódtam, de úgy tűnik, hogy nem én voltam az egyetlen.

Rettentően furcsa volt a hangulat a koncert alatt, mert baromira személytelen volt így ez az egész buli. Mivel Sia nem volt megvilágítva az esetek 95%-ában, így azt sem láthattuk, hogy ő énekel-e egyáltalán (láttunk már olyat idén ezen a Nagyszínpadon, hogy nem az énekes énekelt), se egy sziasztok, vagy egy hello, Budapest nem volt. Nem azt mondom, hogy állandó kiszólásokkal kell teletömni a koncertet, de 1-2 azért igenis jólesik a koncertlátogató lelkének.

Szóval, ez volt az idei, 24. Sziget Fesztivál. Jövőre érkezik a jubileumi, 25. Diák Pepsi Hajógyári Sziget, nagy elvárásokkal nézünk 2017 augusztusa felé. Ne legyen kétségünk, hogy jövőre is elfogynak előre a bérletek és a népszerűbb napijegyek, úgy tűnik ugyanis, hogy a Sziget a pár évvel ezelőtti mélyrepülése után végre rátalált önmagára és helyére az európai fesztiválpiacon, amit nem is akar majd feladni.

25. Sziget

És hogy kik lépnek majd fel 2017-ben a Nagyszínpadon? Legkorábban idén év vége felé érkeznek az első nevek, addig pedig lehet az esemény Facebook oldalán találgatni (vicces, fárasztó és egészen botrányosan szar, viccnek szánt kommentek között).

Találkozunk jövőre (is)!