Magyarország – Lovasi 1:0 – Kispál retrospektív volume 3.

Megint eltelt egy év így végéhez érkezett a Kispál életmű utolsó harmadának búcsúztatása. Mi kispálosok lassan hozzászoktunk az elmúlt években, hogy egy napra birtokba vesszük a festői orfűi kempinget. Az első koncert nagyon jó hangulatúra míg a második jóra sikerült, a harmadikat pedig a címadásban spoilereztem is. Nézzük mi volt a gond befejező etáppal.

A meccs

Mielőtt a koncertre térnék rá nem lehet elmenni, a Magyarország – Portugália meccs előtt. Nem kevesen a fesztiválozók közül (karnyújtásnyira tőlünk az örök vendégművész Lecsó és az utolsó dobos Mihalik Ábel) a gyomorkeserűről elnevezett standot választotta előzenekarnak. A többszöri szívrohamot és kezdődő hangszálgyulladást okozó esemény szép felvezetője volt esti koncertnek. A napsütésben többszáz emberre nem méretezett helyszínen kezdetben két, nem túl nagy gyakorlattal rendelkező pultoslány szolgálta ki a frissülésre  szomjazó kígyózó sorokat. A szemközti Vörös Bika sátor elég sokáig zárva volt, a mérkőzés közepén vettük észre, hogy az Unicum porta jobb oldalán is nyílt egy újabb pult. De még ez is kevés volt a közönség kiszolgálásához. Így nem egyszer a Nagyszínpad oldalához mentünk el és lötyögtettük vissza a frissítő rozéinkat. A Blahalouisianát ekkor még szerény nézelődők előtt láttam előadni első számaikat. Jól eső fáradtsággal, de a fénypontig kitrató euforikus hangulatban vártuk az est fénypontját.

Szép volt fiúk! #kiajobbmagyarok #hun #fishingonorfu #fesztblog

See this Instagram video by @fesztblog * 1 like

A koncert

Olvastam pár beszámolót bátorkeszin adott koncertről és hát sokak szerint nem az volt a legjobb (nekem semmi bajom nem volt vele), de szurkoltam, hogy Lovasi jó passzban legyen és emlékezetessé tegye ezt az estét is és meghozza a hosszú út az árát, élményt. Újra különösebb felkonf és bevezető nélkül kezdett bele Lovi és a koncert alatt is csak néhány alkalommal tartotta a kapcsolatot közönségével. Akár simán kihasználhatta volna a gólzápor mámorában ünneplő  tömeg lelkivilágát és nem lett volna nagy kunszt ezt hatványozni. De az egész jól játszottak a fiúk utaláson kívül más buzdítás vagy lelkesítés nem nagyon érkezett. Az első számoknál nyilvánvaló rossz hangosítást –  konkrétan halkan és fátyolosan szóltak – gondoltam később korrigálják majd a pultban, de sajnos ez végig ramaty maradt. És ez így együtt nagyon bosszantó volt. Azt éreztem, hogy a korábbi Kispál gyerekbetegségek is újra előjöttek, szöveg- és strófatévesztés, hangzás.

Ha ez a vég…? #kispal #fishingonorfu

Ha ez a vég…? #kispal #fishingonorfu

Nem tudtam eldönteni, hogy mit akartak kihozni a produkcióból. Nagy stadion (2010-es jól összerakott Sziget búcsúkoncert) érzésnek híre sem volt. Apróbb betéteket, zenei átkötéseket vettek csak át. A korszakra jellemző Németh Juci – Csík zenekar, de legalábbis Szabó Attila díszvendégség elmaradt. Nem volt koncepció a tavaszi turnén sem, de legalább Orfűn jól meglepődhettünk volna. A klubkoncert érzést pedig pár átkötő sztorizással tudta volna meghívni, – mint Bátorkeszin –  de itt ebbe sem ment bele. Kár, pedig a jóféle stand up védjegye Lovasinak és akár így házi poénokkal is búcsút inthetett volna nekünk, feledtetve a második nekifutásra véget érés rajongói szomorúságát. Vagy helyzetbe hozhatta volna Diót vagy Ábelt egy történettel – ha már neki nem ment-, rájuk bízva humorizálást. Lovasi végén mondjuk Kispit pár negyedre beültette a dobok mögé, így ez lett az est showeleme. Nem hinném, hogy Lovi kifogyott volna a poénokból  – nem az a fajta – így ezek után csak azt a következtetést tudtam levonni, a András június 22-én láthatóan nem volt a topon.

Hang legyen és fény #kispálésaborz #fishingonorfű #fesztblog

See this Instagram video by @fesztblog * 1 like

Alapvetően túléltem volna a fentieket és tíz lábujjal kapaszkodás a dombba is kevésbé lett volna fáradtságos, ha azt éreztem volna teljes odaadással, energiával énekelne. Nem hittem el neki, hogy a bukott angyalok etetése tilos, azt sem, hogy ebben a tájban él egy festő és azt sem, hogy nincsen veszély. Próbáltam megfogadni, ha táncolok majd más is rázza a seggét, de mikor körbenéztem – a tömeg mértani közepétől pár lépésre keletre -, azt láttam, hogy vagy egymásba ölelkezve szemlélődnek a párok vagy karba tett kézzel magukba támaszkodnak az egyedül érkezők. És ha frontember hangja és hangulata X-re megy, éneklés helyett olykor óbégat, akkor a többi zenész teljesítménye sem fog a legjobb megítélés alá esni. És ha hangulat nincs tetőfokán, akkor nem egyként fogja a közönség énekelni a Hang és Fényt. Ha ez a vég akkor talán jobb is, mert … Nem, ha ez a vég akkor nekem nem tetszik. Nem ez volt életem legrosszabb Kispál koncertje, de az este azért marad majd emlékezetes mert elvileg ez volt az utolsó. Ez van.

Borítókép: Kispál és a Borz Fb oldal

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Best of 2015 – A legnagyobb slágerek és kedvenc dalaink idén... Hamarosan véget ér ez a 2015 nevű izé, és jön helyette a 2016-os. Búcsúzásképp számba vettük az év legjobb lemezeit két részben, most pedig azokat a dalokat gyűjtöttük ki, amelyeket legjobban szerettünk. Lesznek itt tipikus indei slágerek az MR2-Tesc...
Saul a csodatevő – Slash koncertvélemény Idei Volt-os fellépésük másnapján tudhatta meg a nagyérdemű, hogy a 2014-ben megjelent World On Fire című albumukkal ugyanilyen névvel turnéra indulnak, amely Sportarénát is érinti. Az idei fesztiválszezon egyik legnagyobb érdeklődésre számon tartott...
Limp Bizkit vs playback utána egy szál gitár vs Lézerbáró A Sziget utolsó napján szintén nem kisebb nevek léptek fel, mint azt megelezőkőn. Hogy mennyire vagyunk kibékülve a nagyszínpados headliner-ekkel azt az elmúlt egy hét írásaiból nagyjából, akik rendszeresen olvastak minket kitalálhatták már. De nagy ...