Saul a csodatevő – Slash koncertvélemény

Idei Volt-os fellépésük másnapján tudhatta meg a nagyérdemű, hogy a 2014-ben megjelent World On Fire című albumukkal ugyanilyen névvel turnéra indulnak, amely Sportarénát is érinti. Az idei fesztiválszezon egyik legnagyobb érdeklődésre számon tartott koncertjét adták a Lővérekben, így mi sem akartuk kihagyni a Mester és barátai fővárosi produkcióját.

Saul Hudson aka Slash neve összeforrt a világ egyik valaha volt legsikeresebb zenekarával a Guns ’n’ Roses-szal, ikonikus színpadi megjelenése pedig összetéveszthetetlenné tette másokkal. Még korai karrierjében számos csodát vitt véghez, az első mikor megmentette a Mötley Crüe dalszövegíróját, Nikki Sixx-t a biztos túladagolástól, aztán mikor maga is túlélt egy nyolc perces szívleállást. A világ egyik legjobb gitárosává és szentté pedig akkor vált, amikor olyan riffeket adott a rocktörténelemnek, mint ezen az estén is elhangozott Welcome to the Jungle, Sweet Child O’ Mine vagy a Paradise City. Utóbbiak talán a Queen We Will Rock You-ja után a legismertebb stadion rock himnuszok és még egy Áváncsi fan sem tagadná meg rá a headbang-et. Az Esquire Magazin 2005-ben a legjobb gitárosnak, míg a Time 2009-ben minden idők második legjobbnak választotta, 2012-ben pedig a Rózsákkal bekerült a Halhatatlanok Csarnokába (Rock and Roll Hall of Fame), meg van Grammy-je. És rá nem igaz a rockereket offoló alábbi találós kérdés.

Sőt sikerült átmentenie és megújítani a glam dallamos értékeit a hard és heavy rockba, és a ’90-es évek elején az egyik legnagyobb hatású gitárosként a műfajt trónra ültetni, ahonnan jó ideig megingatni senki és semmi nem tudta. Ennyi szuperlativusz után nézzük, mit kaptunk az Arénéban Slash-től és a Myles Kennedy and The Conspirators-tól.

A dalok 60-40%-ban tartalmaztak saját és Guns nótákat, illetőleg egy Velvet Revolver klasszikust. A beengedés és a biztonsági intézkedések nagyon flottul mentek, azt meg kifejezetten megnyugtató volt megtudni egy biztonságitól, hogy tele van tűzszerészekkel és civil ruhás rendőrökkel a PappLaci. Ezek után szinte borítékolni lehetett, hogy a sajnálatos párizsi tragédia okán a turné során többször is elhangzó Civil War ezúttal nem lesz a setlist-en. A sörsor még mindig csiga tyúkláblépésben haladt, valahogy sosem sikerül olyan mennyiségű személyzetet odarittyenteni az Arénába, hogy ne úgy fessen messziről a valamire való rocker, mintha épp hasmenése lenne. Pedig a rángatózás csak annak szól, hogy le ne maradjon az első taktusokról.

Myles ha évekkel ezelőtt elindult volna egy X-Faktor vagy America’s got talent típusú műsorba, lazán bejuthatott  volna a döntőbe csak G’N’R számokkal, de az aranyérmet talán nem ő vitte volna haza. Nézzük az okokat!

Pontosan kezdi koncertjét, nem axl-i időeltolódással, alázatos és szereti közönségét, rezignált bucójában még csak meg sem fordulna, hogy bepancsoljon egy inkálosnak vagy egy instázó rajongónak. Ismeri a szakma és színpad minden csínját-bínját, tudja mikor kell a közönségtől megkérdezni, hogy hallotok-e, felállni a hangládára. Tudja mikor kell szünetet tartani és hagyni, hogy Brent Fitz lábdobjával taps hullámot generáljon az utolsó sorig vagy árnyékba állni, hogy Slash négy-öt peces szólóiban többször is megmutathassa mitől ő még mindig zenészek és rajongók alfa-omegája. Akkor sem villog feleslegesen, mikor Todd Kerns basszer üdvözöl a dzsungelben. És tudja mikor kell hajlítani és mikor üvölteni. Annyira eminens, hogy nem hibázik, nem téveszt, nem is érezni így azt a pluszt, amitől megkülönbözhetetlenné tenné.

End show a @Slash-en #paradisecity #unokáinkisléggitároznifogják #slash #fesztblog

A video posted by fesztblog (@fesztblog) on

Nincs neki könnyű dolga a világ legjobb stadion rock számait előadni, úgy hogy azokat nem ő írta, és bár nincs hozzá egy jó odaillő múltidéző  története, de attól még lehetne több vicces felkonfja. Nekem leghitelesebben pont talán ezért az Anastasia szólt, mert ez a banda közös szerzeménye. Valljuk be ha a csapat nem játszana Guns számokat, akkor a Kennedy-féle szövegvilág nem adna ki annyit, hogy mindenképp piros betűvel írjuk be a rocknaptárba. És ha Slash nem pengetne közöttük, akkor egy ekkora csarnok túl nagy lenne számukra. Pedig jó amit csinálnak, csak a patikamérlegen adagolt rock különösebb újítás és spiritusz nélkül az kevés. De Slash mindent megváltoztat. Az emblematikus G’N’R dalokat még mindig a szerző játssza, az ő jelenléte adja a nézőtér szívdobogásának sava-borsát, az ő gitárjátékára tudok lenni a legkíváncsibb. Készül az új Conspirators album, de most úton-útfélen mindenki a Guns újraegyesülésről beszél, amit több okból csak remélni tudok, hogy nem történik meg. És nemcsak azért mert lehet, hogy ilyen felállásában utoljára láttuk a Slash featuring Myles Kennedy-t, hanem nehogy csalódni kelljen a kapuzárási rock-ban. De Slash bármely produkcióban is tűnjék fel földi életében, már bérelt helye van Jimi Hendrix jobbján.
feszt_o_meter_80

 A koncerten elhangzott számok:

Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators Setlist Papp László Sportaréna, Budapest, Hungary 2015, World on Fire Tour

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Áprilisom @nekedirom – Dalpremierek a közelmúltból Rohan az idő, nemrég még karácsonyoztunk, már a nyuszi is elment, és a legtöbb nagy fellépőt bejelentették az idei nyári fesztiválokra. A napokban még az Áváncsi is feloszlott, de előtte még tart pár búcsúkoncertet. Szóval majd minden napra jut v...
Így kell ezt csinálni! – Nouvelle Vague koncertkritika A Nouvelle Vague azon zenekarok sorába tartozik, akik elég gyakran lépnek fel Magyarországon. Klubkoncerteken és fesztiválokon is rendre feltűnnek kishazánkban, és ugyan még nem törtek parov stelari magasságokba, de azért csak az nem látta őket élőbe...
Fesztiválra születtem, sokan mondták már nekem Végett ért a 24-dik kell egy hét köztársaság rendezvénye. Lemostuk a Sziget porát, elmentünk még egy Foalsra, aludtunk egy nagyot vagy többet, és most kicsit visszatekintünk a mögöttünk álló egy hétre. Volt itt minden, ami szem, szájnak és fülnek ing...