Rockmennyország a szomszédban – NovaRock 2016

A hétvégén zajlott a magyar határtól pár kilométerre nyugatra a neves Nova Rock Festival. Idén először mi is megnéztük, hogyan is néz ki egy rockfesztivál a sógorok szervezésében, ahol olyan nevek lépnek fel idén, mint a Red Hot Chili Peppers, a Deftones, a Korn, Alice Cooper. Lássuk hát, hogyan is fest egy fesztivál az osztrákoknál, illetve megnéztük nektek az RHCP-t is, akik nemrég jelentettek be 2 bulit is Budapestre. Szóval ha még hezitáltál a jegyeket illetően, akkor mindenképp olvasd el, milyen volt ez a koncert!

Kezdjük egy kis általánossággal a Nova Rock-ról, hátha nem csak mi voltunk Nova-szüzek az elmúlt hétvégéig. Maga a fesztivál az osztrák-magyar határtól pár kilométerre, a Nickelsdorf melletti Pannonia Field-en kerül megrendezésre 2005-től kezdve minden évben. Fellépett itt már az évek során a Motörhead, a Black Sabbath, a Rammstein, a Linkin Park, a Metallica, az Iron Maiden, a Guns N’ Roses és a System of a Down is. Szóval, nem kispályás rockfesztiválról van szó, na.

A helyszín viszonylag egyszerűen megközelíthető (mivel egy szántóföldön van a fesztivál), rengeteg parkolóhely, hatalmas terek és 0 árnyék. Mi szerencsére nem sátraztunk, de ahogy a kempingen keresztül megközelítettük a fesztivált és végignéztünk a sátrak végtelen sorain a pusztában… hát, respect annak, aki ezt bevállalja a nem ritkán 30-35 fokos hőségben a tűző napon. Mondjuk az  idei időjárás kedvezett a fesztiválozóknak (20-25 fok, szórványos eső, napos-felhős idő), de azért egy keményebb hőhullám idején ez kemény lehet.

Mivel maga a fesztivál tényleg egy szántóföldön van, így az összes infrastrukturális eszközt (wc-k, mosdók, zuhanyzók) telepíteni kellett, ám ezek számával és tisztaságával – fesztiválviszonyokhoz képest, természetesen. További pozitívum volt, hogy a leválasztott kemping részbe gyakorlatilag bármit be lehetett vinni kintről (értsd: PIÁT), így olyan megoldásokat láthattunk a sör bevitelére a kempingbe, amit egy közepes pesti élelmiszerbolt anyagmozgatói is megirigyelnének. (*Update: közben megkaptuk kommentben, hogy a party részre is be lehet vinni piát, csak a műanyag palackok/sörösdobozok jelentenek gondot, de azokat ki lehet küszöbölni a helyszínen kapható kancsókkal pl)

A fesztivál területére már viszont nem lehetett italt bevinni semmilyen mennyiségben (tőlünk még a teát is elvették, pedig eskü nem volt benne ezúttal alkohol), a belső árak pedig igencsak húzósak voltak: 9 EUR egy literes Ottakringerért azért igencsak szíven tud ütni, 4 EUR-ért volt valami boros-szódás megoldás, illetve még egy-két fajta alkoholos ital, oszt’ szevasz. Szó sem volt az itthon megszokott széles kínálatról rövidek, sörök vagy borok terén, itt ennyi volt és kész, ebből tessék választani.

Az ételek terén talán ennyire nem voltak elszállva az árak (osztrák viszonyokhoz képest, persze), de ebben nem volt közelebbi tapasztalatunk, inkább kihagytunk a különféle wurstok, langos és burgerek viszonylag széles választékát.

Amit még érdemes megemlíteni: itt is volt fesztiválkártya, a területen csak ezzel lehetett fizetni. A kártya maga 5 EUR letéttel működött, fel lehetett tölteni bankkártyáról és készpénzből is. Ahogy már itthon is megszokhattuk, néha hatalmas sorok álltak a feltöltőpontoknál, pedig itt elérhető volt egy szimpatikus opció is: netes felületen is vissza lehetett utaltatni a megmaradt összeget a bankszámládra (egy kis átfutási idővel persze). Szóval ha már erőltetjük ezt a fesztiválkártya dolgot, akkor ez nem hülyeség.

Ozzy és Lemmy is velünk fesztiválozik

15 Likes, 1 Comments – @fesztblog on Instagram: „Ozzy és Lemmy is velünk fesztiválozik”

A fesztiválon összesen két nagyobb színpad van, Red és Blue Stage néven. A kettő igen közel van egymáshoz, egy kellemes öt perces sétával elérhetőek a fesztivál bármely pontjáról. A zenéhez illő körítés nagyon rendben volt, remekül néztek ki a rocklegendák út mellé kifeszített molinói (főleg este, amikor megvilágították őket, a tetejéről pedig fellövellt a tűz), illetve hatalmas betűkkel hirdetett CIGARETTE LOUNGE, amitől biztos szívrohamot kapna egy hazai trafikos.

