Világok találkozása – Sziget 4. nap

Az utolsó előtti nap volt a hétfő esti a Szigeten, ideje volt még magasabb fokozatba kapcsolni, főleg hogy már érződik a Sziget-YOLO feeling hatása is (értsd: Úristen, mindjárt vége a Szigetnek, gyorsan veressünk még egyet!!!) Érkezik majd később beszámoló a Kaiser Chiefs-ről (jó vót), a CHVRCHES-ről (eh, megvót) és Noel Gallagher’s High Flying Birds-ről is (kategóriájában jó vót), de most Sia-ról kell beszélnünk egy kicsit. Gyanítom, hogy nem leszek túl népszerű az alábbi véleményemmel, de sajnos ez az ausztrál csajszi nálam most nem ugrotta meg azt a lécet, amit egy headlinernek meg kellene. 

SIA
Fotó: Northfoto

Hétfő estéig a következő dolgokat tudtam a Sziget aznapi legnagyobb nevéről, Sia-ról:

  • az ausztrál csaj fekete-szőke hajkoronával (parókával) rendelkezik és az arcát sosem mutatja meg a nagyközönségnek
  • a klipjeiben egy pofátlanul fiatal csajszi szerepel mint táncoslány, aki nem is tolja rosszul
  • először jön most Magyarországra a 40 éves énekesnő
  • a következő számok, a teljesség igénye nélkül: Cheap Thrills, Breathe Me, Big Girls Cry, Titanium (ft. David Guetta), Wild One (ft. Flo Rida)

Szóval, bevallom, lehettem volna alaposabb a hétfői koncertre való felkészülésem során, de azt hiszem arra, ami a színpadon történt, sehogy sem tudtam volna felkészíteni magamat. Lehet, hogy én vagyok régimódi, esetleg a művészet ezen fokát már nem értő kultúrbarbár, vagy simán csak seggfej, de ennyi furcsaság nekem már sok volt egyszerre.

Történt ugyanis, hogy a kiírt fél 10-es kezdéshez képest majd’ 20 perc késéssel érkezett a színpadra a művésznő (Rihanna csak 5 perccel késett többet), gondoltam is magamban: innen szép nyerni! Hát, nem sikerült.

Egy valamit szögezzünk le: a csajnak valóban remek a hangja, ezt nem is vitatom. Valamint, ebben a produkcióban a terv szerint van valami rejtélyesség, valami megfoghatatlan kíváncsiság az emberben, bár részemről ez inkább csapott át feszengésbe az első percek után. Hogy mire gondolok?

A következő színpadképet tessenek elképzelni minden számnál: a hatalmas színpad közepén elhelyeztek egy fehér vetítővásznat, erre jönnek projektorral a különböző minták, előttük pedig a táncosok adnak elő koreográfiákat (amik egyébként egyáltalán nem rosszak). Sia pedig ennek a vászonnak a bal sarkán áll egy kis emelvényen, teljes sötétségben, egy hatalmas masnival a fején és onnan énekel.

Rettentően furcsa volt a hangulat a koncert alatt, mert baromira személytelen volt így ez az egész buli. Mivel Sia nem volt megvilágítva az esetek 95%-ában, így azt sem láthattuk, hogy ő énekel-e egyáltalán (láttunk már olyat idén ezen a Nagyszínpadon, hogy nem az énekes énekelt), se egy sziasztok, vagy egy hello, Budapest nem volt. Nem azt mondom, hogy állandó kiszólásokkal kell teletömni a koncertet, de 1-2 azért igenis jólesik a koncertlátogató lelkének.

Maddie
Maddie Ziegler, a táncoslány

Vagy legalább kaphattunk volna a kivetítőkön egy közelit a csajról, nem? Oh, wait! A kivetítőkön nem is a színpadot mutatták (az operatőröknek konkrétan semmi dolguk nem volt), egy élőkép nem volt kivetítve az egész koncert alatt. Színpadnak látszó próbateremben előre felvett felvételeket nyomattak végig, ahol bár ugyanaz a koreográfia ment, mint amiket a színpadon épp nyomtak a táncosok is, de az apró csúszásokat így sem volt nehéz kiszúrni, amik rettentő bosszantóak voltak.

Kérdem én, ennek így mi értelme volt? Mármint, a táncosok nagyon jól tolták a színpadon egész végig. Miért is nem lehetett őket élőben mutatni, hogy a hátul állók ne csak egy videoklipet lássanak? Ha ehhez még hozzátesszük Sia színpadi elhelyezkedését, a koncert alatti viselkedését (sajnos vagyok annyira szkeptikus, hogy felmerül bennem: látta valaki biztosra, hogy a csaj énekelt is és nem csak ott állt?), akkor ezt az egész koncertet egy az egyben megkapja az ember mondjuk ennek a klipnek a megtekintésével (csak csavarjátok fel a hangerőt):

Sia – Chandelier (Official Video)

Sia’s official music video for ‘Chandelier’. Click to listen to Sia on Spotify: http://smarturl.it/SSpot?IQid=SiaC As featured on 1000 Forms Of Fear.

Lehet, hogy ezt a magas fokú művészetet én már nem értem, ez simán benne van a pakliban. De Sia, ez nekem nagyon gyenge volt, ennél többet vártam, még ha az arcodat nem is mutattad volna meg.

Sia Setlist Sziget Festival 2016 2016

És hogy valami jót is mondjak: a második szám (Diamonds – Rihanna cover) egy kifejezetten jó fricska volt a 0.nap sztárfellépőjének (még ha nem is annak lett szánva), legalább ezt az egy számot hallottuk normálisan is elénekelve (meg az Aldiban ment még a rádióból a We found love, az se vót rossz).

A koncert maga egyébként pofátlanul rövid volt, a 20 perces késés ellenére bőven a kiírt 23:00 előtt befejezte a művésznő. Az előadóhölgynek lehet, hogy van egy felépített sajátos kis világa de sajnos, Sia ez tegnap este nem találkozott az enyémmel. Ez így nem rejtélyes vagy izgalmas volt, aminek szántad, hanem kellemetlen és személytelen. Sia.

feszt_o_meter_30