Kontinentális boldogságmuzsika – Avantasia: Ghostlights

Itt az új europower-fantasy-operametal-csodaság! Plusz jó hír, hogy a Tobias Sammet vezette híres-neves rockcirkusz április 4-én végre Magyarországra is ellátogat, ám addig füleljük meg a sorozat Ghostlights névre keresztelt legújabb darabját, egyben a The Mystery Of Time-on megismert ifjú tudós, Aaron Blackwell történetének folytatását.

Mindenekelőtt illik leszögezni, hogy az Avantasia egy kőkeményen konzervatív produkció. Alapnak Tobias a germán power metal jól bevált hagyományait veszi, melyet mindig az éppen aktuális vendégénekes bandájának zenei világával próbál beoltani, ha meg nincs ilyen, akkor egy komolyra vett Edguy a végeredmény. Ne várjunk tehát 7/12-es ritmusképletet, djentes drótkötéltépést, gépkocsi-gyártósor disszonáns zörejeit, vagy bármit, amit az elmúlt 10 évben „formabontónak” kiáltottak ki metal-berkekben. Ezen túllépve, a maga módján a Ghostlights mégis egy sokrétű, innovatív és izgalmas hallgatnivaló. Rögtön a nyitónóta Mystery of a Blood Red Rose egy olyan musical-es, Meat Loaf-os tétel, amely köszönőviszonyban sem áll sem a lemezzel, sem bármivel, amit ezidáig Avantasiaként ismertem. De ugyanilyen furcsa a Seduction of Decay súlyos gitárjaival, melyekre Geoff Tate vijjog rá gonoszan, a gótrockba hajló Draconian Love, és a teátrális jellegű The Haunting is.

AVANTASIA – Ghostlights (OFFICIAL TRACK & LYRICS)

‘Ghostlights’ is taken from Tobias Sammet’s masterpiece ‘GHOSTLIGHTS’! Get it here: http://nblast.de/AvantasiaGhostlights SUBSCRIBE to Nuclear Blast:http://bit.ly/subs-nb-yt ‘GHOSTLIGHTS’ is out now worldwide via NUCLEAR BLAST!

Ám az Avantasia lényege mégis csak az ének, e téren pedig ismét parádézik a gárda. Tobias kimagasló esztétikai érzékét még mindig nem lehet eleget dicsérni: döbbenetes, ahogy vendégei hangszíneit összemozaikozza, majd rájuk hangolódva köréjük komponálja a hangszeres témákat. Mindeközben az efféle mérnöki szerkesztés ellenére sem tűnik mesterségesnek, darabosnak az album: az énekdallamok minden zavaró élt elmosnak. Erre talán a legjobb példa a címadó Ghostlights: egy vérbő speed metal tétel, természetesen Michael Kiskével a főszerepben. A dal az ő tiszta, magas, és Tobias valamivel mélyebb és rekedtebb hangszínének váltakozására épít, döbbenetes sodrást adnak a dalnak. Hasonló párosítás jellemzi a feljebb már említett Draconian Love-ot is, itt viszont felcserélődnek a szerepek: Tobinak jutnak a magasak, Herbie Langhans pedig egy oktávval mélyebbről támogatja. A Marco Hietalával elsütött Master of the Pendulum is jól sikerült: ez már-már annyira Nightwish, hogy a refrénbe a finn csapat bármelyik pacsirtájának hangját oda tudnám képzelni. Az izgalmasabb megoldásokat egyébként inkább az album első felén érdemes keresni, utána már kissé homogénné válnak a dalok. Egy tételre mégis fölkaptam a fejem, ez pedig a Lucifer: lényegében ez egy klasszikus heavy metal ballada, melyben Jorn Lande hátborzongató szépségű énektémákat varázsol elő, a lemez – véleményem szerint – legjobb teljesítményét nyújtva. Amilyen döbbenetesen magával ragadó a dal, annyira meglepő, mikor 3:48-nál hirtelen vége szakad. Nem mintha ártana neki, sőt, talán pont emiatt válhat később szerves részévé a jelenlegi koncertprogramnak – az efféle katartikus hangvétel mindenképp illene a show-hoz. Végül nem lehet szó mellett elmenni a lemez kötelezően 10+os enumerációja, a Let the Storm Descend Upon You mellett. Az elnyújtott intro nekem nagyon bejött, ahogy a lassú rész után kirobbanó hard rockos zakatolás is (megint csak Jornnal), a kórusban előadott refrén pedig magáért beszél. Egy némivel erőteljesebb hangszerelés jót tett volna a dalnak, a nagyobb érzelmi töltés érdekében – elég lett volna csak a gitárokat följebb csavarni –, ettől függetlenül bátran odatehető bármelyik korábbi Avantasia-gigaeposz (Seven Angels, Scarecrow stb.) mellé.

