Hey ho, let’s get wet! – Sziget -1. nap

Elázva – lehetne ez is a poszt címe. Na persze ez még nem a Rihanna féle ELÁ-ELÁ-É-É UNDER MY UMBRELLA, az majd csak ma lesz, ez csak szimplán egy kiadós eső volt, ami nagyrészt elmosta a Sziget -1. napját. Persze azért nem volt ettől még teljesen értelmetlen a szerdai nap, mondjuk a részleteket.

Fotó: Sziget FB

Amikor még a melóban ülve olvastam, hogy bombariadó van a Szigeten, és lezárták a bejáratot, kicsit belém állt az ideg: ha ez elhúzódik, hogyan fogok én bejutni a nap általam leginkább várt koncertjére (Marky Ramone’s Blitzkrieg) délután 4-re?

Szerencsére az ijedség és a készültség nagyobb volt, mint a valós veszély: kiderült, hogy az őrizetlenül hagyott táskában csak sör és kolbász volt (haha). Így viszont semmi akadálya nem volt, hogy 15:40-kor olyan tempóban szaladjak át a K-hídon a Nagyszínpad felé igyekezve, mint egykor azok a vogonok vagonok, amik a hajógyárba igyekeztek.

Így, párszáz ember társaságában pontban 4-kor ott álltam a Nagyszínpad előtt (nem kicsit éreztem magamat hősnek, hogy a korai időpontra sikerült kiérnem ÉS még egy hidegkomlóst is sikerült szerezni a koncert előtt, szerintem teljesen jogosan). Minden kész volt, kezdjünk bele az idei Szigetbe is!

A koncert egy nagyon szimpatikus megemlékezéssel indult, egy csokor virággal érkeztek Markyék a színpadra, amit Dan Panaitescu, a Sziget nemrég elhunyt nemzetközi programszervezőjének tiszteletére helyeztek a színpad közepére (majd nagyjából 38 perccel később hajítottak innen a közönség közé, de ez nagyjából rendben is van egy punk koncerten).

Nem mellesleg a Sziget Nagyszínpadát is idén Dan után nevezték el (bár ezt nem reklámozták túlságosan, nem úgy mintha XY Bank, Z Sör Nagyszínpad lenne), a gesztus maga mégis szép volt.

fotó: boci

Na, de lássuk magát a koncertet! Markyék ugyanúgy, mint a pár évvel ezelőtti VOLTos koncerten, most sem tolták túl a szövegelést vagy az értelmetlen szüneteket, ezt én mindig nagyra értékelem.

Nagyjából a következőképp festett a koncert: 1. szám, majd utána közvetlenül 1-2-3-4 beszámolás, 2.szám, és így tovább. Nem azt mondom, hogy ez volt életem legváltozatosabb koncertje, de hogy Macklemore-t például kérdés nélkül leültetném egy ilyen elé, hogy Na, öcsi, ezt hívják feszes tempónak!, az fix.

A zene pedig a maga faék egyszerűségében csodálatos, tökéletes elegyet alkottak a régebbi, klasszikus Ramones számok és a frissebb, újabb szerzemények, vagy átdologozások. Ezek közül a Family Guyból ismert Bird is the Word kifejezetten olcsó népszerűség, vásári mulatság hangulatot keltett, de legyen, ennyit megengedhet az ember Markynak is, nem? A Wonderful World-del már úgymond megbarátkoztam a korábbi VOLTos és az A38os koncerteken, így az nem okozott nagyobb lelki megrázkódtatást, ellenben a madaras dallal. Ha valaki nekem azt mondja korábban, hogy a Ramones egykori dobosa ilyen dalokkal törekszik az olcsó népszerűségre…

fotó: boci

A koncerten kifejezetten pozitív volt az énekes személye is, akit már az előző beszámolókban is nem ok nélkül méltattunk. Ha eltekintünk a tizenévesekre jellemző szegecses övétől és bőrkesztyűjétől, akkor egy teljesen korrekt frontembert kapunk, aki tökéletesen illik a zene lazaságához. Színpadi performansza felért volna egy komolyabb kickbox edzéssel is (nem vagyok teljesen otthon a küzdősportokban, ebben sokat rugdosódnak, ugye?), illetve egy ki nem mondott reklám a vezeték nélküli eszközöknek: a színpadi produkció viszonylag nagy része egy sziszüphoszi küzdelem volt ember és mikrofonzsinór közt, pontozásos győzelemmel az utóbbi javára (a hangosítók nagy megkönnyebbülésére).
A ráadásban aztán végül mindenki megkapta a jól megérdemelt Hey ho, let’s go! adagját, majd egy órányi tömör zenélés után Markyék megköszönték a megjelenést és a színpad háta felé vették az irányt, én pedig már érkeztem is a legközelebbi pulthoz a következő kör hidegkomlósért.