De talán a körítés tényleg másodlagos egy rockfesztiválon, lássuk, hogy a zene milyen volt! A vasárnapi napunk az öreg punkokkal, a NoFX-szel kezdődött a Red Stage-en. Az amerikai punkok már 33 éve tolják az ipart, láttuk már őket itthon is, például tavalyelőtt a Szigeten:

Az NOFX igazi kő egyszerű kalifornikésön pattogós punkkal cirkuszolt a piros arénában, néha egy csöpp reggae-val és bazdmegolással magyar nyelven a vendéglátók és a röhögés kedvéért. Én komolyan mondom, ez kell a fesztiválozónak, nem Macklemore féle Bugyapeszt kan jú hir mi, jú ár dö beszt minden öt percben. Simán bevállalták a német nemzet offolását is, akkora tuskók voltak, hogy legszívesebben meghívtam volna őket pálinkázni. Amit a Blink-ből hiányoltam, azt végre itt megkaptam. Napok óta nem tudtam hegymászószerkónak látszó kora őszi gúnyámból kivetkezni, de ezek a barátságos, mosolygós alkeszek újra izzadtságcseppet csaltak homlokomra.

Nagyjából most is hasonlókat tudnék mondani (a magyar káromkodás nélkül), egy mindenkinek beugatós, kicsit sem polkorrekt, tökös kis punkkoncertet kaptunk a lemenő nap fényében és ennél valószínűleg nincs is több, amit egy fesztiválozó akar ettől a koncerttől. A színpadi látványt külön kiemelném, zseniálisan megkomponált látványról volt szó, nézzétek csak:

Ahogy a mondás is tartja: jó az öreg punk a háznál! #nofx #novarock

15 Likes, 1 Comments – @fesztblog on Instagram: „Ahogy a mondás is tartja: jó az öreg punk a háznál! #nofx #novarock”

Most is kaptunk reggea betéteket, harmonikás le- majd fel-, majd megint levonulást (nem akarták abbahagyni a zenélést, na, van ilyen), beszólásokat, csöcsvillantást (mondjuk ezt a stagedivingoló lány nem feltétlenül akarta, de a kivetítős kamera dicséretesen gyorsan ráközelített az esetre). Megbízható zenekar a NoFX, az öreg punkokban csalódni nem nagyon lehet.

A koncert után átslattyogtunk a másik színpadhoz, ahol épp a Heaven Shall Burn nevű német hardcore metálbanda kezdett. Hamar kiderült, hogy ez nem a mi zenénk, sajnos a sikítós metált nem sokáig tudtuk elviselni. Ettől persze simán lehetett egy jó koncert, csak sajnos a mi dobhártyáink nem bírják sokáig az effajta zenét.

Végül 9 után nem sokkal érkeztünk újra vissza a Blue Stage-hez, ahol ekkor kezdett a Twisted Sister. A zenekart láttuk már jó 5 évvel ezelőtt a PaFén, abból a koncertből csak az alábbi dolgok maradtak meg: az énekes rettentően ijesztő; van egy rózsaszín mikrofonállványa; a két nagy slágert a ráadásban nyomják le; van egy rész, amikor az énekes csávó úgy néz ki, mint az ördög; rettentő magas az egy főre jutó fuck-ok száma.

Fotó: volume.at

És hogy mi volt meg ezekből a mostani koncerten? Minden. Tényleg minden, konkrétan a show majdnem összes eleme ugyanolyan volt, mint emlékeim szerint 5 évvel ezelőtt Várpalota mellett. És hogy ez baj-e? Nem, mert rettentően szórakoztató volt! A Kóbor János hasonmásverseny győztes 61 éves Dee Snider énekes olyan lelkesedéssel és energiával nyomja le még a 40 éves turnéjuk utolsó buliját is, hogy az számos fiatalabb kollégája megirigyelné. A stílusosan csak Forty and fuck it!-nak nevezett turné utolsó állomásán olyan tisztességes koncertet nyomtak, hogy csak na. Látszott, hogy élvezik amit csinálnak és közben egy pillanatra sem lettek giccsesek vagy kellemetlenek a sok-sok éves számaikkal, hanem rettentően szórakoztatóak (és helyenként Dee kifejezetten ijesztő) volt.

Fájó szívvel hagytuk ott még a vége előtt a Deftones-ért a Twisted Sistert és az alapján a fél óra alapján, amit előbbiből hallottunk, sajnos kár is volt. Valahogy nem működött rendesen ez a buli, ahogy bénán mondani szokták, nem volt meg a kémia. Ott voltak, eljátszották a számokat, a közönség tapsolt, elvileg minden oké, de mégsem ment a dolog. Mondjuk keményen küzdöttek a színpadon a zenészek, Chino Morinonál jobban leizzadt embert még a VOLT Nagyszínpadán a délután 4-es idősávban sem láttam, pedig ott tűz a nap ezerrel és 40 fok van, itt meg már este 10 volt és jóval hűvösebb idő.

Szóval, a Deftones javára szóljon, hogy küzdött becsülettel (de kb annyi eredménnyel mint disznó a jégen), de biztos nem lehet egyszerű a Red Hot Chili Peppers előzenekarának lenne. Térjünk is rá az este fő fellépőjére!

A Red Hot Chili Peppers beszámolónkért kattints ide!

Összességében a fesztivál egy rendesen megszervezett dolog, talán kicsit több szeméttel, mint azt vártuk volna. Nagy negatívumot nem lehet felhozni (a természeti adottságokon kívül, értsd 0 árnyék) a rendezvénnyel kapcsolatban, csak ajánlani tudjuk a Nova Rockot, a borsos árak ellenére. Mivel már megvan a jövő évi dátum is, így már jó előre lecsaphattok a jegyekre, még kedvezményes áron.

feszt_o_meter_80
A NovaRock idén, szerintünk.

A jövő évi Nova Rock időpontja: 2017. június 8-10! Ekkor ismét találkozhatunk a rock fellegvárában szántóföldjén, a Pannonia Fielden.

Ui: saját képeink is érkeznek hamarosan!