Avantasia – Lucifer (Lyrics)

Avantasia-Lucifer Album: Ghostlights ****FIXED LYRICS: https://youtu.be/Z-I623dNQsw ****

Az Avantasia név kötelez, mi pedig azért szeretjük (vagy nem), amilyen: így ami hibát felróhatnék a produkciónak, azt más talán pont előnyként fogalmazná meg, és viszont. A kivitelezés tökéletes, a kevés probléma inkább bizonyos részletekben jelenik meg. Ilyen, hogy dalok némelyike erősen túlnyújtott – a Seduction of Decay és a Babylon Vampires konkrétan unalmas – pár zenei téma pedig egyszerűen túlságosan gyenge ahhoz, hogy egységes magas színvonalat tartson, Sharon den Adel pedig messze többre hivatott, mint az alapvetően szép, de túlfinomkodott Isle of Evermore. Kár a kihagyott lehetőségekért.

A sztoriról nem sok szót ejtenék, nekem két hónap alatt nem sikerült megtalálnom a kohéziót az albumon. Elvileg Aaron Blackwell (vagyis Tobi) tovább kutakodik az idő szövetének rejtelmei után, de a szerepek nincsenek tisztán leosztva, mint a Metal Opera vagy a Wicked Trilogy esetében, így számomra teljességgel követhetetlen, ki kicsoda az új mesében.  Ez persze ne riasszon el senkit sem a szövegek bogarászásától, zeneileg viszont sokkal több értékre lelhet az albumon, mint történetileg. Mert akárhogy nézzük, a Ghostlights Tobias egyik legjobb teljesítménye, nem hiszem, hogy stíluson belül bármi is fölülmúlná idén. Az áprilisi koncert pedig nagyon várós.

feszt_o_meter_90

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Best of 2014, avagy kedvenc lemezeink idén (I. rész) Nekiültem idén is megírni az idei kedvenc lemezes cikket, és arra lettem figyelmes, hogy 2014 elég foscsi egy év volt albumok terén. Tavaly zokogva húztam ki címeket a 25-ös listáról, hogy helyet szorítsak egy másik kedvencnek. Ehhez képest idén elég...
Metal-opera a Barba Negrában – Magyarországra érkezik az Avantasia!... A jövő év egyik legizgalmasabb zenei eseményének ígérkezik a Tobias Sammet által vezényelt grandiózus metal-projekt, az Avantasia magyarországi fellépése. A germán zseni korábban mindössze egyszer, a 2008-as Sziget Fesztiválon lépett föl hazánkban tá...
Ezek a mai fiatalok 2. – teslavox, Junkie Jack Flash, BABEL Múltkori kétfordulós „tehetségkutatásunk” után ismét megindultunk a pesti éjszakába, hogy néhány még kevésbé befutott fiatal zenekart hallgassunk meg, és utána véleményt mondjuk róluk, inkább az építő jellegű kritika, mintsem a céltalan fikázás eszkö...