Itt térnék ki a Sziget egyik idei újdonságára: idén a kocsmákban a Paypass terminálok mellé kikerültek tabletek is, ahol fizetéskor kötelezően meg kell adni, hogy mennyi borravalót szeretnél adni a csaposnak. Itt egy dologra figyeljetek: van 0,5,10,15 és 20%-os opció, de mindegyik más méretű és színű gombon van, így nem a 0 az alapértelmezett választás. Én bevallom, a legkisebb értéket választottam tegnap, egyrészt mert egy szőrös fickó volt a csapos, másrészt pedig a 740.-es sörhöz nem gondolom, hogy még borravalót is kellene adnom. Minden esetre érdemes odafigyelni, mert hajnali 2-kor könnyen megcsúszhat az ember ujja.

A koncert után célbavette a Sziget egyik idei újdonságát, a Sziget Beach felé eső Aldit. Egy egészen tisztességes üzlet települt ki ide, van minden, ami a fesztiválozáshoz kell: dobozos ketchup, meleg(!) és helyben sütött(!!) péksütemény, csoki, minden, amire szükséged lehet. Két nagy hiánycikket fedeztem fel: az Argus-Pittinger söröket (sajnos a Sziget szabályai miatt nem árulhatnak ilyeneket, Coca-Cola termékeket is csak egységáron), illetve az esőkabátot. Utóbbi akkor vált igazán égető problémává, amikor leszakadt az ég este 6 körül, én pedig nagy okosan reggel otthon hagytam az esőkabátomat. Persze nem gond, majd megoldom valahogy, gondoltam. Két lehetőségem volt: vagy veszek a Bolond Fesztiválbizgentyűk Boltjában 1500.-ért(!) egyszerhasználatos esőkabátot, vagy szerzek ingyen a BlaBla Car sátrából. Mivel sajnos kiderült, hogy utóbbi bezárt már, előbbit pedig nem tudtam kifizetni az ár láttán rám törő röhögőgörcstől, így nem maradt más, mint lerángatni a szemeteszsákot valamelyik brit Pikachuról. Sajnos ez utóbbit a sok tervezgetés ellenére sem tettem meg, és mivel a Die Antwoord és a Chemical Brothers nem sok mindent mozgattak meg bennem (főleg a szakadó esőben és nyakig érő sárban), más (főleg fedett, értelmes) program inkább (mivel bevallom, papírkutya vagyok) hazafelé vettem az irányt este 8 körül.

Ma már felkészültebben (értsd: esőkabát, pulcsik, kesztyű, sál, sapka, vodka a táskában) érkezem, bár ha nagy gáz lenne, max beállunk az ernyő alá (éééérted, Rihanna, Umbrella, haha). Bocs.

Este találkozunk Jake Bugg-on, Mo-n, Rihannán!

További képek a -1. napról ebben az albumban!

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Nem vicc – A Sziget Fesztiválköztársaságba tényleg csak érvény... Idén eddig a Volt és Sound beléptetésnél olvashattátok, hogy valami megváltozott a Sziget Produkciók beléptetésnél. Igen, macerásabb lett meg és ha elképesztő meleg van, vagy esik az eső netán fúj a szél, az ember pokolba is kívánja a rövidebb-hossza...
Die Antwoord és Afrojack is érkezik a Szigetre Újabb nevek érkeztek a Szigetre az imént, mi pedig nem habozunk, máris tolmácsoljuk őket nektek. Az új bejelentésben van Grammy díjas zenész, vén punk fellépő és az elektronikus zene hívei sem lehetnek csalódottak, ők is kaptak új arcokat. Tehát, ról...
Teljes a Világzenei színpad programja a Szigetre Gyakorlatilag készen van a Világzenei színpad programja az idei Sziget fesztiválra. Rengeteg izgalmas fellépő, plusz nulladik nap, friss tehetségek, visszatérő vendégek és egyéb finomságok. Mondjuk a részleteket! A Világzenei nagyszínpad é...